Sex og samliv

Disse har mest sex

Slett ikke dumt å være i et godt forhold.

GIFT MORO: Gifte og samboere har oftest sex og er mest fantasifulle i senga.
GIFT MORO: Gifte og samboere har oftest sex og er mest fantasifulle i senga. Foto: Foto: iStock.com
Publisert Oppdatert
De ligger ikke og venter på at mannen skal gjøre det deilig for dem. De tar bokstavelig talt saken i egne hender

Singellivets gleder er mange, ikke minst gleder mange seg over sjekkingen - både på nettet og på byen.

Og single menn og kvinner får mye sex, eller er det en myte?

Dersom Kondomeriets undersøkelse gir en pekepinn på hva som skjer under dynene i de norske hjem, er det faktisk slik at gifte har mest og oftest sex.

Skilte briter får mest

Resultatene fra Kondomeriets undersøkelse er stikk i strid med resultatene fra en britisk undersøkelse om samme tema, der det kom frem at skilte har oftest og mest sex.

- Kanskje sjekkemarkedet andre steder er lettere å forholde seg til enn i Norge? Det er jo ikke alltid det klaffer på byen, sier sexolog Kjersti Andersen.

Kondomeriets undersøkelse tok bakgrunn i 1512 personer i alderen 17 - 55.

Av disse er 27 prosent single, 38 prosent gift/registrert partner og 27 prosent har samboer.

Tallene viser at 34,5 prosent av de som er gifte/registrerte partnere har sex en til tre ganger i måneden og ca 35 prosent har sex en til to ganger i uka.

Av samboerne har ca 39 prosent sex en til to ganger i uka, og 23 prosent har sex tre til fem ganger i uka.

Til sammenligning har bare 14 prosent av de single sex så ofte som 1 - 2 ganger i uka. Nesten halvparten av dem (44 prosent) svarer at de har sex sjeldnere enn èn gang i måneden.

Over 40 er best

En studie gjort av University of Texas, som viste at kvinner i alderen 27 - 45 er mest seksuelt aktive, underbygger funnene i både den britiske og den norske undersøkelsen.

Lege og formann for den danske foreningen Sex & Samfund, Christian Graugaard, mener funnene stemmer godt overens med virkeligheten, og tror det er en kombinasjon av biologi og sosiale og kulturelle omstendigheter som ligger til grunn.

- Det er i de årene man typisk får etablert seg i mer varige parforhold, og man får større og større selvtillit og mot til å kaste seg ut i ting som man tidligere ikke turte. Det er en trend som man har sett i mange undersøkelser, også her hjemme, sier han til Fri.dk.

Klokkekurve

- I denne typen undersøkelser ser man typisk en såkalt "klokkekurve" med en midtgruppe omkring 25-45-årsalderen, som er mest seksuelt aktive. Det er de som har det morsomst. Det er mindre aktivitet hos de helt unge og de som er mye eldre, sier doktor Graugaard.

Klikk Helse har tidligere skrevet om vedvarende, manglende sexlyst hos unge kvinner under 29 år.

Sexolog Gro Isachsen kommenterte i den forbindelse at det er de unge mennene sin feil at unge kvinner sliter med å få sexlysten tilbake.

- Mest av alt tror jeg det er fordi sexen er for dårlig, sa Isachsen, som også mente at unge kvinner måtte lære seg selv bedre å kjenne. Og det er nettopp her 40-åringene har en fordel fremfor de yngre, når det kommer til sex og nytelse.

Tar saken i egne hender

- Kvinner i 40-årsalderen vet hva som gjelder. De er som regel ferdige med å være usikre. De kjenner sin egen kropp, vet hva som føles godt og hvordan de skal oppnå en orgasme. De ligger ikke og venter på at mannen skal gjøre det deilig for dem, de tar bokstavelig talt saken i egne hender, mener Antonsen, som forøvrig synes det blir feil å bare skylde på de unge mennene.

- I dag har vi så mye å tenke på at sex ofte kommer litt i bakgrunnen. Og det er kjempesynd for et godt forhold trenger litt sex også. Det gir en større takhøyde for diskusjoner, krangler og uenigheter.

Les også:

Alt om småbarnsforeldres sexliv

De vanligste sextabbene

Sex er også kommunikasjon

Kvinner like lette på tråden som menn

Si "mmm" når det er godt

Nyttige tjenester

FORUM

Underholdning