Kvinner flørter, menn går rett på sak

Sjekkeverdenen befinner seg fremdeles på steinalderstadiet.

FLØRT: Sjekking i bar eller på diskotek følger bestemte ritualer, ifølge forsker.
FLØRT: Sjekking i bar eller på diskotek følger bestemte ritualer, ifølge forsker. Foto: Foto: Crestock
Publisert Oppdatert

Menn jager og kvinner lar seg fange. En svenske har studert hvordan vi gjør det.

Musikk, dempet belysning og blikk som møtes over glassene er bare begynnelsen.

I sin avhandling om Spelets regler forklarer den svenske sosiologen Hans Andersson de uskrevne reglene i sjekkeuniverset.

Andersson baserer sin avhandling på mange titalls besøk på puber og nattklubber i Umeå.

Han har studert hvordan vi egentlig sjekker og flørter, pratet med haugevis av mennesker og gjort dybdeintervjuer med 18 personer i alderen 21-32 år.

Klare kjønnsroller

Andersson konkluderer med at sjekking er et område der kjønnsrollene er veldig klare. Likestillingen til tross, det forventes at vi menn skal ta det første steget og vite når det neste skal tas. Mens damene har kontrollen (som om vi ikke visste det fra før) og bestemmer takten.

Det er også damenesoppgave å flørte, ta øyekontaktog posisjonere seg i lokalet. For å tiltrekke seg "de rette" mennene uten selv å ta sjansen på å bli avvist.

Biten med å drite seg ut er selvfølgelig mannens ansvar.

Supert smøremiddel

Utesteder med skjenkebevilling er spesielle. Her står man fritt til å vise interesse for andre på et seksuelt plan. Forventningene øker med stemning og mørket. Alkoholen funker som et smøremiddel for å holde det gående.

Ofte trengs et par halvlitere eller noen drinker for at ting skal begynne å skje.

Det første steget er ofte vanskeligst. Bardisken er i så måte en sikker arena, hvor det er enkelt å avvise (eller for oss menn, bli avvist) uten noen større dramatikk. Derfor er også baren et fint sted å stille seg, gjerne litt nonchalant og verdensvant uten å virke for breial.

DANS, DANS, DANS: Jenter digger at menn svinger seg på dagnsegulvet.
DANS, DANS, DANS: Jenter digger at menn svinger seg på dagnsegulvet. Foto: Foto: Crestock

Kvinner er for øvrig noen snedige vesener som vet å sno seg. De går ikke av veien for å (mis)bruke venninner for å oppnå fordeler. Som etter å ha gitt en fyr noen flørtende blikk, gjerne bruker venninnen for å finne ut om han titter tilbake. Selv står de med ryggen til, for ikke å virke for pågående.

En annen kvinnetaktikk er å forlate vennegjengen, slik at mannen slipper å komme bort til alle sammen.

Drite på draget

Vi menn har forskjellige strategier for å oppnå kontakt. Er vi en kameratgjeng sender vi gjerne fram den mest snakkesalige, som en slags isbryter. En farligere - og langt vanligere - variant er å bli styrt av alkoholen, da er et fort gjort å ramle av lasset.

Noen menn kan sitte hele kvelden ved bordet og gjør ingen fremstøt før den siste dansen. Det kan være dumt, for er det noe jenter digger så er det menn som kan svinge seg på dansegulvet.

Gode dansere blir ansett som gode elskere, så nå vet du det.

Sosial kunnskap

En stor mannegruppe driter ofte på draget. De prøver seg, uansett om hun har sendt ut signaler eller ikke. Strategien kan gi resultater, men veldig ofte med negativt fortegn.

Ifølge svenskens undersøkelse var de beste sjekkerne de med mest sosial kunnskap, ikke nødvendigvis de peneste og glatteste guttene.

Det nytter ikke å rave dritings bort til ei dame og tro at det skal bli sex. Litt alkohol kan få fram den selvsikre, morsomme mannen som sprer energi og viser ekte interesse (for henne), slik at hun ikke engang merker at hun blir sjekket opp.

Men husk at denne grensen er hårfin, bare litt for mye kan spolere hele opplegget.

For damene handler turen på byen ikke bare om å lokke til seg de riktige guttene, de må også holde uinteressante og innpåslitne beilere på avstand.

Må tåle et nei

En god nyhet for kåte gutter er at jentene er (minst) like interesserte i sex som oss. Men de unngår risikoen på å bli avvist ved å holde seg passive. Til tross for at vi lever i et samfunn som oppfordrer til likestilling.

Menn aksepterer damer som tar det første steget, såfremt de ikke er for fulle eller vulgære.

Inviterer hun derimot på en kaffe eller nightcap, er det sjelden nei i mannens munn.

Det gjelder altså for begge kjønn å beholde magien når sjekking står på menyen.

Nyttige tjenester

FORUM

Underholdning