Menns seksualitet:

- Menn vil kunne få mye dypere, sterkere orgasmer

Mannsforsker Jørgen Lorentzen har en klar oppfordring til menn.

ROLLEBYTTE: - Det å bryte ned aktiv/passiv-forestillingen tror jeg er kjempeviktig. Da vil du se at det mannlige følelsesliv kommer mer til uttrykk og menn vil kunne få mye dypere, sterkere orgasmer, sier mannsforsker Jørgen Lorentzen.
ROLLEBYTTE: - Det å bryte ned aktiv/passiv-forestillingen tror jeg er kjempeviktig. Da vil du se at det mannlige følelsesliv kommer mer til uttrykk og menn vil kunne få mye dypere, sterkere orgasmer, sier mannsforsker Jørgen Lorentzen. Foto: Illustrasjonsfoto: Colourbox.com
Publisert Oppdatert

- Det er ikke bare å dra han litt i kuken så er det greit. Mange kvinner evner ikke eller er interessert i å finne ut hvordan mannen føler det, for så å tilpasse etter det, skriver Gunnar (39) til Klikk Helse.

Myten om den enkle mannen

- Det er en myte at menn er så enkle, og menn lider under den myten. Tenk om man bare kunne gå rett på sak og det var det. Det hadde vært trist om det var sånn, men det er heldigvis ikke slik, sier KKs sex- og samlivsekspert psykolog Peder Kjøs.

Man tror at menn reagerer på en eller annen seksuell impuls også sendes de impulsene ned til underlivet og så får man en erigert penis og så er man klar for «action» liksom, for å bruke anerkjente Haakon Aars' ord.

- Sånn fungerer jo for så vidt menn på mange måter, men det er en tendens til å tro at ikke også menn har følelser, så dette er en myte, sier Aars, som er overlege i psykiatri og spesialist i sexologi og har skrevet boken Menns seksualitet (Cappelen Akademisk forlag, 2011).

- Mange av de følelsene menn har får ikke lov til å komme til uttrykk, eller de lar dem ikke få komme til uttrykk fordi de tenker på seg selv som den aktive handlende parten som skal ta initiativet og være førende i den seksuelle akten. Dette gjør at menn forenkler dybden i sin egen seksualitet, sier mannsforsker Jørgen Lorentzen.

Dypere, sterkere orgasmer

Det er også gjerne mannen som tar initiativet, og vi er fremdeles preget av en sterk rollefordeling i den seksuelle akten der mannen er den aktive, handlende part, mens kvinnen er den passive.

Lorentzen sier videre at ved å bare gå inn i rollen som denne aktive, handlende parten kan menn lett miste to ting. Det ene er evnen til å lytte til kvinnen, til hennes seksuelle uttrykk, ønsker og nyanser av hva hun gir av tilbakemeldinger - og det andre er en større bredde i sin egen sensitivitet.

- Det siste forutsetter nemlig at man må åpne opp for en større del av seg selv for å kunne ta i mot - det å la også den kvinnelige partner komme inn i deg og bli en del av deg og kunne overta, forføre, leke og gjøre ting der du ikke nødvendigvis er den handlende eller aktive part, sier Lorentzen.

- Det å bryte ned aktiv/passiv-forestillingen tror jeg er kjempeviktig. Da vil du se at det mannlige følelsesliv kommer mer til uttrykk og menn vil kunne få mye dypere, sterkere orgasmer, sier han.

Mannens ereksjon

FØLELSER: - Hvis man tenker seg at seksualitet overhodet skulle ha noe med følelser å gjøre, så ligger altså den samme mengden av følelser i den mannlige seksualiteten, sier Lorentzen.
FØLELSER: - Hvis man tenker seg at seksualitet overhodet skulle ha noe med følelser å gjøre, så ligger altså den samme mengden av følelser i den mannlige seksualiteten, sier Lorentzen. Foto: ILLUSTRASJONSFOTO: Thinkstockphotos.com

En av grunnene til at menn kan synes enkle, ifølge fagpersoner, er at menn har mer testosteron enn kvinner og dermed ofte kan ha mer seksuell «drive» og pågåenhet. Dette sannsynligvis fordi de fra naturens side skal kunne spre sine gener.

