Femidom

Kvinnekondomet er tilbake

Trodde du dette var en raritet du aldri skulle se igjen? Da tok du skammelig feil.

KVINNEKONDOMET: Femidomet skal beskytte mot seksuelt overførbare sykdommer og graviditet, på samme måte som kondomer for menn.
KVINNEKONDOMET: Femidomet skal beskytte mot seksuelt overførbare sykdommer og graviditet, på samme måte som kondomer for menn. Foto: Foto: Female Health.com
Sist oppdatert

Kvinnekondomet, eller femidomet, ble lansert i Norge midt på nittitallet.

Det ble imidlertid aldri noen stor suksess.

Ikke så rart kanskje, med tanke på at "plastposten", som skal plasseres inni kvinnen, ble utskjelt og fikk kritikk for både å være dyr i pris, ubekvem å bruke og ikke minst usexy - siden det lagde gnissete lyder ved bruk.

Les også: Plugg i pungen - framtidens prevensjonsmiddel for menn

Femidomet:

  • Prevensjonsmiddel beregnet for kvinner. I likhet med et kondom fungerer femidomet etter barrieremetoden.
  • Beskytter også mot seksuelt overførbare infeksjoner, i tillegg til å beskytte mot uønsket svangerskap. Evnen til å beskytte mot svangerskap skal være like god som kondomets.
  • Består av et tynt plastikkhylster av uretanplast som skal settes på plass i skjeden til kvinnen, og dekke denne.
  • Har to fleksible ringer, en i hver ende. Den indre ringen sitter i den lukkede enden av femidomet, og brukes til å føre femidomet inn i skjeden. Den hjelper også til med å holde femidomet på plass. Den ytre ringen, forblir utenfor skjeden, og dekker kvinnens ytre kjønnsorganer.

Kilde: Lommelegen , Wikipedia

- Bedre og billigere

Men det amerikanske selskapet FC2 Female Condom har ikke gitt opp.

De skal nå ha klart å framstille en kvinnekondom i et mykere og bedre materiale.

Det skal også skal kunne konkurrere med mannekondomet med tanke på pris,og koster 30 prosent mindre enn det opprinnelige kondomet, melder Reuters.

Diana Zuckerman, leder av National Research Center for Women & Families, sier til Reuters at hun ikke tror kvinnekondomet vil bli noen storselger i USA.

- Det vil nok ikke bli veldig populært i USA siden det er så mye annet å velge mellom. Men jeg tror det vil bli ekstremt populært i andre land hvor det ikke er så mange andre alternativer som folk har råd til, sier hun.

Les også: - Utroskap kan redde forholdet

Hjelpe kvinner

Etaten Food and Drug Administration (FDA) innen det føderale amerikanske Helse- og sosialdepartementet støtter produksjonen av kondomet.

Håpet er at femidomet skulle hjelpe kvinner til å oppnå bedre kontroll over egen seksualitet og reproduksjon, og ikke minst at det skal lette hjelpeorganisasjoners arbeid med å distribuere kondomer i områder hvor HIV-smitte spres i raskt tempo.

Les også:

Prevensjon fra A til Å

Slik virker angrepillen

Les mer på Klikk Samliv

Denne saken ble første gang publisert 17/03 2009, og sist oppdatert 30/04 2017.

Les også