Kroppsspråk

Kroppen avslører deg

Kroppspråk og ansiktsuttrykk er viktigere enn hva du faktisk sier, ifølge ny forskning.

SIGNALER: Vi sender ut en mengde signaler ved hjelp av blikk, kropssholdning, tonefall og gestikulering.
SIGNALER: Vi sender ut en mengde signaler ved hjelp av blikk, kropssholdning, tonefall og gestikulering. Foto: Illustrasjonsfoto: Crestock
Publisert Oppdatert

Er du nervøs for at du skal si noe dumt under jobbintervjuet, under muntlig eksamen eller på første date? Det trenger du ikke - du bør heller passe på kroppspråket ditt, skal vi tro en ny amerikansk undersøkelse.

Ifølge det danske forskningsnettstedet Videnskap.dk har våre ubevisste signaler langt større betydning enn det vi rent faktisk sier.

Avslørende

Den amerikanske professoren Alex Pentland fra Massachusetts Institute of Technology (M.I.T) skal ha utviklet en metode som avslører alle de bevisste og ubevisste signaler som vi mennesker sender til hverandre i løpet av en samtale.

Les også: Slik er jentenes sexfantasier

Opp imot halvparten av beslutningene våre ser ut til å bli avgjort av ubevisste signaler.

Ansiktsuttrykk, betoning av ord, hva du ser på mens du prater, om du bruker hendene eller ikke, er eksempler på signaler som har betydning for hvordan omverdenen oppfatter deg.

- Opp imot halvparten av beslutningene våre ser ut til å bli avgjort av ubevisste signaler. Det er en slags alminnelig menneskekunnskap, noe som vi alle vet er der, men som vi ignorerer, sier professoren.

Han mener at våre beslutninger på mange måter treffes etter samme mønster som store aper, som koordinerer sine aktiviteter uten bruk av språk.

Les også: Slik blir du en vinner

Ord og handling

Ifølge undersøkelsen er noen av de viktigste signalene under en samtale om ord og handling passer sammen.

Ser du for eksempel ned i bordet eller ut vinduet mens du forsøker å si at kjæresten din er deilig, vil ikke ordene dine ha særlig gjennomslagskraft.

Unngår du øyekonakt, kan det virke som om du har noe å skjule. Samtidig kan det å stirre noen inn i øynene virke som en konfrontasjon.

Også tonefallet er avgjørende for hvordan ordene blir oppfattet. Stemmen avslører ofte om vedkommende er entusiastisk, uinteressert eller glad.

Les også: Slik leser du tankene hans

Les også: Denne sexen blir ulovlig

Les mer på Klikk Samliv

Nyttige tjenester

FORUM

Underholdning