G-punktet:

Tommel opp for tabubelagt nytelse

På høy tid å anerkjenne denne tabubelagte nytelsen, mener sexologene.

KRAFTIG: Sprutorgasmen er en kraftig orgasme som ofte kommer innenfra, en vaginalorgasme vil noen si, men like fullt en blandingsorgasme der klitoris spiller inn.
KRAFTIG: Sprutorgasmen er en kraftig orgasme som ofte kommer innenfra, en vaginalorgasme vil noen si, men like fullt en blandingsorgasme der klitoris spiller inn. Foto: ILLUSTRASJONSFOTO: Colourbox.com
Publisert Oppdatert

Lyst til å prøve?

Hvis man vil prøve å få tak i mekanismene bak kvinnelig ejakulasjon med sine egne fingre, er tipset at man sitter på huk eller på toalettet, skriver Sexologi.com. Når man ligger, er det ofte enklere for kvinnen å komme til hvis hun bruker en dildo.

Eller hun kan få hjelp av partneren som kan bruke fingrene, en dildo eller penis. Stimuleringen skjer gjerne ved en kom hit-bevegelse med pekefingeren opp mot navlen.

Den beste stillingen for å stimulere g-punktet med penis ved samleie, er visstnok når kvinnen sitter øverst, ifølge g-punktets mor, Beverly Whipple.

Når g-punktet stimuleres kan det til å begynne med oppleves som om kvinnen må tisse, selv om hun nettopp har gjort det. Etter de første 2-10 sekundene med stimulering, vil imidlertid mange kvinner oppleve stor seksuell nytelse.

Sprutorgasmen blir av noen kvinner omtalt som en seksuell revolusjon. Etter å ha saumfart blogger og diskusjonsfora, og loddet stemningen, virker det som om kvinner synes å heie på hverandre.

- Før trodde kvinner at de tisset på seg når de ejakulerte og ble skamfulle av den grunn. Mange fikk dermed et hemmet seksualliv av frykt for å gjøre lakenet vått. Det er flott og viktig at jenter og kvinner setter ord på, og blogger om, gammel kvinnevisdom slik at kunnskapen kan gå i arv, mener sexologisk rådgiver og daglig leder av Amoroteket, Stine Kühle-Hansen.

Sexologer strides

Kvinner kan nemlig få sprutende utløsninger som minner om dem menn får. Kvinnekroppen kan ejakulere fra tretti små kanaler, og gjøre det gjentatte ganger under seksuell stimulering.

Og det er ikke noe nytt, bladet Cupido skrev om kvinnelig ejakulasjon allerede på 90-tallet.

- Men snodig nok, sprutorgasmen er stadig et lite stridstema blant sexologer. De fleste av oss sier, i kor med kvinnene som får slike orgasmer: Ja, de finnes og vi føyer til: Og det er ikke tiss, det er for lengst påvist at denne væsken er forskjellig fra urin. For meg er det litt merkelig både at noen får seg til å si at det ikke forekommer når det beviselig forekommer hos noen, og at dette skal være forbundet med skam. Jeg mener - alle trenger vel ikke like lutefisk selv om noen gjør det, sier lege og sexolog Esben Esther Pirelli Benestad.

- Viktig å prate om det

Psykolog og spesialist i klinisk voksenpsykologi, Peder Kjøs, tror vi har å gjøre med en aldri så liten konkurranse i politisk korrekthet.

- Og fordi dette også er en greie i pornofilmer så er det jo også med en gang noen som reagerer på at dette blir en slags norm og det skal det jo ikke være. Og det er det ikke, sier han.

Men fortielse, fordi man frykter at en normalisering skal skape et prestasjonspress, det har ikke psykologen noe tro på.

- Det er viktig å prate om det i stedet for å dekke over det. Man hører jo om det, eller ser det på film. Sånn er det med alle seksuelle "fenomener", sier Kjøs.

Sæd uten sædceller

Men hva er det som får noen kvinner til å sprute av vellyst? Det er delvis g-punktet, altså den kvinnlige prostata, og delvis noen kjertler som ligger langs urinrøret som sammen trigger den kvinnelige ejakulasjonen. Disse kjertlene som produserer væsken er velutviklede hos noen, og nærmest ikke-eksisterende hos andre.

En fersk amerikansk studie viser at det er circa 50 prosent som i det hele tatt har en kvinnelig prostata.

Prostata, sammen med sædblærene, produserer væske for sædcellene. Den væsken som kommer ut ved en kvinnelig utløsning ligner derfor på sædvæske, men er uten sædceller.

- Noen spruter noen dråper, andre en hel kopp. Men om du spruter eller ikke er uansett ofte noe som må øves opp over tid. Det blir som kjertlene i brystene. Når melken i brystene blir tømt ofte, bygger det seg opp mer væske over tid, utdyper sexolog Gro Isachsen.

Trene bekkenbunnsmusklene

A- og u-punktet

Man snakker også om to andre nyere punkter i forbindelse med sprutorgasmen i dag, a- og u-punktet.

A-punktet eller øvre deepspot sitter litt høyere oppe enn g-punktet, ca. 6-7 cm inne. Det kan i likhet med g-punktet svelle ved opphisselse (til en ert), men først og fremst er det et punkt fylt med nerver. Stimulering av dette punktet skal kunne forsterke g-punktsorgasmen.

U-punktet eller lower deepspot er det glatte området mellom urinrørsåpningen og vaginalåpningen og kan stimuleres ved å stryke opp og ned med en eller to fingre mens det er vått og glatt.

