Klamydia

Flere har ubeskyttet sex

Klamydiatallene stiger, og helsepersonellet har ett råd: «Bruk kondom!».

UBESKYTTET SEX: Til tross for økt kondomsalg øker smitten av kjønnsykdommer blant nordmenn. Legene råder til å bruke beskyttelse.
UBESKYTTET SEX: Til tross for økt kondomsalg øker smitten av kjønnsykdommer blant nordmenn. Legene råder til å bruke beskyttelse. Foto: Foto: Scanpix
Publisert Oppdatert

Det samme skjer hvert år. Det er lysere, varmere og vi er rett og slett kåtere. Om sommeren har vi mer sex.

En undersøkelse kvinnebladet Kamille gjorde i fjor, viste at de aller fleste føler seg mer attraktive i sommerhalvåret. Dette gjør store utslag på hyppigheten av sex.

Les hele undersøkelsen her: Sexy sommer

Tallene på klamydia stiger

FORBEDRET TESTING: Dr. Miklos Degre forteller at diagnostiseringen for klamydia har bedret seg.
FORBEDRET TESTING: Dr. Miklos Degre forteller at diagnostiseringen for klamydia har bedret seg. Foto: Foto: Petter Berg/HM Foto

Samtidig øker tallene på kjønnsykdommen klamydia. Ifølge Folkehelseinstituttet ble det registrert over 23 000 tilfeller i fjor, med stigning på tiende året.

- Det er mulig noe av økningen skyldes forbedret diagnostikk og rapportering, men Folkehelseinstituttet regner med at det er sannsynligvis en reell stigning også, forteller Dr. Miklos Degre til Klikk.

Forbedret testing

I 2006 ble det gjort funn av en mutert klamydiabakterie, som hadde spredt seg raskt i Sverige. Infeksjonen ble ikke avdekket på vanlige klamydiatester, og man fryktet at den hadde kommet til Norge.

Diagnostiseringen har derfor bedret seg.

- De fleste klamydiainfeksjoner diagnostiseres med molekylærbiologiske metoder, der man påviser en karakteristisk bit av arvestoffet. Målområdet for disse undersøkelser er blitt modifisert. Hoverretningslinjer for behandling er stort sett det samme, og etter det jeg vet er behandlingen er i all hovedsak effektiv, forteller Dr. Degre.

Bakterien holdt seg for øvrig innenfor landegrensene, skriver Forskning.no.

Les også: Se opp for ny kjønnssykdom

Blir smittet i ferien

Men det er ingen tvil om klamydia og andre seksuelt overførbare infeksjoner fortsatt herjer.

Dette er klamydia

  • En seksuelt overførbar sykdom som vanligvis spres gjennom ubeskyttet sex.
  • Kan føre til sterilitet og nedsatt fertilitet
  • Symptomer er kløe, svie og utflod.
  • For de aller fleste er det likevel symptomfritt
  • Det registreres vanligvis rundt 20 000 tilfeller årlig i Norge

Tore Holte Follestad er sykepleier og spesialist i sexologisk rådgivning. Han jobber på Sex og samfunn - senter for ung seksualitet (tidligere Klinikk for seksuell opplysning).

Han advarer om å ha ubeskyttet sex på ferietur i sommer.

- Klamydia er utbredt generelt, samtidig vet man at heterofile menn utsetter seg for HIV-smitte når de drar på sexferie, sier han til Klikk.

Dr. Degre forteller at det alltid stigning i diagnoserte kjønnsykdommer etter ferietid.

- De vanligste er vel klamydia, noe herpes, noe gonoré. Enkelte plukker opp hepatitt. Meget få kommer hjem med HIV og meget få med mer eksotiske infeksjoner, forteller han.

Les også: Norske kvinner kondom-verstinger

Kjøper mer kondomer

Paradoksalt nok selges det også mer kondomer.

Daglig leder i RFSU Norge, Tone-Berit Lintho, kan vise til stor økning i salget på sommerstid.

