Sexleketøy

Dildo-tabbene du bør droppe

At det ofte lønner seg å bruke kondom på leketøyet, er bare toppen av isfjellet.

KONDOMTABBE: Kondom utenpå sexleketøyet ditt er svært ofte lurt, men er det noe vi tenker på?
KONDOMTABBE: Kondom utenpå sexleketøyet ditt er svært ofte lurt, men er det noe vi tenker på?
Sist oppdatert

Tre greie kjøreregler

Erotikknett.no har følgende tips når det gjelder sexleketøy og materialer:

- Dersom ditt sexleketøy lukter sterkt: Benytt det bare sammen med et kondom.

- Dersom ditt sexleketøy svetter (det danner seg små dråper med oljeaktig konsistens utenpå): Benytt det sammen med et kondom.

- Dersom ditt sexleketøy lukter jordbær, kirsebær eller appelsin, så kan det være et forsøk på å skjule en helt annen lukt. Bruk kondom.

Det er mange tabber som gjøres og kan gjøres når det kommer til sexleketøy. Noen er helt klassiske, andre er mer ukjente. Noen er nokså uskyldige og eller bare pinlige, mens noen er tett forbundet med helsefare for dem som er involvert.

Noen skader leksaken din, og noen skader deg. Like greit å styre unna, tenker vi.

Må ha lyst

- Først og fremst, har du lyst til å bruke sexleketøy? Det er ikke noe man bør bare fordi alle andre gjør det, man skal ha lyst selv og ikke føle seg tvunget. Det er det viktigste når vi snakker om dette, understreker assisterende daglig leder ved Sex og samfunn, et nasjonalt ressurssenter for fagmiljøet innen ungdoms seksuelle helse, Tore Holte Follestad.

- Hvis noe skal inn i kroppsåpninger som endetarm eller skjede, er det viktig å huske at andre gjenstander ikke kommer lettere inn enn en penis. Det betyr at man må ha lyst, ha god kommunikasjon og man bør bruke vannbasert glidemiddel, sier H. Follestad som er sykepleier og spesialist i sexologisk rådgivning (NACS).

- Det er noe med å være sikker på at dette er noe en ønsker og synes er greit, og at man er trygg på seg selv og sin partner. Noen tror at dersom en ikke er glattbarbert, har prøvd analsex, har piercing, hatt gruppesex eller vært på swingersklubb, da er en helt ute. Sånn er ikke verden, oppsummerer han.

Bytt kondom

- Hvis en bruker sexleketøy så kan det overføre smitte som penis eller fingre kan, så hvis flere skal bruke sexleketøy bør man bruke kondom dersom dette skal i kontakt med slimhinner for eksempel i endetarm eller i skjede. Kondomet må skiftes mellom hver partner, sier H. Follestad ved Sex og samfunn.

- Bruker en samme leketøy både i skjede og endetarm, må kondom byttes ved skifte fra endetarm til skjede, understreker han.

Dette er helt i tråd med hva RFSU Norge, som også driver seksualopplysning, mener om dette.

Vask med såpe

- Kondom er også her det eneste som beskytter mot kjønnssykdommer og det er jo faktisk sånn at man kan bli smittet via sexleketøy. Det vil si at hver og en har sitt eget kondom hvis man deler på et sexleketøy. Det er også viktig at man vasker leketøyet sitt både før og etter bruk med intimsåpe og lunkent vann, pluss eventuelt en vibratorrens etter bruk, sier Sidsel Kløw, markedsansvarlig i RFSU Norge.

- Hva gjelder brystklemmer eller andre ting som ikke skal inn i kroppsåpninger er det greit å vite at skulle det komme blod, så er det også det en smittefare i forbindelse med kjønnssykdommer. Sårene kan også bli infiserte om man ikke er nøye med hygienen, informerer Tore H. Follestad ved Sex og samfunn.

12 dildo-tabber å notere seg:

1. Kondomslurv

- Sexleketøy er, med få unntak, ikke ment og deles. Skal flere benytte det samme produktet, benytt kondom. Sykdommer kan overføres også via en dildo, sier Terje Presthus, daglig leder av Dream Entertainment som blant annet driver Erotikknett webshop, Norges største norsk-eide erotiske butikk, og nettsiden Erotikknett.no.

2. Glassvett

- En annen viktig advarsel gjelder sexleketøy av glass. Dildoer i glass med sprekker eller skader må aldri, aldri brukes, sier Presthus.

- Bruk heller ikke mikrobølgeovnen for å varme opp en glassdildo, den blir fort svært varm og dersom den har noen form for fargestoff i seg, er det en mulighet for at den kan eksplodere, sier han.