Sjekk også ut fremgangsmåten til den kanadiske psykologen og feministen Shannon Bell som lot seg avbilde i Cupido på 90-tallet mens hun stimulerte urinrøret nedenfra, presset på kjertlene ovenfra og så trykket ut til det sprutet.

Hun snakker også av egen erfaring. Sexologen får nemlig slike orgasmer selv.

- Mange får dem ikke før de er godt modne, men de aller fleste som får dem har trent bekkenbunnsmusklene, sier Isachsen som har utviklet en egen bekkenbunnstrener, Vagiflex, som skal gjøre det enklere for kvinner å trene disse musklene.

Grunnen til det er at selve trikset er å presse utover, i stedet for å holde igjen, slik mange naturlig nok vil gjøre i ren refleks når de føler at de må tisse.

- Mange er ikke klar over hvor stor kraft som skal til for å utløse nytelse, sier Isachsen.

På g med klitoris

Men sprutorgasmen er ikke, og bør i hvert fall ikke bli, et synonym for en g-punktorgasme, skal vi tro fagfolket. Da er det både lett å bli forvirret, og man mister viktig kunnskap. Mange kvinner opplever for eksempel å få en såkalt g-punktsorgasme som et resultat av klitoris- og analstimulering, eller en kombinasjon av disse.

Kanskje er det bedre å si at sprutorgasmen er en kraftig orgasme som ofte kommer innenfra, en vaginalorgasme vil noen si, men like fullt en blandingsorgasme der klitoris spiller inn.

Klitoris er 12 cm

- Klitoris er nemlig lang, plastisk og beveges når man skyver eller beveger på noe som er nærliggende dette organet, sier Stine Kühle-Hansen.

- De fleste orgasmer er klitorisorgasmer fordi klitoris er så nærliggende både ytre og indre deler av vårt kjønnsorgan, i gjennomsnitt 12 cm i slapp tilstand, dobbelt så tykk i erigert tilstand. Vi kan stimulere klitorishodet utvendig og vi kan stimulere klitorisbena innvendig. Begge deler kan gi ekstase, forteller hun.

Serieorgasmer

Kühle-Hansen forteller at det også er slik kvinner kan oppnå serieorgasmer, nettopp ved å berøre indirekte på klitorisbena, skaft og klitorishodet.

- En kvinnes klitoris vil fra hun er ett år til hun er femti år ha blitt fem ganger så stor. Klitoris er like ekspansiv og dynamisk som guttens og mannens penis. Det er mer likt mellom menn og kvinner, også det at noen av oss kan sprute under en orgasme hvis presset skjer det rette stedet og med det rette trykket, oppsummerer hun.

En viktig ting å merke seg er derfor at man kan få en sprutorgasme uten å føre noe inn i seg.

- G-punktet ligger noen centimeter innenfor skjedeåpningen, men kan ikke sees isolert. Det er involvert eller integrert i det store klitoriskomplekset: Klitoris et ikke bare en liten tupp med hette. Den begynner der, går i ett legeme litt forover, for så å dele seg og gå bakover på begge sider av skjeden nesten helt til endetarmen. Hele dette området er aktiverbart og kan medføre sprutorgasmer, selv om selve sprutorgasmens væskekilde ligger i g-punktet, bekrefter Esben Esther Pirelli Benestad.

Handler om nytelse

De som har fulgt med på NRK-programmet Trekant, har kanskje også fått med seg at selv debatten om g-punktet, og hvorvidt dette i det hele tatt finnes, er høyst levende.

- Men samtidig er det viktig å anerkjenne kvinnens utforskertrang. Vår seksualitet har tross alt blitt usynliggjort, undertrykt og hånt i flere generasjoner. Tiden er for lengst inne for å dele kunnskap og anerkjennelse av jenters og kvinners følelser, kåthet og orgasmer, mener Kühle-Hansen.

Nyttige ressurser:

- Boken G-punktet - og andre nyere opdagelser vedrørende seksualitet av Alice Kahn Ladas, Beverly Whipple og John D. Berry regnes fremdeles for å være den mest anerkjente boken om temaet.

- I sexolog Gro Isachsens første bok Sex, ja takk, er det viet et eget kapittel til g-punktet.

- Det står også mye god og faglig informasjon om kvinnelig ejakulasjon på Sexologi.com.

- Sjekk ut instruksjonsfilmene i Cupido shop (søk på female ejaculation).

- Les artiklene til Shannon Bell på Cupido.no.

Bare ikke tenk på spruting som enda en seksuell prestasjon du må få til.

- Noen hevder at alle kan sprute hvis orgasmen er sterk nok, men dette er omdiskutert. Det er jo et paradoks også at jo mer man styrer med noe og lager det til et prosjekt, jo vanskeligere blir det også, påpeker Kjøs.

Men med full tenning, god tid og nytelsesfokus, har man et godt utgangspunkt.

- Noe som jo er litt motsatt av det å ligge og analysere og ha alle disse vinklene og parameterne i hodet, sier han.

Kilder: Wikipedia.no, Sexologi.com, Cupido.no, Erotikknett.no, The-clitoris.com, Flinkepiker.org og sexolog Vivi Hollænder

Trykk her og følg oss på Facebook

Meld deg på vårt nyhetsbrev og få ukentlige oppdateringer på epost

Les også:

Her er mannens erogene soner

Dette gjør kvinner feil i senga

Hilde hadde sex 17 ganger på en dag

Her er de ekte filmsex-scenene

Nyttige tjenester

FORUM

Underholdning