Deres kjønnsorganer ligger også utenpå, er lette å komme til og stimulere for begge parter.

- Men hvis man tenker seg at seksualitet overhodet skulle ha noe med følelser å gjøre, så ligger altså den samme mengden av følelser i den mannlige seksualiteten. Tvil, lyst, ulyst, usikkerhet, nervøsitet, utrygghet; alle disse følelsene ligger hos en mann når han skal nærme seg en seksuell situasjon, sier Lorentzen.

Men menn er mer ensomme, fordi de er opptatte med å klare seg selv og bli store og sterke.

- Menn går ofte med ting inni seg og er ikke så flinke til å kommunisere som kvinner, men det er bare en myte at de er enklere enn kvinner, understreker Aars.

Ereksjon og følelser

Aars sier seg ellers enig med Lorentzen på alle punkter. Selv om det finnes dem som tør å leke litt med rollene, er mannen den som skal få ereksjon, penetrere og prestere, mens følelsene hans får mindre plass.

- Rådet til kvinner er derfor å ikke anta at mannen er så enkel og bare er i ereksjonen sin, men også er i følelsene sine. Egentlig er ikke menn og kvinner så kjempeforskjellige, men myten om at de er så kjempeforskjellige eksisterer fortsatt, sier Aars.

Det er også tradisjonelt sett mannen som skal sørge for å jakte og nedlegge, forteller Aars. Dette er heldigvis i ferd med å snu litt.

- Det at også er kvinner som vet hva de vil ha, gjør nok mange menn litt forvirret. Dette er også knyttet til denne myten med at mannen er så enkel; Han bare går ut og henter byttet sitt, nedlegger og går videre. Dette selv om også menn har følelser i forhold til det å godtatt, avvist eller droppet, sier Aars.

Sex og stereotypier

Og når det gjelder det Gunnar (39) skriver, er det et illustrerende eksempel, skal vi tro Lorentzen. Her har vi bare snudd litt på det.

- For disse stereotypiene ligger over oss og kvinner forventer jo like fullt at mannen er den aktive, handlende part. Det gjør at de ikke evner eller har lært seg opp til å vite hvordan de skal være aktive i en seksuell lek i forhold til en mann, sier han.

SAMSPILL: - Både menn og kvinner har mye å gå på i forhold til å utvikle en dypere seksuell relasjon, sier Lorentzen.
SAMSPILL: - Både menn og kvinner har mye å gå på i forhold til å utvikle en dypere seksuell relasjon, sier Lorentzen. Foto: ILLUSTRASJONSFOTO: Colourbox.com

Så vi kan med andre ord ikke legge skylden på kvinnen eller mannen for myten om at mannen er så enkel, har jeg forstått deg rett?

Spør eksperten:

Sexolog Gro Isachsen svarer på spørsmål om seksualitet og samliv på nettstedet Doktor Online.

Det koster 149 kroner per svar, og du kan være helt anonym. Les mer om tjenesten her.

- Ja, helt riktig, og tvert imot. Både menn og kvinner har mye å gå på i forhold til å utvikle en dypere seksuell relasjon, sier Lorentzen.

- I løpet av de siste tiårene har det riktig nok blitt vanligere å leke med disse rollene, endre på dem, og ikke ha en så stereotyp seksualitet lenger. Men det er nok relativt utbredt allikevel, blant unge mennesker i sine første seksuelle erfaringer og i etablerte relasjoner, sier han.

Menn, kvinner og sex

Det finnes mange eksempler på at menn og kvinner er likere enn stereotypiene skal ha det til. For eksempel er det også for menn bedre å ha sex med en fast partner de er trygge på enn med en mer tilfeldig. Det selv om forskjellen kanskje ikke er like stor som for kvinner.

Og selv om tenningsmønsteret er raskere og mer påvirkelig av visuelle stimuli, er det utsatt for diverse påvirkninger på lignende måte som for kvinner.

