Menn og sex

Her er mannens erogene soner

Kjenner du til alle ti?

VARIASJON: Sexolog Gro Isachsen råder kvinner til å vie oppmerksomheten til andre kroppsdeler enn bare penis.
VARIASJON: Sexolog Gro Isachsen råder kvinner til å vie oppmerksomheten til andre kroppsdeler enn bare penis. Foto: ILLUSTRASJONSFOTO: Colourbox.com
Publisert Oppdatert

Ekspertene:

Gro Isachsen er leder og faglig ansvarlig for Klinikk Sexologen og sexolog.no. Hun svarer på spørsmål om seksualitet hos Doktor Online, og har skrevet flere bøker om sex. Mer sex takk! som kom i 2002 tar for seg mannen og hans seksualliv.

Thomas Johannesen er sexolog og familieterapeut, og jobber ved Curasenteret.

Cecilie Kjensli er redaktør for sex- og samlivsmagasinet Cpunktet.no, og innehaver av den erotiske nettbutikken CecilieKjensli.no.

Huden er et stort sanseorgan, og kjærtegn overalt kan gi tenning. Men noen områder er ekstra følsomme, og vi kaller dem gjerne erogene soner.

Tidligere har vi skrevet om kvinnenes erogene soner. Denne gangen er det mannen sin tur.

Del

- Hvor sonene sitter er høyst individuelt, men steder som på, og i nærheten av, kjønnsorgan, innsiden av lår, bryster og brystvorter, hals, ører, rumpe, nakke og nederst på ryggen blir gjerne beskrevet som erogene soner for mange, sier sexolog og familieterapaut Thomas Johannesen.

Slik finner du dine erogene soner

- De som kommer til meg og sliter med lysten, får ofte i hjemmelekse å finne ut hvor de erogene sonene sitter hos hverandre. Mange menn blir gledelig overrasket over at de har flere enn penis, bare de bruker tid på kjærtegnene og ikke hopper rett til samleie, sier sexolog Gro Isachsen.

Johannesen anbefaler å være leken og utforskende når sonene skal finnes.

- Man går glipp av mye herlig nytelse dersom man ikke tør å prøve seg frem, både alene og med partner, sier han.

Johannesen opplever at problemer med seksualitet i parforholdet ofte skyldes mangel på kommunikasjon.

- Dersom man har en partner, er det viktig å kommunisere med han/henne for å finne ut hva partneren liker, sier han.

Penis-fiksering

Isachsen råder kvinner til å vie oppmerksomheten til andre kroppsdeler enn bare penis.

- Svært ofte blir all hennes konsentrasjon om penis, selv om han er sliten, trett og har hodet fullt av andre ting enn sex. Noen menn har fortalt at når kjærtegnene blir alt for direkte, kjennes det som grafsing, eller det utløser prestasjonsangst, sier hun.

Isachsen mener også kvinner skal passe seg for å tenke at menn alltid er beredt. Menn kan ha problemer med både lysten og ereksjonen.

- Menn kan også være slitne, trette, sultne og stresset. Dessuten kan også menn forbinde sex med kjedelige rutiner, der han må gjøre alt arbeidet, mens hun bare ligger der passiv og tar imot, sier hun.

Her er oversikten over mannens erogene soner:

Hjernen:

Den mest aktive erogene sonen sitter mellom ørene, og følelsene kan være en erogen sone.

- Fra nerveendene går det signaler til hjernen om hvordan kjærtegn blir oppfattet. Hvordan hjernen din tar imot og bearbeider signalene, avhenger også av humøret og forventningene dine, skriver Isachsen i boka Mer sex takk!

Hun forklarer også hvordan hjernen sender signaler til penis.

- Det vanligste er nok at det fra hypothalamus i hjernen sendes ut signaler via nervebaner i ryggraden til nervene i penis om at du opplever noe som hisser deg opp seksuelt, skriver hun.

Ørene:

At øret er en erogen sone, det visste du kanskje fra før. Men vet du hvor det er mest følsomt?