ØKER BRUKEN AV KONDOM: Daglig leder i RFSU, Tone-Berit Lintho, opplever opptil 40 prosent økt salg av kondomer i sommermånedene.
ØKER BRUKEN AV KONDOM: Daglig leder i RFSU, Tone-Berit Lintho, opplever opptil 40 prosent økt salg av kondomer i sommermånedene. Foto: FOTO: Privat

- Erfaringsmessig selger vi 30-40 prosent mer i mai, juni og juli. Generelt selger vi mer i sommerhalvåret enn vinterhalvåret, bortsett fra en liten økning i julebordsesongen, forteller hun til Klikk.

- Det er mye fokus på «sommerflørten», og mange tror det er en myte, men det er helt klart at vi har fri, slapper av og nyter livet mer. Unge drar på festivaler og generelt sett treffer vi mange nye mennesker. Folk har mer sex. Heldigvis beskytter de seg også.

Hun tror klamydiaepedemien på lengre sikt er på retrett, ettersom kondomssalget stiger jevnt.

- Ja, klamydia øker og det er trist. Men jeg håper og tror at trenden med økt bruk av kondom fortsetter. Hvis salget holder seg vil sykdomstallene minske, mener hun.

Bunkrer opp før ferien

Ifølge Follestad ved Sex og samfunn, kommer de fleste ungdom innom senteret for å skaffe seg prevensjon.

- De har ønske om oppstart eller fornying av resepter, samt testing og behandling av seksuelt overførbare infeksjoner. Vi har leger, sykepleiere og sexologiske rådgivere; det betyr at vi kan hjelpe med alt som handler om seksuell helse, forteller han.

De deler dessuten uten gratis kondomer, noe guttene «bunkrer opp med» i forkant av ferie.

Les også: Kondomer - er det flaut?

Økning i både abort og kriseprevensjon

Men til tross for dette er det mange som har ubeskyttet sex. I tillegg til økt smitte av kjønnsykdommer, viser tallene Folkehelseinstituttet samlet i fjor at det blir utført flere aborter.

I hele landet ble det registrert over 16 000 tilfeller i fjor, en økning på over 900 fra 2007. De fleste av disse var selvbestemte, og det var økning av tenåringsaborter. Follestad mener det er vanskelig å peke ut konkrete årsaker til økningen.

- Hadde man visst dette hadde man samtidig løst problemene med forbyggende tiltak. Det handler vel om forebygging eller rette sagt mangelen på dette, manglende er dårlig seksualundervisning på skolen og om tilgangen til prevensjonsmidler er god, sier han.

- Interessant er at tallene på aborter stiger samtidig som det aldri har blitt solgt så mye kriseprevensjon som ble i fjor.

Bruk beskyttelse

Det bekrefter informasjonssjef i Apotekforeningen, Jostein Soldal.

- Fra 2007 til 2008 var økningen i omsetning av nødprevensjon på 7,4 prosent. Fra 2009 har nødprevensjon også blitt tillatt solgt i dagligvarebutikker slik at vi ikke lenger har oversikt over totalomsetningen. Omsetningsutviklingen i apotek så langt i år tyder imidlertid på at det fortsatt er en økning i salget, forteller han til Klikk.

Han forteller også om en tendens til at salget av graviditetstester øker utover høsten.

Sexologisk rådgiver Follestad er i alle fall sikker på hvilket råd han vil gi til dem som har tilfeldig sex i sommer.

- Bruk kondom! Da kan man nyte sexen uten å være redd for uønsket graviditet og seksuelt overførbare infeksjoner!

Les også:

Alt du bør vite om abort

Alt du bør vite om angrepillen

STOR STIGNING: Salg av nødprevensjon (angrepillen) har opplevd jevn stigning. Grafen viser månedlig salg av antall pakninger nødprevensjon (Norlevo og Postinor) fra 2005 til 2008. Det er ganske tydelige salgstopper i juli og august (markert som mørkeblå søyler). I tillegg er desember og januar måneder med ekstra mye salg.
STOR STIGNING: Salg av nødprevensjon (angrepillen) har opplevd jevn stigning. Grafen viser månedlig salg av antall pakninger nødprevensjon (Norlevo og Postinor) fra 2005 til 2008. Det er ganske tydelige salgstopper i juli og august (markert som mørkeblå søyler). I tillegg er desember og januar måneder med ekstra mye salg. Foto: Illustrasjon: Apotekforeningen

Nyttige tjenester

FORUM

Underholdning