Kondomsalget øker

Julebord gir kondomrekord

Det går mot rekordsalg av kondomer i julebordsmåneden desember.

SIKKER: Kondom beskytter mot kjønnssykdommer og mot uønsket graviditet hvis det blir brukt riktig. Desember er høysesong for kondomsalg.
SIKKER: Kondom beskytter mot kjønnssykdommer og mot uønsket graviditet hvis det blir brukt riktig. Desember er høysesong for kondomsalg. Foto: ILLUSTRASJONSFOTO: Thinkstock
Publisert Oppdatert

Verdens aidsdag

I dag, lørdag 1. desember, er verdens aidsdag. Kondombruk er viktig i bekjempelse av hiv og aids, både blant heterofile og homofile.

Kilde: hivnorge.no

Det går mot rekordsalg av kondomer i desember, men det betyr ikke at vi nordmenn er flinke til å bruke kondom. Snarere tvert imot. Vi er de dårligste i Norden, og i bunnsjiktet i Europa. Men det går oppover.

Ifølge RFSU Norge kjøper nordmenn stadig flere kondomer, og kondomsalget har økt med åtte prosent i løpet av 2012.

Rekordsalg i julebordsesongen

Normalt går salget opp med rundt 10 prosent i julebordsmåneden desember, i forhold til de fleste andre månedene. Det går med andre ord mot salgsrekord for julekondomer. Aldri har vi kjøpt flere kondomer denne måneden.

Men sommerferieromantikken kan julen ikke konkurrere mot. Da går kondomsalget opp hele 20 prosent.

Når du bruker kondom, er det 12 gyldne regler du bør kunne for å unngå brukerfeil.

HETT: Julebordet kan være en anledning til å få napp hos en kollega man liker godt.
HETT: Julebordet kan være en anledning til å få napp hos en kollega man liker godt. Foto: ILLUSTRASJONSFOTO: Thinkstock

Større forhåpninger

Bruk kondom riktig

- Kondomet skal rulles på. Pass på at kondomet settes på riktig vei, rull ut en halv centimeter så ser du fort hvilken vei det skal rulles på. Klem ut luften i tuppen samtidig som du ruller det på. Rull kondomet på når penis er stiv, hvis penis er slapp eller halvstiv, kan kondomet lett gli av.

- Dersom kvinnens skjede er tørr, eller du har analsex, bør du bruke et glidemiddel. Bruk vannbasert glidemiddel. Salver, kremer, vaselin og massasjeoljer inneholder fett som kan svekke kondomet slik at det sprekker eller at det oppstår små hull.

- Ved riktig bruk er det liten fare for at kondomet sprekker. Kondomer som er godkjent i Norge er svært pålitelige. Bruk ikke kondomer som er for gamle eller som kan ha blitt ødelagt.

Kilde: Folkehelseinstituttet

Nettopp ferietid er én av forklaringene på den store kondometterspørselen i julen.

- Mange av dem som kjøper kondomer, er unge mennesker i fast forhold som bruker kondom som prevensjonsmiddel. I desember har man flere fridager, man er mer sammen og har mer tid til sex. Dette forklarer det økte salget mot slutten av måneden, sier Sidsel Kløw, markedsansvarlig i RFSU Norge.

Men i begynnelsen av desember er det julebordsesong.

Større forhåpninger

- Mange skal på fest, folk er mer ute, de er mer sosiale og glade og drikker mer alkohol. De ønsker mer spenning og har kanskje større forhåpninger enn ellers. Så kjøper de kondomer "sånn i tilfelle". Vi vet jo ikke om kondomene faktisk blir brukt, sier hun.

Sjekk også hva du bør ha i sex-skuffen - i tillegg til kondom.

Kolleger tør å ta initiativ på fest

- Men mye kan skje i forbindelse med julebord på jobben. De fleste er på arbeidsplassen fem dager i uken, og ser kollegene mer enn de ser familie og venner. Og kanskje er det noen der man liker litt ekstra godt. Så møtes man til fest og det er alkoholservering, man mister noen hemninger og tør endelig ta et initiativ, sier Kløw.

Hyppig sex uten kondom kan gi kvinner en illeluktende sykdom i underlivet.

Advarer mot kondom alene

Å satse på kondom som eneste prevensjonsmiddel kan være en feiltagelse hvis man vil unngå graviditet. Det er nemlig en god del brukerfeil med kondomer, ifølge gynekolog og doktoronlinespesialist Mette Haase Moen.

Du kan stille spørsmål til Haase Moen på Doktoronline.no.

- Det er ikke så klokt å satse på kondom alene, dersom poenget er å beskytte seg mot uønsket graviditet i tillegg. Det er i det hele tatt ingen god idé å satse på prevensjon alene som er relatert til samleiet. Da har man gjerne andre ting i hodet sitt, sier hun.

Haase Moen mener det er flere typer brukerfeil som forekommer. For eksempel at kondomet gjerne tas på først helt på slutten, eller at det faller av.

Slikt kan det bli graviditet av.

Bestem deg på forhånd

Økt alkoholinntak, sex og slurving med kondombruken henger sammen. I RFSUs store undersøkelse i 2011, "Sex og kondom og sånn", oppga 13 prosent at de droppet kondom fordi de var ruset.

Kondom er bare ett av mange prevensjonsmidler på det norske markedet.

- Rus fjerner som kjent hemninger, og man går til sengs fortere enn man ville gjort hvis man var edru. Derfor er det så viktig å ha bestemt seg på forhånd for at man skal bruke kondom. Dagen etterpå blir så veldig mye bedre hvis man har hatt sex med en person for første, annen eller tredje gang, og vet at man har brukt beskyttelse. Man kan aldri vite om personen man har hatt sex med, har noe man kan bli smittet av, sier Kløw.

