Orgasme

Flinke piker fikser orgasmen selv

På tide å puste med magen og ta saken i egne hender, råder sexologer.

ONANI: Det er kun du selv som har ansvar for din egen orgasme.
ONANI: Det er kun du selv som har ansvar for din egen orgasme. Foto: Illustrasjonsfoto: Scanstockphoto.com
Publisert Oppdatert

- Å onanere er en god start for da er du avhengig av å være i tenningen du lager helt selv. Dette er god øvelse som gir selvfølelse. Man er selv ansvarlig for sin egen seksualitet og man kan ikke regne med at det kommer inn en prins og ordner orgasmen for en, sier Siv Gamnes, daglig leder ved Sex og samfunn, senter for ung seksualitet.

- Eller en prinsesse, tilføyer hun.

Sammen med Pride house, Skeive dager, står nemlig senteret bak Oslo-besøket til sexaktivist Betty Dodson og sexolog Carlin Ross neste uke.

Duoen gjester Litteraturhuset den 23.juni med foredraget «Put vulva on the map». Sist de inntok hovedstaden skapte de furore da de demonstrerte en ekte orgasme i NRK-programmet Trekant.

- Det er for eksempel mange, særlig såkalte flinke piker, som lever i hodet sitt, som forventer at alt skal være «perfekt» og som puster med skuldrene i stedet for å dra den helt ned i magen. Det hemmer orgasmen, ifølge Gamnes som er spesialist i sexologisk rådgivning (NACS).

Kunsten å nyte sex med seg selv

Vekk klitoris til liv!

Betty Dodson anbefaler Klikks lesere sitt blogginnlegg om klitoris oppvåkning.

«Put vulva on the map!»

Lørdag 23. og søndag 24. juni arrangerer LLH Oslo og Akershus Pride house på Litteraturhuset, en del av Skeive dager. Sexolog Betty Dodson har med seg foredraget «Putting the vulva on the map» - og sammen med vulva-modell Carlin Ross blir det orgasme- og onanikurs lørdagen.

Publikum kan også møte duoen i Pride park, Spikersuppa, 27. - 30. juni.

Sjekk fullstendig programoversikt her.

- Førstepri for å lære kroppen opp til å få orgasme er å slappe av, puste riktig og være i nuet. Dette så man forblir opphisset og ikke lar hverdagslige tanker få slippe til, sier Gamnes.

Pust er viktig fordi orgasmen avhenger av mye oksygen. Oksygen for orgasme, opphisselse og for at kroppen skal komme forbi stadiet der klitoris er overfølsom, uten at det blir ubehagelig, skriver boken Jenter som kommer.

- Orgasmen styres også av nerveimpulser og hormoner, men alt dette går helt av seg selv om en bare får flyt i pusten og klarer å slappe av og gi seg hen, både med kropp og tanker, sier Gamnes.

- Sammen med det å puste og være i kroppen, så handler det ikke så mye om å slappe av som at vi må stoppe å tenke på og bekymre oss for hvordan vi ser ut. En orgasme er fysisk og atletisk, vi er ikke passive «sleeping beauties». Det er bra å svette og lage lyder mens vi klatrer mot toppen av nytelsen, sier Betty Dodson selv til Klikk.no.

- Mange kvinners kropp stopper opp ved midjen. Ikke har de sett i et speil hvordan de ser ut nedentil, de har aldri tatt fingrene inn i skjeden og kontrollerer alt i hodet slik at de ender opp med å puste litt oppi kroppen. Dersom underlivet er et nærmest avstengt område man ikke helt har kontakt med, vil det være et handikap bare det å slippe seg løs, sier Gamnes.

To fluer i ett smekk

TEKNIKK: Vibratorer bør ikke erstatte onanikunsten, men heller være et supplement.
TEKNIKK: Vibratorer bør ikke erstatte onanikunsten, men heller være et supplement. Foto: FOTO: Scanstockphoto

75 prosent kvinner kommer heller ikke av et samleie alene. For mens mannens penis er hans største kilde til nytelse, er skjeden til en kvinne nesten følelsesløs.

Orgasmetips:

Sexolog Gro Isachsen tipser kvinner om nettstedet Ifeelmyself.com som viser mangfoldet onaniteknikker. Hun gir også gode råd om onanikunsten i bøkene Sex, ja takk! og Mer lyst!.

Via LLH sine nettsider finner du tipsene fra boken Jenter som kommer,

Stines fingergrep

Stine Kühle-Hansen har selv vært inne som rådgiver i NRK-programmet Trekant og da lærte hun en av deltakerne en fingerteknikk kalt V-grepet.

- V-grepet legges forsiktig på hver side av klitorishodet, altså putene på hver side. Med fingre i V kan du bevege fingrene hurtig ruggende eller lett bankende. Dette kan fremkalle orgasmer i serier. Mange er sensitive etter en klitorisorgasme og vil ikke bli berørt på klitorishodet, men det er ingen hindring for å få flere orgasmer. Prøv det selv eller la partneren din prøve det på deg, tipser hun.

Mer om dette kan du lese i Sexologibloggen.