3. «Analleker» uten stopper i enden

- En av de største tabbene folk gjør er å putte sexleketøy uten stopper i rumpa, altså dildoer og vibratorer som ikke er laget for analsex, sier sexpirator Cecilie Kjensli som driver sin egen nettbutikk, Ceciliekjensli.no, og er redakør for nettmagsinet Cpunktet.no.

- Du tror du har kontroll, for det kjennes ut som om leketøyet eller hva som blir brukt står helt stille, men før du vet ordet av det svupper den innover, og da er det ikke like lett å få tak på den, advarer Kjensli.

- Og hvem har vel ikke hørt om potetpresten i vår, som ble lagt inn på sykehus med en potet i rompa? Hans forklaring var at han sto naken på kjøkkenet og skulle henge opp en gardin før han falt ned fra gardintrappen og oppå en potet. Eh, naken i vinduet? For en del år siden var det en innsatt som ble lagt inn på sykehus med en lyspære i baken. Han mente det var betjentene som hadde gjort det mens han sov. Særlig! Sjenansen for å innrømme at det er deilig å bli stimulert i rompa er stor, og mange tør ikke kjøpe de rette produktene som er behagelige og ufarlige for akkurat dette, sier Kjensli.

4. Bak fram

- Ta heller ikke en plugg eller dildo fra anus til vagina, det kan dra med seg en del lumske bakterier som kan gi en ubehagelig infeksjon, advarer Terje Presthus i Erotikknett.no.

5. Penisring

- Dersom penis blir nummen når du har på en penisring, ikke tenk som så at: Jippi, nå kommer jeg ikke så fort. Dersom det å ha på en penisring på noe tidspunkt medfører smerte, ubehag eller tap av følelse, ta den av umiddelbart, advarer Presthus.

Dette fordi en penisring forhindrer blodet i å forlate penis og dersom den er svært stram over lengre tid, kan man risikere priapism, en smertefull tilstand hvor ereksjonen ikke vil forsvinne. Priapism krever umiddelbart besøk hos legen.

6. Du glemmer glidemiddel

- Glidemiddel er også undervurdert. Damer kontakter meg fordi det gjør vondt under samleie, og årsaken er ofte at de ikke produserer nok fukt selv, og da er det klart at det lugger. Pulings er mye bedre med glidemiddel og det gjelder selvfølgelig også for sexleketøy. Et par dråper er nok, sier Cecilie Kjensli.

- Vi anbefaler alltid et glidemiddel ved bruk av sexhjelpemidler. Hjelpemiddelet er jo i utgangspuntet helt tørt og for at det ikke skal bli for høy friksjon, er det viktig å tilføre glidemiddel. På denne måten føles hjelpemiddelet bedre og tryggere, samtykker Sidsel Kløw i RFSU Norge.

7. Feil glidemiddel

Når du benytter glidemiddel sammen med kondomer skal det være vannbasert eller silikonbasert. Bruk ikke oljebasert glidemiddel som for eksempel babyolje, vaselin og så videre. Spør din lege eller på apoteket hvorvidt kondomer kan benyttes sammen med salve eller vagitorier, står det å lese på RFSUs egne nettsider.

- Det er dessuten en myte som sier at man aldri må benytte silikonglidemiddel med sexleketøy i silikon. Noen av verdens beste produsenter av plugger i silikon anbefaler faktisk å bruke silikonglid sammen med sine plugger. Dersom man derimot har en dildo eller vibrator som ikke er i 100 prosent ren silikon, kan den reagere med silikonglidemiddel og smelte, påpeker Terje Presthus.

8. «Sprit» i underlivet

- Det er også viktig å stelle sexleketøyet sitt som underlivet sitt, med mild såpe og vann. Man kan kjøpe rensemidler, hvilket ikke er nødvendig, men hvis du foretrekker det så kjøp noe som ikke inneholder sprit. Du vil ikke ødelegge den naturlige bakteriefloraen din i skjeden som kan gi deg et irritert og sviende underliv, sier Cecilie Kjensli.

9. Rengjøring

- Dildoer og plugger uten vibrator, laget i silikon, tåler og kokes. Sexleketøy i andre myke materialer må man ikke koke, da de vil smelte. En av de vanligste feilene folk gjør er for øvrig å drukne vibratoren sin. Er den ikke vanntett, så tåler den ikke å få batterikassen eller kontrollenheten senket under vann, sier Presthus.