- Særlig prestasjonsangst er utbredt, men det kan også være vanskelig hvis forholdet er komplisert, hvis man er lei seg eller hvis man har dårlig tid. En kjappis er heller ikke så godt som når man bruker mer tid, for også menn har en «orgasmekurve». Selv om han ejakulerer kan orgasmen være ganske svak og ikke veldig god, sier Kjøs.

- Og enda en ting: Også menn har grenser. Det er slett ikke alle menn som liker å gi kvinner oralsex, og ikke analsex heller. Mange synes det er ekkelt faktisk, sier Kjøs.

Veier til økt «mannenytelse»:

Her er noen råd til menn og kvinner som ønsker å utforske den seksuelle mannen.

1. Gi slipp på den tildelte rollen

Mitt råd vil være at menn prøver å slippe på det at de alltid skal prestere, alltid være den aktive part og åpne opp for en mye større sensibilitet.

For det er ikke bare sånn at vi i en seksuell situasjon eller relasjon skal ha fokus på at kvinner skal få orgasme. Det kan ikke være det eneste fokuset i den seksuelle relasjonen; fokuset er at begge skal ha en dyp og god følelse av det de holder på med. Med og uten orgasme for så vidt, men da kan også menn få og kjenne mye sterkere og dypere orgasmer.

Sensualitetstrening:

Hvis du tenker deg en seksuell stige der helt uskyldig berøring er nederst og samleie er øverst, så dreier sensualitetstrening seg om at man bruker man god tid på hvert trinn. Stadig flere deler blir lagt til etter hvert, slik som stimulering av kjønnsorganene.

Bestem dere for eksempel for ikke å ha samleie i seks uker, og sett av en time i uken til kos i stedet. Målet er at det seksuelle samlivet etter hvert gjenopptas, på en ny og bedre måte.

Slik kan det gjøres:

  • Fase 1. Del opp timen i to like deler, en for hver av dere. En skal gi kjærtegn, den andre skal ta imot. Unngå kjønnsorganene. Fortell hverandre hva som føles godt og mindre godt. Etter halvgått tid bytter dere roller. Denne fasen kan vare i for eksempel tre uker. Dere kan være nakne hele tiden eller kle av dere etter hvert.
  • Fase 2. Dere skal fortsatt ikke ligge sammen, men nå kan dere berøre hverandre overalt. Utforsk forskjellige måter å ta på hverandre på.
  • Fase 3. Nå er dere modne for sex igjen. Men husk hva som føltes godt i de seks ukene som har gått, og fortsett å bruke disse kjærtegnene.

Kilde: Lommelegen.no

Jørgen Ludvig Lorentzen er forsker ved Senter for tverrfaglig kjønnsforskning, Universitetet i Oslo. Han har menn og maskulinitet som spesialfelt.

2. Vær nysgjerrig, ivrig og modig

En ting jeg tenker at praktisk talt alle menn vil tenne veldig på, det er hvis du er litt nysgjerrig, ivrig og modig. Det er sånn som alle menn digger! At du er litt sånn; «Er det godt sånn, vis meg hva jeg skal gjøre osv.». Det tror jeg er veldig lurt.

Og det er ikke så vanskelig heller, men hvis han er veldig sjenert og brydd må man prøve seg frem litt da og sjekke ut responsen. Dette er også en enkel måte å ta initiativ på for kvinner, litt sånn lure-initiativ, ved å spørre hva som hadde vært kult at du gjorde. Å ta initiativ er ikke det samme som å kaste han ned på sengen og hoppe oppå ham, det holder lenge å si: Vis meg hva du har aller mest lyst til at jeg skal gjøre.

Psykolog Peder Kjøs, spesialist i klinisk voksenpsykologi, er for tiden stipendiat ved Universitetet i Oslo. Han er også fast spaltist i ukebladet KK og har forfattet flere bøker, der siste bok ut er Opp Igjen! Om å reise seg etter en smell.

3. Få ham til å åpne seg

Rådet til kvinner er å være god, aksepterende og prøve å åpne opp mannen litt og komme litt inn i følelsene hans og høre hvordan han egentlig har det. Da er det viktig at det blir prating og ikke «kjating», men det å komme litt inn i dypet uten at det blir mas.

