Nettdating

Derfor funker ikke nettdating

Kvinner tror på det mennene sier, og håper på ekte kjærlighet.

TRO, HÅP OG KJÆRLIGHET: Mange kvinner tror de skal møte sin tvillingsjel på internett, og håper at alt han forteller på nettet er sant. Men ofte blir de skuffet når de møter mennene ansikt til ansikt.
TRO, HÅP OG KJÆRLIGHET: Mange kvinner tror de skal møte sin tvillingsjel på internett, og håper at alt han forteller på nettet er sant. Men ofte blir de skuffet når de møter mennene ansikt til ansikt. Foto: Illustrasjonsfoto: Colourbox.no
Publisert Oppdatert
FORT SLUTT: Pernille Dysthes erfaring med nettdating er at mange av forholdene bare varer tre til seks måneder.
FORT SLUTT: Pernille Dysthes erfaring med nettdating er at mange av forholdene bare varer tre til seks måneder. Foto: Foto: Pernille Dysthe

En ny studie av kjærlighetsforhold viser at nettdatere raskt ble misfornøyde med partnerne sine. Forskerne tror at overdrevne forventninger i forkant fører til stor skuffelse når nettdatere møtes på ordentlig.

Rammer kvinner hardest

At forventninger og fantasier forsvinner med faktisk kunnskap om en annen person, rammer visst kvinner hardere enn menn, sier Michael Norton fra Harvard Business School, og en av foratterne av forskningsrapporten, til livesciene.com.

- Kvinner blir mer skuffet enn menn, fordi de tror høyere om nettdating. De søker en tvillingsjel, imens menn heller er ute etter mer tilfeldige forbindelser.

- Det er ikke sånn at større kunnskap om en annen alltid fører til motfølelser, men generelt er det sånn at jo mer du vet om noen, jo mindre sjanse er det for at du skal falle for vedkommende, forklarer Norton.

Har du spørsmål om nettdating? Spør Ingvild Sommer i klikk.nos nettdatingtjeneste her.

Skuffet og lei seg

Michael Norton og kollegene, blant andre Dan Ariely (MIT) og Jeana Frost (Boston University), tok initiativet til studien, og fikk hjelp av nettdatingfirmaer som eHarmony og Match.com.

- De fant ut at brukerne fort ble skuffet og lei seg når de datet online. Og spørsmålet var hvorfor, sier Norton.

Svaret fant de ved å vise 304 nettdatere, med snittalder på 34 år, et utvalg av alt fra en til ti egenskaper tilfeldig valgt fra mer enn 200 beskrivelser hentet fra ekte nettprofiler. Hver deltaker rangerte hvor mye de likte en potensiell date, og de valgte hvilke egenskaper de også ville bruke for å beskrive seg selv.

Deltakerne ga mye lavere poengsum til potensielle dater, og følte også at de hadde mindre til felles, når de fikk vite mer om daten. Resultatene av studien ble publisert i Journal of Personality and Social Psychology .

Les også: Finn kjærligheten på nettet

Hvite løgner

- En av grunnene til at folk er så optimistiske når de leser disse profilene, er at alle skriver profilene sine litt mer positive enn de kanskje egentlig skulle vært, sier han.

Les også: Han er ikke alltid den du tror

En separat studie av fire nettdatingtjenester - Match.com, Yahoo Personals, American Singles og Webdate - avslørte hvite løgner i kjærlighetens navn: Profiler ble sjekket opp mot de faktiske brukerne. Rundt halvparten av mennene løy om høyden sin, la til minst halvannen centimeter på høyden, og mer enn 60 prosent av alle profilholderne trakk fra minst to kilo eller mer på kroppsvekten.

Norske Pernille Dysthe har skrevet boken "Besettelsen - en historie om avhengighet" om nettdating. På NRK Puls sitt nettmøte fikk hun spørsmål om hvordan man kan vite om en mann er interessert i et forhold, eller bare vil ha sex.

- Jeg snakket med en kvinne som opprettet to profiler, en ekte og en falsk. Hvis hun møtte en mann som sa at han mente alvor med henne, sendte hun ham en melding fra den falske profilen. Hvis han responderte på denne, valgte hun ham bort. Det sier jo litt..., sier Dysthe.

Les også: Nettdating kan gjøre deg kynisk og iskald

Se Dysthes egne råd for nettdating i faktarammen under.