10. Dropp pornotaktene

- Størrelsen er ikke alt, det finnes enorme sexleketøy, og særlig menn har en tendens til å tro at hun ønsker en større dildo eller vibrator enn det hun selv gjør. Skal du benytte sexleketøy på en partner, så gjør heller ikke som man ofte ser på film. Hardt og brutalt er sjelden et godt sted å starte når det gjelder sexleketøy, sier Terje Presthus.

- Rå kraft kan heller aldri erstatte glidemiddel når det gjelder enhver form for analsex. Og gjør noe vondt, er det noe som er galt, sier han.

11. Sleivete oppbevaring

- Du bør ikke legge fuktig sexleketøy i skuffen. Enkelte materialer, spesielt «kunstig hud» (realskin og cyberskin, red.mrk.) kan lett begynne å mugne. Putt heller ikke vibratoren rett i skuffen etter bruk, vask og tørk den ordentlig med mildt såpevann eller vibratorrens. Oppbevar heller ikke sexleketøy i ulike myk plast eller «kunstig hud»-materialer liggende inntil hverandre. Enkelte av disse materialene kan reagere på hverandre og smelte sammen, sier Presthus.

12. Batteriblemma

- Ett annet kjent problem er så enkelt som at folk ikke setter batteriene i vibratoren riktig, og da virker den jo ikke. Tålmodigheten er ganske dårlig når man er opphisset og vil få ting å virke, og det er ikke få ganger jeg har hjulpet fortvilede og skuffede damer som tror de har fått en defekt vare. De blir kjempeglade og litt forlegne når de forstår problemet. Litt sånn som da pc'en kom på markedet. Folk glemte å plugge inn stikkontakten, sier Cecilie Kjensli.

- Vibratorer bør heller ikke oppbevares med batterier i, batteriene kan lekke og bli tomme, sier Terje Presthus.

- Heldigvis utvikler sexleketøybransjen seg, og i dag er det mye fint oppladbart sexleketøy å få. Da gjelder det bare å ikke rote bort laderen, tilføyer Kjensli.

Myk plast og ftalater

Hva gjelder materialer og lignende har klikk.no tidligere formidlet advarsler mot produkter som kan være både miljøgiftige og gi deg infeksjoner i underlivet.

- Hold deg unna alt som kalles jelly, gelé, mykplast, gummi, latex, rubberjelly og tilsvarende. Det samme gjelder realskin og cyberskin - alt som skal ligne mest mulig på ekte hud. Dette er blandinger av plast og mykningsmidler som du ikke har noen garanti for hva inneholder, og som gjerne kan være miljøgifter du ikke ville puttet i munnen, låter oppfordringen til Ida Jackson i en tidligere artikkel.

Ida Jackson, en av forfatterne bak boken Jenter som kommer (2008) anbefaler leketøy i materialene silikon - som både kan kokvaskes, desinfiseres og kjøres i oppvaskmasin, hardplast - som går i oppvaskmaskin og kan desinfiseres, samt glass, akryl og metall.

I ettertid ble dette gjenstand for en diskusjon på klikk.no, som dreide seg om ftalater, men i dag er man først og fremst opptatt av det problematiske ved ikke å vite hva produkter man kjøper inneholder.

EU-forbud

Hva gjelder dokumentasjon er det fremdeles studien fra 2006, utført av det danske Miljøministeriet, som vektlegges.

- Vår undersøkelse fra 2006 viser at det ikke utgjør en risiko å bruke sexleketøy. Man er dog senere blitt mer oppmerksom på at man kan bli utsatt for ftalater fra mange ulike kilder, og at flere stoffer har samme effekter og at man derfor kan legge effektene sammen. Derfor har vi fra dansk side foreslått et EU-forbud mot fire ftalater (DEHP, DBP, DIBP og BBP, red.mrk.) i en lang rekke produkter, blant annet sexleketøy, sier Shima Dobel, kjemiker i det danske Miljøministeriet.

En samlet uttalelse fra to vitenskapelige utvalg forventes sendt til EU-kommisjonen i desember 2012.

- Man kan ikke se på produktene om de inneholder ftalater, men man kan spørre i butikken, som har krav på å opplyse om produktet inneholder noen av de ftalater som er på EUs kandidatliste, sier hun.

CE-merket - falsk trygghet?

Verdt å vite er det også at selv om det snakkes mye om CE-merking i forbindelse med sexleketøy, så sier ikke denne europeiske standarden noe om innholdet av ftalater.

