Samlivstrender

Er du klar for å ha sex med flere?

- Det er bare et spørsmål om tid før alternativer til monogami blir akseptert i Norge, sier den danske sexologen og forfatteren Sara Skaarup.

LOVLIG "UTROSKAP": Å åpne forholdet for andre fjerner ikke behovet for regler seg i mellom, det forsterker det.
LOVLIG "UTROSKAP": Å åpne forholdet for andre fjerner ikke behovet for regler seg i mellom, det forsterker det. Foto: ILLUSTRASJONSFOTO: iStockphoto
Publisert Oppdatert
SEXOLOG: Sara Skaarup
SEXOLOG: Sara Skaarup Foto: Foto: Gyldendal.dk/fotograf Claus Boersen

Ordliste

Åpent forhold: Et fast forhold der man har sex med flere

Monogami: Engifte, er partner og har samkvem med en

Bigami: Gift med to, er partner og har samkvem med to

Polygami: Flergifte, er partner og har samkvem med flere

Polyamori: Ha flere kjærlighetsforhold og samkvem med ulike personer

Hvorvidt vi mennesker er en monogam art eller ikke, er et spørsmål som forskerne ennå ikke enes om.

Men det som er sikkert, er at ulike former for samliv blir mer akseptert i det moderne samfunnet. Vi utfordres til å tenke nytt rundt begrepet "samliv".

For de aller fleste betyr "samliv" at to mennesker deler livet, kjærligheten og sengen.

En av samlivsformene som blir vanligere ifølge sexologene vi har snakket med, er såkalt åpne forhold. Det går ut på å ha seksuelle forhold utenfor hjemmet - med full aksept fra partneren.

Lære seg å dele

Sara Skaarup er den danske journalisten, forfatteren og sexologen som har skrevet boken «Kærlighedskontrakten», en bok med stor salgssuksess, som har inspirert par i hele Skandinavia. I boken gir hun oppskriften på hvordan du kan lykkes i et åpent forhold.

Hun tror åpne forhold blir mer og mer vanlig, også i Norge.

- Ja, det tror jeg bestemt, sier Skaarup til Klikk.no.

- Jeg møter stor nysgjerrighet og åpenhet rundt det å tenke nytt rundt parforhold. I Danmark er polyamorøse sirkler i sterk vekst, og swingerklubbene har også fremgang. Jeg er også blitt kontaktet av både norske journalister og klienter de siste månedene, så jeg tror det kun er et tidsspørsmål før nye alternativer til monogami blir mer akseptert i Norge.

Suksess avhenger av motiv

Andreas Persson er spesialist i sexologisk rådgivning, psykiatrisk sykepleier og kjønnsviter ved Agora psykologkontor i Bergen. Han mener åpne forhold kan være en god ting for enkelte.

- Men det avhenger av motivet for å gå inn i et slikt forhold, sier Persson.

- Noen er kanskje bare ute etter å utforske sex med andre for spenningens skyld. Hvis begge parter synes det er ok at man har sex med andre utenfor forholdet, er det jo greit.

- Men noen tror at dette er en løsning når forholdet halter. Hvis det er motivet, er det vanskelig å få et åpent forhold til å fungere godt. Da må man først ordne opp i problemene, før man kan vurdere om dette er noe man ønsker, råder han.

SAMLIVSPROBLEMER: Å åpne forholdet for andre mennesker er ingen løsning på samlivsproblemer. Men for de som er i gode, stabile forhold kan det være en fin ting.
SAMLIVSPROBLEMER: Å åpne forholdet for andre mennesker er ingen løsning på samlivsproblemer. Men for de som er i gode, stabile forhold kan det være en fin ting. Foto: Illustrasjonsfoto: Colourbox.no

Kunne du ha levd i et åpent forhold?

8 tips til dere som vil ha et åpent forhold

 • Vær ærlig
 • Ha spilleregler
 • Gå sakte frem
 • Vær klar for å justere
 • Finn ut hvor mye dere skal fortelle
 • Hold alle avtaler
 • Unngå å presse
 • Ta vare på hverandre

Kilde: Kærlighedskontrakten.dk

- Har man en stabil relasjon i bunnen, er det ikke noe i veien for å utforske seksualiteten med andre, hvis begge synes det er greit.

Altså er dette ingen løsning på for eksempel utroskap, ettersom utroskapen i de fleste tilfeller er et symptom på at noe ikke er som det skal i forholdet, for eksempel manglede kommunikasjon.

Kommunikasjon, sex og utroskap er tre av samlivets fem største utfordringer.

Krever større tillit

Persson mener at et åpent forhold krever at partene har stor tillit til hverandre og at de fra før har en åpen og god dialog med hverandre.

- Uten et godt forhold i bunnen og en god, åpen dialog er det lett at partene blir sjalu. Det er også viktig å holde seg til den "planen" man setter opp, og de avtalene man inngår. Man må uansett diskutere hva man vil ha ut av sideforholdet, og alle parter må være enige.

Enkelte ønsker å ha åpne forhold der de kan ha sex med andre utenom. Andre kan ønske seg å ha flere kjærlighetsrelasjoner utenom det etablerte forholdet, der alle relasjonene er like intime og har samme "status".

Persson kjenner til flere åpne forhold som fungerer godt.