- Hvis du spør en mann hvordan han hadde nytt sexen dersom penis ikke ble berørt, vil han antagelig skjønne ting litt bedre, har sexolog Gro Isachsen tidligere uttalt til Klikk.no.

- Mitt råd til kvinnene er alltid: Hvorfor ikke slå to fluer i ett smekk? Ta selv hånd om klitorisstimuleringen under samleiet! Gode forspill kan også, når hun har behov for sterkere eller andre stimuli, suppleres med klitorisstimulering med vibrator eller hånd. Det gir for de fleste den beste sexen, skriver hun i sin siste bok, Mer lyst, takk.

- Hadde massering av det kvinnelige kjønnsorganet vært likestilt med samleiet hadde mange flere par blitt lykkelige. Mer tilfredsstillelse kunne vært oppnådd hvis tabuet ikke hadde stoppet kvinner fra å stimulere seg selv til orgasme når partneren var tilstede. Omsider er tabuet i ferd med å forsvinne, sier pedagog og sexologisk rådgiver Stine Kühle-Hansen.

Sex med seg selv - sammen

Et tips er derfor selvmasturbasjon - sammen.

- Har du noen gang tilfredsstilt deg selv side om side med en partner, og hvor mange ganger? Har du gjort det over ti ganger er du antagelig blant de mer frigjorte og fri fra gamle tabuer og kvinnediskriminerende arvegods. Selvmasturbasjon sammen er et sjeldent håndverk, sier Stine Kühle-Hansen.

Betty Dodson kaller dette for «partnerassistert masturbasjon», og illustrerer det i e-boken Orgasms For Two.

- Kvinnen stimulerer altså klitoris selv og partneren hennes tilfører erotisk berøring som for eksempel ved å penetrere henne vaginalt eller analt med fingrene, stimulere brystvortene hennes eller kjæle med et annet område på kroppen som hun foretrekker, sier Dodson.

- Vi er alle ansvarlige for våre egne orgasmer. Ikke mer «Tornerose» som må bli vekket av en prins eller prinsesses berøring. Vær så snill!, sier hun.

Viktig orgasmekunnskap

I dag er det også sånn at det finnes mange sexhjelpemidler, men selv om det er mange veier som fører til Rom og fasiten er den som fungerer for deg, er onanikunsten et håndverk.

- Min hjertesak er at man ikke skal være avhengig av ytre ting fordi det er noe med å lære seg og tørre å være i sin egen kropp og fungere med sin egen kropp. Derfor er det viktig at man tør å ta på kroppen sin selv også. Å ha en gjenstand mellom hendene skaper jo en viss avstand, sier Siv Gamnes.

En fingerferd kan nemlig gi deg viktig orgasmekunnskap.

- Det er liten læringseffekt i en mekanisert orgasme. Vibratorer bør ikke erstatte onanikunsten, men heller være et supplement. Det er en fordel å ha flere teknikker, samtykker Kühle-Hansen.

- I en ideell sexpositiv verden lærer unge om orgasmen ved å bruke hendene og organisk massasjeolje. I dag velger man gjerne den enkleste utveien, noe som vibrerer. Ingen i dag synes å ha tålmodighet, derfor oppmuntrer jeg kvinner til å starte enhver onaniseanse med en vulvamassasje for å «beholde kontakten med sexorganet sitt». Ikke for å gi dem følelsen av å komme fra en elskers fingre, men for deres egen del, sier Betty Dodson.

Dodsons tips for å komme i gang:

  • Sett deg på et mykt håndkle og sørg for at du har god støtte i ryggen.
  • Plasser et speil mellom bena så du kan se hele herligheten og rett også et lys mot underlivet.
  • Smør hendene inn med olje og bruk noen minutter på å massere hele kjønnet mens du observerer vulva i speilet. Prøv deg frem med ulikt trykk og ulike bevegelser og kjenn etter hva som gir nytelse.
  • Spre så de ytre kjønnsleppene for å utforske vulvaens intrikate indre design med sine delikate folder og mysterier. Lokaliser klitoris, finn skaftet og hodet. Dra hetten tilbake så du kan se klitorisglansen.
  • Med en oljeinnsmurt finger, berør og gni klitoris med ulike typer press, på hver side, på tuppen, ovenfor og nedenfor. Ikke glem å kjenne etter hva som føles godt, mindre godt og kanskje til og med vondt.
  • Spre de indre leppene med begge hender. Lokaliser vaginalåpningen som vil åpenbare seg som små folder som vil vike til side når du fører inn en finger.
  • Se også om du kan lokalisere urinrørsåpningen, en smal åpning nedenfor klitoris og ovenfor vaginalåpningen.
  • Se godt på den blomsten som er sexorganet ditt, dander den på den måten du vil, brett til side bladene og la knoppen tre fram - lær deg å verdsette den skjønnheten som finnes mellom bena dine!

Hele orgasmeguiden hennes kan du lese her.

Følg Klikk Helse på Facebook

Meld deg på vårt nyhetsbrev og få ukentlige oppdateringer på epost

SE OGSÅ:

Er oralsex egentlig sex?

Kjapp håndjager gir trøbbel med tidlig sædavgang

Dette funker bedre enn porno

Klitoris to og tre?

Nyttige tjenester

FORUM

Underholdning