- CE-merket på sexleketøy har ikke noe med ftalater å gjøre, selv om noe elektronikk er CE-merket, men her er det altså ikke krav til ftalater. Jeg vet ikke hvorfor man skal foretrekke CE-merket sexleketøy. Hvis det dreier seg om leketøy til barn anbefaler vi CE-merket, men sexleketøy skal ikke CE-merkes som leketøy til barn. Jeg tror det beste er å spørre i butikken om produktet inneholder ftalater, sier kjemiker Shima Dobel i det danske Miljøministeriet.

- Materialene er stort sett greie så lenge de er naturlige, men noen inneholder lateks som man kan være allergisk mot. Ellers så bør man vurdere litt i forhold til kvaliteten. Er det veldig billig så må man nødvendigvis gå ut i fra at kvaliteten ikke er så bra og bør spørre seg om man egentlig vil bruke slike leketøy og utsette kroppen sin for det, sier Tore Holte Follestad.

Så infeksjonsfare som følge av bestemte sexleketøy eller materialer er ikke et tema hos dere?

- Bruker man ting alene er det ikke så stress, men i det øyeblikket man begynner å dele bør man bli mer oppmerksom på slike ting som ph-balansen i underlivet. Hva gjelder ftalater og sånne ting så er det noe med å være oppmerksom på hva man ønsker å utsette kroppen sin for. Vil du ikke omgis ftalater ellers og for eksempel unngår å gi barna dine leker inneholdende ftalater, da vil du kanskje ikke bruke sexleketøy som inneholder ftalater heller. Det er ikke noe annerledes, sier han.

Svært upraktiske

MERKING: Selv om det snakkes mye om CE-merking i forbindelse med sexleketøy, så sier ikke denne europeiske standarden noe om innholdet av ftalater.
MERKING: Selv om det snakkes mye om CE-merking i forbindelse med sexleketøy, så sier ikke denne europeiske standarden noe om innholdet av ftalater. Foto: Foto: Colourbox

Terje Presthus i Erotikknett.no, er opptatt av å informere sine kunder om de ulike materialene sexleketøy kommer i, og butikken har fjernet produkter inneholdende ftalater fra sitt sortiment.

Gode råd om bruk av sexleketøy

- Gravide og ammende bør ikke bruke sexleketøy (dildoer).

- Unngå generelt sexleketøy laget av PVC. De kan inneholde hormonforstyrrende ftalater. Bruk eventuelt kobbertrådstesten.

Kobbertrådstesten utføres ved at man varmer en bit kobbertråd over en flamme, legger den inn mot plasten slik at noe av plasten smelter og fester seg til tråden, før man fører den inn i flammen igjen. Hvis flammen blir grønn, er det klor (og sannsynligvis PVC) i plasten.

- Bruk kondom over dildoer m.m.

- Bruk vannbasert glidemiddel: Bruk vannbasert glidemiddel i stedet for oljebasert glidemiddel, hvis det er snakk om produkter av myk plast. Oljebasert glidemiddel trekker f.eks. ftalater mye enklere ut av sexleketøyet.

Hele listen finner du hos Miljøministeriet.

- Produkter av jelly, eller myk plast, selges fordi kundene ønsker rimelige produkter, men nøyaktig hva materialet i disse produktene består av vil produsenten sjelden eller aldri opplyse om. Felles for dem alle er at de er porøse og har en, sammenlignet med for eksempel silikon, relativt kort levetid. Tidligere var ftalater vanlig i slike produkter, men dette kjemikaliet er nå erstattet av andre komponenter i de fleste tilfeller og er sjeldent benyttet, sier han.

Hva gjelder cyber- og realskin, som har de samme kvaliteter, gjorde cyberskin det for eksempel bra i Greenpeace store test av sexleletøy i 2006 og inneholdt ingen ftalater, men store deler av bestanddelene er fortsatt ukjente utover at de hovedsakelig er parafin- og oljebaserte.

- De fleste produktene i denne kategorien er å regne som trygge, men de er til dels svært upraktiske. Da vil jeg heller anbefale produkter av ren silikon, sier Terje Presthus i Erotikknett.no.

Materialet krever blant annet på grunn av sin porøse overflate mer stell enn andre sexleketøy, man må være ekstra påpasselig med å vaske det etter bruk, det bruker lengre tid på å tørke etter at det er vasket og det bør settes inn med talkum eller maismel før det legges vekk, informerer Erotikknett.no på sine nettsider.

Følg Klikk Helse på Facebook

Meld deg på vårt nyhetsbrev og få ukentlige oppdateringer på epost

Les også:

Munnsexen menn elsker

Her er de ekte filmsex-scenene

Vil du ha sex om igjen, må du kunne dette trikset

Her er kvinnens erogene soner

Denne saken ble første gang publisert 17/08 2012, og sist oppdatert 30/04 2017.

Les også