- De har det fint, og lever godt sammen. Mange homofile lever slik. Heteroseksuelle par har andre forventninger til hva man skal fylle en relasjon med - giftemål, barn, familie og så videre. Jeg opplever at det er større aksept for variasjoner innen parforhold blant homofile, sier Persson, som har venner i åpne forhold.

Sovestillingen kan avsløre om forholdet er solid eller ikke.

Slik kommer dere i gang

Hvis du har et solid og sunt forhold og ønsker å introdusere dette for partneren din, er det viktig å ta det steg for seg. Det er ikke lett å få åpne forhold til å fungere, og det tar tid å komme inn i en god rytme.

- Du må våge å være helt ærlig overfor både deg selv og partneren din. Les gjerne boken min først, der får du råd til hvordan du kan introdusere temaet på en hensynsfull måte, sier Skaarup.

- Vær forberedt på at partneren kan trenge lang bearbeidningstid og mange bekreftelser, før vedkommende eventuelt er klar til å forsøke å gå denne veien sammen med deg.

- Og til sist; vær tålmodig og innstilt på å ta det veldig sakte i begynnelsen.

Kan slå helt feil ut

Persson mener det er essensielt at de som ønsker å prøve ut dette, først gjør en vurdering av stabiliteten i forholdet og seg selv som person, før de tar det opp med partneren.

Du bør også vurdere om dette er en fantasi som du ikke egentlig ønsker i realiteten. Og huske på at der kan bli lettere for dere begge å falle for andre.

Vanlige spilleregler

 • Ingen sex med felles venner.
 • Seksuelle møter må ikke gå ut over parets tid sammen.
 • Sex med andre må bare skje når den ene parten er udenbys/utenlands.
 • Sex med andre må bare skje etter avtale med kjæresten.
 • Sex med andre er kun tillatt når begge parter deltar.
 • Sex med andre er ikke ok i felles hjem.
 • Sex med andre er ok i felles hjem, men ikke på soverommet.
 • Alltid ha sikker sex utenfor forholdet.

Kilde: Kærlighedskontrakten.dk

- Noen ganger kommer det par til meg fordi den ene ønsker åpent forhold og den andre ikke. Bare ved å stille spørsmålet om å åpne forholdet for andre, er den ene parten blitt lei seg, usikker på seg selv, og lurer på om det er noe feil med dem, eller at partneren ikke er fornøyd.

- Ideelt sett er dette noe man bør snakke om helt fra begynnelsen av, før man etablerer et forhold. Si at man ønsker en relasjon, men også ønsker relasjoner utenom. Da spiller man med åpne kort fra begynnelsen. Her går barnas behov foran de voksnes.

Hva med barna?

Ønsker man å praktisere åpent forhold, uansett om det er kjærlighetsrelasjoner eller seksuelle møter utenfor forholdet, bør barna holdes utenfor.

- Hjemmet skal være en trygg sone for alle, og er man en familie, opplever jeg at sex med løse relasjoner hører til utenfor hjemmet, sier Skaarup.

- Så lenge foreldrenes relasjoner med andre er skiftende og av typen "lekekamerater", skal ikke barna involveres i det foreldrene driver med. Får mor eller far en kjæreste og stabil kjærlighetsrelasjon som vil bli en del av vedkommendes liv i mange år fremover, mener jeg det er naturlig å la denne personen også bli del av barnas liv.

Persson er delvis enig.

- Det kommer an på relasjonen man har til barna sine, til hverandre, og til de andre involverte. Og det kommer an på barnas alder.

- Snakker vi om barn opp til 16 år, synes jeg det bør holdes utenfor hjemmet. Det vil si at man har en regel om ikke å ta med partner hjem, og at det ikke er et tema man snakker om hjemme så barna hører det.

Ganske vanlig allerede

Å ha åpne forhold er ifølge begge sexologene ganske vanlig.

- Da jeg begynte å jobbe med dette, trodde jeg at den seksuelle åpenheten var langt sjeldnere, forteller Skaarup.

- Jeg anslår at rundt 5 av 100 par lever på en annen måte enn strengt monogamt her i Danmark og tror det er tilsvarende i Norge: At det allerede nå finnes en gruppe mennesker som lever åpent, men meget få gjør det i all offentlighet på grunn av fordommene, sier Skaarup.

Hun mener det er vanligere enn vi tror.

- Spesielt blant unge opplever jeg at det er ganske vanlig med åpne forhold, sier hun.

Øve seg i fristelse

Den største frykten ved å åpne forholdet for andre, må være at partneren lettere kan forelske seg i andre og velge å gå ut av det opprinnelige forholdet for å starte et nytt.

- Når man lever i et åpent forhold, kan det bli lettere å forelske seg i andre, innrømmer Persson.

- Men at man har småforelskelser i andre i løpet av et langt samliv, er ikke noe nytt. I et åpent forhold kan man øve seg på å håndtere det også.

Trykk her og følg Klikk Helse på Facebook

Meld deg på vårt nyhetsbrev og få ukentlige oppdateringer på epost

LES OGSÅ:

Dette funker bedre enn porno

Her er de ekte filmsex-scenene

Slik gjenkjenner du en ekte psykopat

Dette avslører alle løgner

Den store fantasiguiden

Nyttige tjenester

FORUM

Underholdning