Ensom i julen

Enslige synes jul er stress

1 av 10 enslige feirer jul i ensomhet.

SOSIAL ANGST: Sosial angst er en psykiatrisk lidelse som omfatter en intens frykt for visse sosiale situasjoner. Situasjoner blir enten unngått eller utholdt med betydelig stress.
SOSIAL ANGST: Sosial angst er en psykiatrisk lidelse som omfatter en intens frykt for visse sosiale situasjoner. Situasjoner blir enten unngått eller utholdt med betydelig stress. Foto: ILLUSTRASJONSFOTO: Colourbox.com
Publisert Oppdatert

Populære nettsteder

Her er noen populære, norske nettsamfunn og datingtjenester. Alfabetisk rekkefølge.

blink.no

e-kontakt.no

frodig.no

gaysir.no (for lesbiske og homofile)

kristendate.no

match.no

møteplassen

nettdating.no

q500.no

skeiv.no (for lesbiske og homofile)

sukker.no

Ifølge en undersøkelse datingtjenesten Match.com har gjort blant sine medlemmer, feirer 11 prosent av enslige menn og 8 prosent av alle enslige julaften alene.

Elsebeth Bache i Ensliges Landsforbund synes tallet høres riktig ut.

- Dette stemmer nok, men det er ikke sikkert at de som feirer jul alene er interessert i eller har mulighet til å delta på arrangementer for enslige på julaften. Mange enslige reiser bort julaften, sier Bache.

Del

Juletrefest 2. januar

Ensliges Landsforbund er en frivillig organisasjon som arbeider for å bedre rammevilkårene for enslige og aleneboende - økonomisk og sosialt. Landsforbundet har lokalavdelinger som arrangerer ulike aktiviteter året rundt.

- Det er ingen arrangementer i vår regi på julaften eller nyttårsaften. Ofte når vi spør medlemmene våre om hva de er interessert i, sier de at de vil ha flere arrangementer og aktiviteter, men det er de samme medlemmene som møter opp hver gang vi arrangerer noe, sier Bache.

Lokalavdelingen i Oslo arrangerte førjulsfest 10. desember, og arrangerer juletrefest søndag 2. januar. Lokalavdelingenes arrangement er åpne for alle. Du finner informasjon om de ulike lokalavdelingenes arrangementer og aktiviteter på www.ensliges.no.

Enslige blir stresset av julen

Undersøkelsen fra Match.com viser at 4 av 10 opplever jul og nyttår som mest stressende på grunn av følelsen av ensomhet og at man, selv om det har gått nok et år, fortsatt er singel.

Datingtjenesten spurte 1050 av sine single medlemmer om deres forhold til årets mange høytider og merkedager. Jul og nyttår utpeker seg som de absolutt vanskeligste høytidene å være singel.

Hele 40 prosent sier at denne perioden er vanskeligere enn til sammenligning sommerferie, Valentines Day og bursdager.

26 prosent begrunner valget sitt med at det er stressende og vanskelig å innse at de fortsatt er single når nok et år er gått, mens 20 prosent sier at alle vennene deres er par og at det ikke er morsomt å være den eneste som er singel.

Fikser jul for ensomme for 21. år

Aslam Ahsan har drevet julearrangement for enslige i 21 år. I år kommer rundt 90 enslige for å feire julaften i Lørenskog Kulturhus. Og Ahsan er som alltid i rute i god tid før julaften.

- Etter alle disse årene har jeg fått gode rutiner på arrangementet. Vi har booket for 90 personer, men vet aldri hvor mange som kommer før dagen er der, sier Ahsan.

Det blir høytidelig julemiddag, gaver, julegudstjeneste, dans rundt juletre og julesanger. Ahsan gleder seg, selv om det er slitsomt.

- Det er mye å gjøre for én enkelt person, sier Ahsan.

- Vi vet at mange føler seg ekstra ensomme i julen, fordi vi ser ekstra mye aktivitet på Match.com i denne perioden. Men norske single ser forventningsfullt på 2011, da hele 8 av 10 håper og tror at de vil møte den store kjærligheten i året som kommer, sier Hanna Bergholm, nordisk markedsdirektør i Match.com.

LES OGSÅ:

Avholdsmennesker dør av ensomhet

Ensomhet gjør deg kald

Professor: - Single er ulykkelige

Single damer er fritt vilt

Nyttige tjenester

FORUM

Underholdning