Ifølge KK.no er det faktisk den ytre kanten av øret. Den faste, C-formede ørekanten inneholder mange nerver og er superfølsom, skriver bladet.

Brystvortene og brystkassa:

Noen menn har svært følsomme brystvorter, andre ikke.

FØLSOMME: Noen menn har svært følsomme brystvorter, andre ikke, men hele brystkassen kan være en erogen sone.
FØLSOMME: Noen menn har svært følsomme brystvorter, andre ikke, men hele brystkassen kan være en erogen sone. Foto: ILLUSTRASJONSFOTO: Colourbox.com

- Men faktisk kan hele brystkassa være en erogen sone. Huden her er tynnere enn på resten av kroppen, og dermed mer følsom, skriver KK.no.

Føttene:

- Føttene er for mange en viktig erotisk sone. Det kan igjen forklares med at det er over 2000 nerveender på hver fot, skriver Isachsen

Penis:

- Hodet på penis har ca. 6000 nerveender. Huden på penishodet er dermed svært følsom, spesielt rundt og ved underkanten av hodet, skriver Isachsen.

- Frenulum er den mest følsomme delen av penis. Det er området like under penishodet, på den siden der sømmen går opp langs skaftet, skriver Paul Johannides i boka Lyst på sex.

Så mye betyr størrelsen.

Pungen:

Pung og testikler er en erogen sone for mange.

- Hele pungen er veldig følsom, men aller mest sensitiv er den såkalte «sømmen». Denne finnes på undersiden av pungen, omtrent på midten, skriver KK.no

Mellomkjøttet:

- Dette området bak pungen kan masseres og kjæles med. Ikke alle menn har oppdaget dette lystsentret som i høyeste grad kan bidra til at du blir med kåt. I tillegg til at den indre delen av den erigerte penisen kan masseres fra mellomkjøttet, er det en mengde nerver som går videre inn kroppen herfra. Dessuten går hovedblodåren, som er ansvarlig for ereksjonen, her, skriver Isachsen.

Cowpers kjertler:

- På innsiden av mellomkjøttet ligger Cowpers kjertler. De er ansvarlige for produksjonen av den seige, blanke væsken som pipler ut av penis når mannen begynner å bli opphisset. Du eller partneren din kan stimulere kjertlene ved å trykke og massere mellomkjøttet forholdsvis hardt, skriver Isachsen.

Prostata:

Prostata kalles menns g-punkt. Den er en rundt kjertel som kjennes som utsiden av en fersken, med en liten grop i midten.

- Den er på størrelse med en 20-kroners mynt og kan kjennes omtrent fire centimeter inn i endetarmen når du trykker i retning ballene. Mange menn har stor glede av å selv massere prostata, eller få partneren til å gjøre det. Du kan også kjæle med prostata fra utsiden ved å stimulere mellomkjøttet, skriver Isachsen.

NERVETRÅDER: Analåpningen er like tett med nervetråder som penis, skriver sexolog Gro Isachsen i boka Mer sex takk!
NERVETRÅDER: Analåpningen er like tett med nervetråder som penis, skriver sexolog Gro Isachsen i boka Mer sex takk! Foto: ILLUSTRASJONSFOTO: Colourbox.com

Slik oppdager du prostatakreft.

Analåpningen:

- Analåpningen er et av de mest erogene områdene vi har på kroppen. Det er like tett med nervetråder, som på penis, skriver Isachsen.

Hun skriver videre at menn som har eksperimentert med å bruke endetarmen som erogent område, forteller at de opplever at deres erotiske indre åpner seg. Andre beskriver at nytelsen ved analsex kjennes som om de skulle hatt en innvendig penis med like mange følsomme punkter innover i kroppen som det penis har, og at det fører med seg atskillige muligheter til intense opplevelser.

Trykk her og følg Klikk Helse på Facebook

Meld deg på vårt nyhetsbrev og få ukentlige oppdateringer på epost

Les også:

Alt om kvinners underliv

"Hilde" er sexavhengig

Slik oppdager du kjønnssykdom

Alt om penis

Nyttige tjenester

FORUM

Underholdning