Kvinner og sex

Her er kvinnens erogene soner

Ja, det finnes flere enn du tror.

KVINNEKROPPEN: Kvinner har svært mange ulike erogene soner. Det er ikke sikkert du vet om alle.
KVINNEKROPPEN: Kvinner har svært mange ulike erogene soner. Det er ikke sikkert du vet om alle. Foto: Illustrasjonsfoto: www.colourbox.com
Publisert Oppdatert

Erogene soner

Erogene soner betegner visse deler av kroppsoverflaten som gir opphav til erotiske følelser ved berøring, kjæling og klemming. Stimulering av erogene soner utgjør en viktig del av det seksuelle samspill.

Kilde: Store norske leksikon

Huden er et stort sanseorgan, og kjærtegn overalt kan gi tenning. Men noen områder er ekstra følsomme, og vi kaller dem gjerne erogene soner.

Hvor de sitter er forskjellig fra kvinne til kvinne, og om det er harde eller myke kjærtegn som skal til for at lysten kommer, varierer også.

Sammen med Cecilie Kjensli, redaktør for sex- og samlivsmagasinet på nett, cpunktet.no, og innehaver av den erotiske nettbutikken ceciliekjensli.com, har vi utarbeidet en stor guide over kvinnens erogene soner.

Utforsk dine egne erogene soner

- Hopp i det, sier Kjensli.

Hun kaller seg sexpirator, og mener det er svært viktig at kvinner tar kontroll over sin egen kropp, og utforsker de erogene sonene i praksis. Først da kan man nemlig slippe seg løs med andre.

- Det er viktig å vite hvordan man liker å bli berørt, og det finner man ut ved å behandle seg selv pent eller røft, alt etter hva man foretrekker, sier Kjensli til bladet Fit Living.

Lær opp partneren

Kjensli mener det er mye lurere å lære opp partneren, eller sammen utforske hva som er deilig for deg og dere, enn å være taus og passiv.

- Ikke lat som du liker noe du ikke liker for at den andre skal føle seg bra. Da blir du bare mer frustrert, sier hun.

Flere enn du aner

I følge sexolog Randi Gjessing Borgheim, kan vi ha flere erogene soner enn vi aner. Sensualitetstrening kan være en metode for å utforske sin kropp.

PARTNEREN: Snakk med partneren om hvilke erogene soner som er din favoritt.
PARTNEREN: Snakk med partneren om hvilke erogene soner som er din favoritt. Foto: Illustrasjonsfoto: www.colourbox.com

- Det gjelder å ta på hverandres kropp, og finne ut hvordan det føles å bli tatt på de ulike stedene.

Hun foreslår at du tar en dusj eller et bad sammen med partneren, før dere går på soverommet. Deretter skal dere gradvis utforske hverandre, ved å ligge først på magen i femten minutter, så på ryggen, mens partneren tar på deg.

- Han skal ikke ta på dine erogene soner. Det er forbudt. Etter noen uker kan dere gå videre til å ta på de erogene sonene, men ikke kjønnsorganene. Til slutt er det lov å ta på disse også. Mange oppdager da at de kroppsdelene som i utgangspunktet ikke var erogene, har blitt det, forteller Borgheim.

Hele kroppen er en erogen sone

- I stedet for å fokusere på én og én kroppsdel, er det bedre å tenke at hele kroppen er en erogen sone, sier sexolog Eva Mohn.

Hun mener alle kroppsdeler kan bli overopphetet og avansere til å bli erogene soner. Men de må øves opp til å bli det.

KJENN DIN KROPP: Utforsk deg selv, anbefaler sexolog Eva Mohn
KJENN DIN KROPP: Utforsk deg selv, anbefaler sexolog Eva Mohn Foto: Illustrasjonsfoto: www.colourbox.com

- Dessverre er det slik at de fleste kvinner har lært om sin kropp av en mann. En kvinne som har vært sammen med samme mann siden hun var ung, og som ikke praktiserer solosex, kjenner ikke kroppen sin, sier hun.

Bli kjent med deg selv

For å bli kjent med deg selv, foreslår Mohn at du lukker øynene:

- Utforsk deg selv med fingrene. Stopp opp og bli kjent med en og en bit av kroppen. Ha fokus på nytelse og velvære. Kjenn etter hvor deilig det føles - vær i kroppen og til stede, sier Mohn

Her er listen over kvinnens erogene soner:

Hjernen: Hjernen er kanskje den største erogene sonen, noe vi har lett for å glemme. Noen tenner på menn som formulerer seg bra, eller komplimenter som hviskes inn i øret. Men alt trenger ikke å være romantisk og klissete snakk, mange setter og pris på litt dirty talk i senga. Poenget er at hjernen sender signaler til resten av kroppen, som igjen kan føre til kåthet.

Lepper og tunge: Svært mange sensorer er knyttet til ansiktet og leppene, og for mange oppleves tungekyss spesielt som svært intimt og opphissende.

Nakken: Myke kyss, eller negler som klorer i nakken kan få hårene til å reise seg over hele kroppen. En lett fjær eller behagelig massasje kan også gjøre susen.

Korsryggen: Rundt fem cm over stumpen ligger et følsomt område som går rett til kjønnsområdet. Bruk massasjeolje for å gi en erotisk massasje, og stryk varsomt opp og ned langs ryggraden med ekstra tid på det følsomme området.

