Harde tall om ekteskapet

Går du til alters i dag, er det liten sjanse for at forholdet vil vare livet ut.

Foto: iStockphoto
Publisert Oppdatert

At skilsmissestatistikken har gått opp, er ingen hemmelighet. Det er nærmest dagligdags å gå fra hverandre. Statistisk sentralbyrå (SSB) produserer statistikker i fleng om hvem som går fra hvem. Nå har de også regnet ut hvor mange prosent sjanse du har til å bli i ekteskapet, basert på tidligere tall.

Dårlige prognoser

Har du vært gift i tre år, er dem fem prosent sjanse for at dere går fra hverandre nå. Etter fem år er det elleve prosent som vil gå fra hverandre. Etter ti år er 25 prosent skilt.

Så røyner det virkelig på: 40 prosent vil ha gått fra hverandre før de har vært gift i 20 år. Halvparten har skilt seg før de har vært gift i 30 år.

Men så kommer det bedre nyheter: Har ektefellene først holdt ut i 30 år, stabiliserer sjansene seg. Ekteskap som har vart 30, 40 og 50 år har nesten like muligheter for å vare. Prosenten for skilsmisse forandrer seg lite, og ligger jevnt på rundt 50 prosent.

Unge sliter

For det meste er det besteforeldrene våre (født 1922-1934) som overlever lengst i forhold. Også middelaldrende (født 1935-1944) har bedre sjanse til å forbli gifte, selv om 19 prosent allerede har opplevd minst ett samlivsbrudd. Generasjonen som vokser opp nå, ligger tynt an. Det er ventet økning i par som skiller lag i årene som kommer. For dem under 25 er det mer vanlig å gå fra hverandre enn å gifte seg.

Det er likevel fremdeles flest gifte i Norge. Av alle som levde i samliv i perioden 2002-2004, var 26 prosent samboende og 74 prosent gifte.

Nyttige tjenester

FORUM

Underholdning