For som kjent er det ikke bare uønskede svangerskap som kan bli resultatet av ubeskyttet sex, men også alle typer seksuelt overførbare sykdommer.

Hiv er mest fryktet, klamydia er klart mest utbredt.

- Hver eneste dag får 60 nordmenn klamydia. Sykdommen er hovedårsaken til barnløshet i Norge, sier Kløw.

Ingen symptomer

Ifølge Folkehelseregisteret ble det i 2011 diagnostisert 22.530 tilfeller av klamydiainfeksjoner i Norge.

VERST: Voksne over 20 år er dårligst til å bruke kondom ved første samleie med ny partner. Men kondomsalget er økende.
VERST: Voksne over 20 år er dårligst til å bruke kondom ved første samleie med ny partner. Men kondomsalget er økende. Foto: ILLUSTRASJOSNFOTO: Thinkstock

Etter flere år med økning, er tallet nå stabilt høyt.

Kondom beskytter mot:

Uønsket svangerskap

Hiv/Aids

Klamydia

Gonoré

Syfilis

Herpes

Kondylomer (kjønnsvorter/HPV)

Hepatitt B

Trichomonas

LGV (Lymfogranuloma vereneum)

Myciplasma genitalium

Med ubeskyttet sex menes at man har utsatt seg for en risiko å få kjønnssykdommer. Kjønnssykdommer kan overføres om en slimhinne eller en smittebærende kroppsvæske (sperm, blod, skjedesekret, forsats) kommer i kontakt med en slimhinne. Slimhinner finnes for eksempel på penis, i skjeden, i endetarmen og i munnen. Å bruke kondom er en god måte å beskytte seg mot kjønnssykdommer på. Kondylom, herpes og syfilis kan også overføres om man gnir kjønnsorganene mot hverandre.

Kilde: RFSU Norge

Men disse tallene forteller bare om dem som har gått til legen og latt seg teste. De færreste vet at de har den meget smittsomme kjønnssykdommen. 60-80 prosent merker ingen klare symptomer. Men smerter under samleie kan være et symptom.

Ubehandlet kan en klamydiainfeksjon utvikle seg til betennelser som kan resultere i varig sterilitet, både hos kvinner og menn.

Dette kan bli resultatet av et festlig julebord om man havner til sengs med noen uten å ta forholdsregler.

Kjønnssykdommer kan smitte via alle slimhinner, og kondom bør også brukes når man har oralsex eller analsex.

Vær alltid forberedt

- Mange er veldig naive. De fleste som har sex kjenner hverandre fra før, og man tror liksom ikke at en man kjenner kan ha "noe". Men hvem som helst kan ha klamydia eller en annen kjønnssykdom. Man kan ikke se det på folk, sier Kløw.

Derfor er smart å være forberedt - alltid, understreker hun.

- Det handler om å ha tatt et valg før man går ut: "Jeg skal bruke kondom". Og så sørge for å ha med seg kondom.

Det er smart å ha noen liggende i partyvesken eller jakkelommen i tilfelle man får napp, så slipper man å avbryte for å kjøpe.

Har man med kondom, viser man dessuten at man tar ansvar både for sin egen og partnerens helse.

Ingen unnskyldning

Til tross for økende salgstall, burde vi nordmenn kjøpt mange flere kondomer. I RFSU-undersøkelsen kom det frem at nordmenn er de dårligste i Norden til å bruke kondom.

Det er de voksne - de over 20 år - som er de dårligste i nordisk sammenheng til å ta ansvar i stundens hete.

Her er noen eksempler:

Fem millioner kondomer

Totalt selger RFSU anslagsvis fem millioner kondomer årlig i Norge. I dagligvareforretninger står de for 92 prosent av salget, i apotekene rundt 75 prosent. Hvor mange kondomer nordmenn kjøper på nettet fra andre produsenter, vites ikke.

RFSU Norge AS er et datterselskap av svenske RFSU AB som eies av den ideelle organisasjonen Riksförbundet för Sexuell Upplysning. I Norge arbeider de både ideelt med holdningskampanjer og opplysning om sikker og lystfull sex, og kommersielt med salg og markedsføring av egne produkter. Alt overskudd fra den kommersielle delen er med på å finansiere den ideelle delen.

Kilde: rfsu.no

- 62 prosent i aldersgruppen 20-25 år oppgir at de ikke brukte kondom første gang de hadde sex med en ny partner.

- For 23 prosent av nordmenn i alderen 20-35 år var det første samleiet sist de hadde sex med en ny partner, et helt nytt bekjentskap.

- Én av fire svarer at de aldri spør om kondom når de har sex med en person de aldri har truffet før.

Visste du at det er én bestemt stilling som stimulerer klitoris bedre enn alle andre?

Det er ikke noen grunn til å tro at disse tallene bedrer seg i julebordsesongen.

- Det finnes ingen unnskyldning for ikke å bruke kondom. Spesielt nå som det er kommet et nytt, supertynt kondom som du knapt merker at du har på. Det er heller ingen unnskyldning at det er vanskelig å få tak i kondomer. Nå står de ved siden av øl i supermarkedene, eller i kassa. Man kan kjøpe kondomer i apotekene eller helt anonymt på nettet. Man skal slippe å spørre etter kondomer, sier Sidsel Kløw.

Trykk her og følg Klikk Helse på Facebook

Meld deg på vårt nyhetsbrev og få ukentlige oppdateringer på epost

LES OGSÅ:

Sjekk om dere matcher seksuelt

Er du klar for å ha sex med flere?

- Jeg er sex-avhengig

Slik eldes du i underlivet

Nyttige tjenester

FORUM

Underholdning