GLIDEMIDDEL

Guide til god glid

Glidemiddel gir bedre sex. Men hvilket bør du velge?

FUKTIG: Sexen blir bedre med glidekrem. Men hvilken bør du velge?
FUKTIG: Sexen blir bedre med glidekrem. Men hvilken bør du velge? Foto: Foto: iStockphoto
Publisert Oppdatert
Spytt er et dårlig glidemiddel.

Glidemiddel er et nyttig og nødvendig hjelpemiddel å ha med seg i senga. Fuktighet og glid gir mindre friksjon og dermed reduseres muligheten for såre slimhinner og kondomsprekk. Den som blir penetrert vil dessuten føle mer velbehag, noe som vil gi økt nytelse for begge.

Det finnes en hel rekke ulike glidemidler på markedet, både med og uten smak og lukt.

Det vanlige er å skille mellom tre hovedtyper:

  • Vannbaserte
  • Silikonbaserte
  • Oljebaserte

 

Vannbasert glidemiddel

Dette er den vanligste typen. Fordelen med vannbasert glidemiddel, er at du slipper å vaske det bort, og det kan brukes både på klitoris, vaginalt og analt. Vannbaserte glidemidler fordamper og trekker inn i huden. Du må derfor ofte ta på mer underveis. Glidemiddelet har heller ingen effekt under vann, siden det da vaskes bort.

Er du på utkikk etter glidemidler som utelukkende består av naturlige ingredienser, finner du dem blant de vannbaserte. Er du blant dem som plages av såre slimhinner og ømfintlighet i skjeden, bør du være forsiktig med følgende ingredienser:

* Glyserin: Dette stoffet er en sukkerart, og for mange damer er sukker i skjeden ensbetydende med soppinfeksjon. Det finnes flere glyserinfrie alternativer. Et tips er å holde seg unna eldre glidemiddelmerker og sorter med smakstilsetninger.

* Nonoxynol-9, ofte forkortet N-9. Et sæddrepende middel som er tilsatt en del glidemidler og kondomer. N-9 kan lage små sår i slimhinnene i anus og vagina, noe som fører både til økt irritasjon og større sjanse for overføring av HIV og andre sykdommer. Unngå glidemidler som inneholder N-9.

Se vår test av sexleketøy

 

Silikonbasert glidemiddel

Silikonbasert glidemiddel tørker ikke og blir ikke klissete eller seigt. Det holder til du skrubber det bort med såpe og vann. Det kan brukes til massasje av hele kroppen og hvis du har sex under vann. Silikonbaserte glidemidler er noe dyrere enn vannbaserte, men er også drøyere i bruk.

I sexhåndboka "Jenter som kommer" anbefales vannbasert glidemiddel framfor silikonbasert til vaginal penetrering. Du bør nemlig aldri vaske skjeden med såpe, og kjemikalier fra glidemiddelet kan irritere slimhinnnene.

Silikon kan trygt brukes sammen med kondomer, men ikke sammen med sexleketøy av silikon, da det kan ødelegge dem.

 

Oljebasert glidemiddel

Under denne typen finner du en rekke glidemidler som er markedsført til analsex, samt produkter som Vaselin og Spenol. Ifølge sexhåndboka "Jenter som kommer" bør du holde deg unna disse av flere grunner. De er vanskelige å vaske bort og løses ikke ordentlig opp i kroppen. Dette gjør at de kan lage infeksjoner både i skjeden og i tarmen. I tillegg reduserer oljebaserte glidemidler kondomets ytelse, og gir ikke sikker sex.

Spytt er et dårlig glidemiddel. Selv om det er gratis og mye brukt i pornofilmer, så tørker det fort og gjør kjønnsorganene tørrere enn før. Det gir altså en omvendt effekt.

Les også: Prevensjon fra A til Å

Kilde: "Jenter som kommer", KK.no

Nyttige tjenester

FORUM

Underholdning