Mange menn føler at det er moren som er den som har nådd inn til ham, skapt bindinger og fått ham til å åpne seg opp. I mange kulturer er mødre en stor status. Så mange kvinner kan ta lærdom av det, ikke at de skal gå inn i rollen som mødre, men at de kan nå inn til gutta hvis de er klar over at det ikke bare er en fyr som «acts out» og tenker med penis, men også sitter med masse følelser.

Haakon Aars har 30 års erfaring fra klinisk arbeid med seksualitet som lege, psykiater og sexolog. Han har skrevet boken Menns seksualitet (Cappelen Akademisk forlag, 2011).

4. Erstatt kjappisen med lange, nytende seanser

Glem pølse med lompe-sexen - gå for gourmet. Det betyr at målrettede kjappiser blir erstattet med lange, nytende seanser der det blir tid til å leke og le -- og begges begjær.

Gourmetsex, med fokus på begges nytelse, gjør vanligvis at kvinnen tar fram mer av sitt erotiske potensiale. Han får se hennes begjær på en helt annen måte enn ved kjappiser, noe som gir økt spenning for den visuelle mannen. Når det blir mindre fokus bare på samleie blir det tid til flere kjærtegn og større variasjon. Gourmetsex gir også større sjanser for å lokke fram multi- og serieorgasmer hos henne - og når hans orgasme kommer, blir den ekstra kraftig og sender ham inn i en transelignende tilstand.

Sexolog og samlivsrådgiver Gro Isachsen er leder og faglig ansvarlig for Klinikk Sexologen og sexolog.no. Hun har utgitt flere bøker om seksualitet, som Mer sex, takk! (Cappelen Damm, 2005) som retter seg mot mannen.

Isachsen er også ekspert på Doktor Online, og har du spørsmål til sexologen, kan du stille dem her.

5. La ham føle på lysten

Mange kvinner tror at det eneste mannen vil er å «komme». En kan sikkert oppnå at han får ejakulasjon ved utelukkende å fokusere på å stimulere penis, men det er ikke sikkert han får orgasme da.

For mange menn er ejakulasjon en kortvarig nytelse som ikke trenger å henge sammen med en orgasme i det hele tatt. Ejakulasjon og orgasme er to ulike mekanismer hos mannen og må hos noen stimuleres frem på ulike måter. Hvis orgasmen ikke kommer samtidig med ejakulasjonen, så kan det medføre at han heller ikke vil klare å få orgasme i denne omgangen fordi ejakulasjonen kan sette en stopper for videre ereksjon.

Så ber han om å stoppe underveis for å klare å vente med ejakulasjonen for eksempel, så gjør det. Et ensidig fokus på penis fratar dessuten mannen muligheten til å føle på lysten sin - å bli stimulert i hele seg.

Spesialist i sexologisk rådgivning Siv Gamnes er daglig leder av Sex og samfunn - senter for ung seksualitet som fungerer som et nasjonalt ressurssenter.

6. Åpne opp for sanser

Vi er litt audiovisuelle, ser noe som tenner oss og er tent fryktelig fort. Av den grunn er mange av oss fornøyde med det som har fungert, selv om det antagelig er flere ting som vil fungere veldig godt. Tenk bare på mellomkjøttet som er en kjempeerogen sone, prostata i anus som mange menn forbinder med homofili og ikke tør å utforske og brystvortene som mange, også menn, liker å få stimulert. Det er også mange, både menn og kvinner som liker å bli strøket langs hoftebena eller få øreflippene stimulert. Men vi dropper det fordi vi har en joystick mellom bena.

Sensitivitetstrening er en måte å åpne opp for sansene på. For menn som onanerer mye til porno og blir tent av hjernen og ikke av det som skjer mellom bena, kan det også være nyttig å prøve å onanere uten porno for å øke sensitiviteten.

Dessuten, hvis man bare mater seg med seksuelle opplevelser så klarer man ikke helt å bruke fantasien og se for seg hva man har lyst til å gjøre med partneren sin og kan bli litt avstumpet i forhold til egen seksualitet.

