G-punktet

- G-punktet er en dum ting å bli opphengt i

Punktet kan ikke gi orgasme, ifølge ekspert.

G-PUNKTET: Ekspertene er uenige om hvorvidt G-punktet har noe å si for orgasmeopplevelsen. Er det bare et teoretisk punkt på klitoris?
G-PUNKTET: Ekspertene er uenige om hvorvidt G-punktet har noe å si for orgasmeopplevelsen. Er det bare et teoretisk punkt på klitoris? Foto: ILLUSTRASJONSFOTO: Colourbox
Publisert Oppdatert

Vaginalorgasmen henger fortsatt «høyt». Vi bare kaller den ved et annet navn.

Vi må fokusere mer på klitoris, forteller sexologer oss, men vaginalsex og vaginalorgasmen ser da ut til å være på moten like fullt?

Det er bare det at den skjuler seg under dekknavn som G-punktsorgasme, sprutorgasme, og til og med multiorgasme, som er lettest oppnåelig om man er«G-punktsorgastisk».

G-punktsorgasmer

Den amerikanske sexaktivisten Betty Dodson ser det som bekymringsverdig at unge jager etter vaginalorgasmer, eller såkalte G-punktsorgasmer.

- Tro meg, G-punktet er det nye navnet for vaginalorgasme. Vi lever fremdeles i en mannsdominert verden, og menn vil alltid ha oss til å «respondere» ut i fra sine dyrebare peniser. Hvor ofte ser vi klitoris på trykk? Si ordet høyt og stolt: Klitoris, klitoris, klitoris!, sier sexaktivist Betty Dodson.

Hun har vært en av de mest potente forkjemperne for frigjøring av kvinners seksuelle potensial og endring av inngrodde og undertrykkende kulturelle verdier, ikke bare i USA, men også internasjonalt.

G-punktet, som i dag gjerne forstås som svamplegemer av erektilt vev og prostatalignende kjertler rundt urinrøret, er i virkeligheten bare en del av indre eller bakre del av klitoris, ifølge Dodson.

- Vi snakker uansett om en veldig indirekte klitorisstimulering som ikke kan produsere en orgasme alene, sier hun.

G-punktet og klitoris

G-punkt eller ei, at den fremre skjedeveggen kan sies å være mer følsom, forklares med at nervene og svampvevet strekker seg som en arm fra klitoris og inn i skjeden og oppover langs urinrøret.

- G-punktet kan uansett ikke ses isolert, men må ses som involvert eller integrert i det store klitoriskomplekset. Det ble jo så veldig tydeliggjort da man fikk se hvor stor klitoris egentlig var, og at det nok da antagelig blir litt vanskelig å skille det ene fra det andre, sier Esben Esther Pirelli Benestad, lege, sexolog og professor i sexologi ved Universitetet i Agder.

Det er sannsynlig at dette spesialiserte vevet bidrar til å stimulere skjeden seksuelt, og at vaginal- og klitorisorgasmer er et resultat av stimulering av de forskjellige delene av et erogent system av nerver og svampvev.

Jakten på G-punktet

  • Fra «gjenoppdagelsen» i 1980-årene er entusiasmen for G-punktet svekket, spesielt på vitenskapelige kongresser.
  • Selv dr. Beverly Whipple som var en av dem som var med på gjenoppdagelsen (den erogene sonen ble først ble oppdaget av Ernst Gräfenberg i 1950) foretrekker å snakke om den utrolige kompleksiteten i den kvinnelige orgasmen og de store individuelle forskjellene fra kvinne til kvinne med hesyn til G-punktet.
  • Fra å være vaginalorgasmens frelser er G-punktet kommet i bakgrunnen innenfor sexlogien, og der venter det ennå på det endelige beviset på sin eksistens og relevans for den kvinnelige orgasmen.

Kilde: Orgasmens mysterier av Ken Purvis (2009)

G-punkt eller ei

- Ikke desto mindre er det til stadighet kvinner som rapporterer at de, når de stimuleres på et bestemt punkt ovenfor skjedeinngangen, får en opplevelse som er annerledes enn ved stimulering av for eksempel klitoris, og at de kan oppleve å få «sprutorgasmer» når de stimuleres på dette punktet, sier Rikke Pristed, psykolog og spesialist i sexologisk rådgivning (NACS).

- Det kan være at det er noen kvinner som kan få orgasme av å stimulere dette området i skjeden, og øvelse gjør mester, men i utgangspunktet vil man bare oppleve at det er et område der det er godt å bli stimulert med en viss kraft. En kilos trykk, er det noen som sier, sier Pirelli Benestad.

- Men uansett hva man måtte velge å kalle det, er det tilsynelatende en annen fysiologisk opplevelse å få orgasme ved stimulering av dette punktet, enn ved stimulering av andre områder. Og også en annerledes opplevelse å bli stimulert her, orgasme eller ei, enn ved stimulering av andre punkter, sier Pristed.

G-punktsdistraksjon

Dodson har fremdeles til gode å møte noen som kommer vaginalt, og tror det Pristed beskriver har å gjøre med hvordan kvinner opplever orgasmen sin.

Det er likevel klitoris, dens nervesystem og svamplegemer som utløser den, fastholder hun.

Det er kun 20-25 prosent kvinner som får orgasme av vaginal stimulering alene, mens antallet øker dramatisk til 90-95 prosent dersom du tilfører klitoral stimulering, fremkommer det av flere av Dodsons egne bøker og artikler.

- Jeg foreslår at vi ikke kaster bort mer tid på denne G-distraksjonen og fokuserer på hvordan kvinner lærer å kombinere klitoral stimulering med vaginal penetrasjon ved hjelp av fingre, dildoer eller peniser på samme tid, sier Dodson, som mener at G-punktet er en dum ting å bli opphengt i.

Dodsons forståelse er at klitoris er sete for alle orgasmer, så ikke tenk punkter, tenk klitoris, lyder i alle tilfeller hennes oppfordring.

Les også:

Vil du ha sex om igjen, må du kunne dette trikset

Her er mannens erogene soner

Dette gjør kvinner feil i senga

Nyttige tjenester

FORUM

Underholdning