Knehasene: Også her finnes nervetråder fra underlivet. Berøring her kan være med på å gjøre kvinnen opphisset, da dette også er et veldig følsom område.

Føttene: Føttene oppleves ikke av alle som sexy, men her er det mange nervetråder som vil kunne gi kroppen gode vibber. Fotmassasje kan være noe som setter i gang erotiske tanker.

Innsiden av lårene: Innsiden av lårene er et veldig følsom område, fordi det går flere nervetråder fra underlivet og nedover. Berøring her, som å kjæle, stryke eller slikke på innsiden av lårene, kan føre til opphisselse.

UOPPDAGET: Innsiden av lårene er et svært følsomt område.
UOPPDAGET: Innsiden av lårene er et svært følsomt område. Foto: Illustrasjonsfoto: www.colourbox.com

Brystene: Store eller små pupper, for mange er de en svært viktig erogen sone. Spesielt brystknoppene, som er utstyrt med mange sanseceller, reagerer på berøring. Brystknoppene blir større og hardere ved berøring, og de kan bli litt større og varmere når kvinnen blir kåt.

Skjeden: Skjeden er omtrent 10 cm lang, og det er den ytterste tredjedelen av skjeden som er mest følsom. Skjeden er alltid fuktig, men når kvinner er opphisset vil kjertler i skjeden skille ut en væske som kalles skjedesekret. Skjeden må bli våt av skjedesekretet for at samleie skal kjennes behagelig for kvinnen.

Kjønnsleppene: Kjønnsleppene er for mange svært følsomme. Når en kvinne blir opphisset vil kjønnsleppene bli tykkere, få mørkere farge og kan sprike litt. De ytre kjønnsleppene består av vanlig hud med hår på. De tåler mer friksjon enn de indre kjønnsleppene, som består av tynne fuktige slimhinner.

Mellomkjøttet: Området mellom endetarmen og skjedeåpningen kalles mellomkjøttet. På akkurat samme måte som kjønnsleppene og venusberget, er dette området svært følsomt, og berøring her kan være seksuelt opphissende.

Bekkenbunnsmuskulaturen: Muskler i underlivet er viktig for jenters seksuell nytelse. Musklene i bekkenbunnen omslutter skjeden, urinrøret og endetarmen. Disse musklene trekker seg sammen når en får orgasme. Muskulaturen kan trenes opp ved knipeøvelser

G-punktet: G-punktet er et svært erogent punkt som kjennes som en endring i teksturen mot magen et lite stykke inne i vagina. Området blir større når kvinnen bir opphisset, og noen kvinner ejakulerer under orgasme når de stimulerer G-punktet.

Urinveisåpningen: Urinveisåpningen blir av og til kalt u-punktet, og er hos mange kvinner en erogen sone.

Klitoris: Klitoris er den eneste kroppsdelen som kun eksisterer for seksuell opphisselse og nytelse. Den sitter der de indre kjønnsleppene møtes foran, og det er kun en liten del av klitoris som synes. Den strekker seg 6-8 cm bakover, på hver side av skjeden og urinrørsåpningen. I tillegg er det kuler med erogent vev rundt vaginalåpningen som gjør at også penetrering og vaginal aktivitet er direkte forbunnet med nervesenteret i klitoris. Klitoris er for de fleste veldig følsomt, og kan stimuleres både fra utsiden og innsiden av kroppen. Noen liker å stimulere direkte på klitoris, andre liker bedre å stimulere området rundt. Snakk med partneren din om dette.

Rumpa: Anus eller endetarmsåpningen består av en lukkemuskel og en lang kanal med to typer muskler i kanalveggen. Åpningen er full av nerver og er et veldig erogent område. Anus blir mye fortere sår og irritert enn vagina fordi endetarmen ikke produserer sin egen fuktighet, slik vagina gjør.

FORSKJELLIGE: Hvilke erogene soner som funker, varierer fra kvinne til kvinne.
FORSKJELLIGE: Hvilke erogene soner som funker, varierer fra kvinne til kvinne. Foto: Illustrasjonsfoto: www.colourbox.com

Kilder: Kvinne, kjenn din kropp (Pax), Jenter som Kommer (Spartacus), Lyst på sex (Pax), Askmen.com, og Sex og Samfunn

Ekspertene:

Cecilie Kjensli er redaktør for sex-og samlivsmagasinet på nett, cpunktet.no, og innehaver av den erotiske nettbutikken ceciliekjensli.com. Hun bruker sin egen og andres seksuelle erfaring til å inspirere folk til mer sex i hverdagen.

Randi Gjessing Borgheim er onkologisk sykepleier og spesialist i sexologisk rådgivning NACS/sexolog. Hun jobber til daglig på Vardesenteret ved Radiumhospitalet.

Eva Mohn er utdannet sexolog og samlivsterapaut. Hun driver barn-voksen senteret i Trondheim, og har sammen med Frida Kahlisto gitt ut boka Venus - norske kvinner sett nedenfra (2005).

Les mer:

Kvinnens skjulte underliv

"Hilde" (43) hadde sex 17 ganger på én dag

5 myter om kvinnekroppen

Nyttige tjenester

FORUM

Underholdning