Sexolog og familieterapeut Thomas J. Winther er tilknyttet Curasenteret og Villa Frisk, og er kanskje mest kjent fra seksualopplysningsprogrammet Trekant på NRK1.

7. Del fantasier og drømmer

Menn har ulike tenningsmønstre og seksuelle preferanser i like stor grad som kvinner. De har fantasier og drømmer som man bør spille på lag med, og det er ikke slik at de fleste er fornøyd med sterotypiene.

Nøkkelen til våre tenningsmønstre kan ligge i våre seksuelle fantasier og drømmer. Disse er det lurt å spille på lag med, og eventuelt kan man få hjelp hos en sexolog hvis man har problemer rundt dette. De fleste menn liker også at kvinnen tar initiativ til seksuelt samvær og at hun forfører ham.

Det mest opphissende som finnes, er at noen begjærer deg og har lyst på deg. Selv om menn er mer pågående enn kvinner, går de fleste lei av å gjøre det på samme måte hver gang.

Lege Ellen Skjelbred driver privat praksis innen medisinsk sexologi, tilknyttet Sexologisenteret i Oslo. Sexologisenteret er et kontorfellesskap med lege Esben Esther Pirelli Benestad og psykolog Elsa Almås.

8. Ta ledelsen i starten

Jeg har selv erfart hvor viktig det er som mann å ha et trygt miljø å utforske seksualiteten sin i. Noen tips til å hjelpe han på veien er å vise initiativ selv og ta ledelsen i starten hvis han synes å skamme seg over seksualiteten sin, for så å slippe han til gradvis.

Start i det små og prøv å finne ut hvor mannen er på skalaen; om han vet hva han liker eller om han er mer hemmet. Gi han gjerne komplimenter til alle steg, og gi han uppfordret komplimenter for de seksuelle ting han gjør. Si at du tenner på at han tenner på deg for eksempel. Når han aksepterer sin egen seksualitet vil han oppleve det som en fantastisk befrielse.

Sosialcoach Dag Eian holder orgasmekurs for menn ved Avansertseksualitet.no, etter selv å ha utforsket sin egen seksualitet og lært seg å oppnå andre orgasmertyper, som multiorgasmer.

9. Les om menns seksualitet

Menn trenger å vite like mye om seksuell helse, både den fysiske og psykiske, som kvinner. Dette vil gjøre at de blir enda bedre på å oppsøke sexologisk hjelp når de sliter med for eksempel ereksjonsproblemer, for tidlig eller for sen utløsning, manglende seksuell lyst eller seksuelle orienteringer.

Menn trenger å få seksualkunnskap tilpasset sine behov og ikke minst må vi fortsette å gi seksualkunnskap via internett der de kan være anonyme hvis de ønsker det. Fagfolk kan oftere legge bøker og hefter om menns seksualitet lett tilgjengelig på venteværelset. Når menn stadig hører at de og deres seksuelle aktiviteter skal være topp og på topp kan det legge et uheldig press på dem og vi vet at bekymringer kan hemme for både blodsirkulasjonen og nytelsen.

Pedagog og sexologisk rådgiver Stine Kühle-Hansen er daglig leder av Amoroteket, en ressurs for museer, vitensentre og skoler.

10. Prøv deg frem

Klø mannen rundt kuk og baller, på innsiden av lårene, vekselvis mens du suger eller ronker.

Sug og la tungen leke med en brystvorte mens du ronker ham. Et ronketips (og det er viktig!): Pass på at du beveger forsiden over kukhodet når du ronker ham. Noen jenter ronker bare nedre del av staken, og det funker veldig dårlig.

Selv elsker jeg å bli kost eller stimulert på brystvortene samtidig som jeg blir ronket. Ja, jeg er komplisert.

Gunnar (39).

Følg Klikk Helse på Facebook

Meld deg på vårt nyhetsbrev og få ukentlige oppdateringer på epost

Les også:

Mange gjør nok oralsex litt feil

Forum: - Er det lov til å si nei til porno?

Forum: Er det dårlig av meg å ikke suge mannen min oftere?

Nyttige tjenester

FORUM

Underholdning