MENN LYKKES OFTERE: Menn som søker kjærligheten på nettet lykkes oftere enn kvinner, sier forskningsrapport.
MENN LYKKES OFTERE: Menn som søker kjærligheten på nettet lykkes oftere enn kvinner, sier forskningsrapport. Foto: Illustrasjonsfoto: Colourbox.no

Negativt å vite mye

NEDTUR: Mange stevnemøter kan ende i skuffelse.
NEDTUR: Mange stevnemøter kan ende i skuffelse. Foto: Illustrasjonsfoto: Colourbox.no

To andre studier bekrefter Norton sine funn. I en av dem spurte forskerne 190 studenter om å fullføre en webbasert spørreundersøkelse der de ble vist ti egenskaper, en av gangen. Etter å ha sett hver egenskap, skulle de vurdere om denne egenskapen også passet til dem selv.

Hvis den første egenskapen hadde en negativt forsterkende effekt, ville de påfølgende egenskapene virke negative. Og omvendt, hvis den første egenskapen var positiv.

- "Jeg kommer til slutt til å finne noe vi ikke er enige om. Og finner jeg først den ene tingen, raser det hele, sånn at alt annet jeg lærer om deg plutselig oppfattes som flere bevis for at vi ikke har noen likeheter, og at vi ikke kommer overens", sier Norton er tankegangen bak dette fenomenet.

- Så snart du sier "det går ikke så bra", setter du i gang snøskredet, for å si det sånn, sier Norton.

I den andre undersøkelsen overvåket forskerne to grupper med nettdatere. Den ene gruppen svarte på spørsmål om en forestående date. De andre svarte på spørsmål om en tidligere date.

Les også: 10 romantiske hoteller i Norge

Også disse resultatene viste at det å bli kjent med noen, var et baugskudd for romantikken.

Poengsummene gitt før date var langt høyere enn dem gitt etter en date. Oppfatningen om hvor like man var, raste også utfor et stup etter et stevnemøte i den virkelige verden. Onlineprofiler gir bare en skisse av en person, der en viss grad av uklarhet og tåkelegging fungerer som drivstoff for romantiske forestillinger, mener forskerne.

- Fordi folk så gjerne vil finne noen, leser de ting inn i profilene. De ser liksom at en person er en bra match for dem, og at de har mye til felles. Så, når de møtes ansikt til ansikt, finner de ut at det er bare et vanlig menneske. Som alle andre. Og de blir skuffet igjen, sier Norton.

Avatardating

Norton og kollegene hans forsøker nå å utvikle metoder som gjør at nettdating fungerer bedre.

I en studie utviklet Jeana Frost et program der man kunne gå på virtuelle stevnemøter. For eksempel kunne du og en potensiell beiler møtes i form av avatar-skikkelser og gå på galleri sammen. Selv om det er langt fra et møte i virkeligheten, kunne du få en følelse av hvorvidt personen var morsom eller en god lytter.

- Også vil de bruke avatarene til å flørte, sier Norton.

Hovedbudskapet fra studiene er at folk må skjønne at reglene for nettdateing er de samme som i virkeligheten.

- Du er vant til at det er vanskelig å møte folk i virkeligheten, vant til å møte folk uten at det sier "klikk". Ikke tro at det kommer til å være et hav av muligheter bare fordi du logger deg på en nettside, sier Norton.

1 av 5 lykkes

Which? Consumer Group sto bak en undersøkelse som i februar i år konkluderte med at hele én av fem som søkte kjærlighet på nett, giftet seg med en de hadde møtt over internett, skriver dailymail. Hookmeup og La Trobe University gjorde samtidig en undersøkelse som viste at selv om majoriteten av brukere søkte etter kjærlighet, var det også mange som brukte nettdating på samme måte som andre sosiale nettsteder - altså til å utvide nettverket sitt. Undersøkelsen viste også hva folk gjør for å etterprøve andre brukeres informasjon om seg selv.

- Noen sjekker datingprofilene opp mot andre sosiale nettprofiler som samme bruker har. Altså at bildene og informasjonen er den samme. Andre foretrekker å kommunisere via webkamera. Da kan man lese den andres kroppspråk, skriver articlebase.com.

Men i 2005 viste en undersøkelse gjort av Bath University at menn hadde større sjanse for å finne sin utvalgte på nettet, enn kvinner.

- Kanskje lykkes menn oftere fordi det er flere kvinner enn menn tilgjengelig på nettet, fordi de har et større aldersspenn å "spille" på. Det er jo vanligere at menn velger yngre kvinner enn at kvinner velger yngre menn. Og fordi de rett og slett er mindre kresne enn kvinner. Menn vil ofte ha ny partner raskere enn kvinner, og er kanskje derfor mindre selektive, sier Pernille Dysthe til klikk.no.

Hun stiller også spørsmål ved hva som defineres som et vellykket forhold.

- Hva vil det si å lykkes på nettet? Nedlegge flest mulig eller finne en partner for et varig forhold? Og hva defineres som "varig"? Er det forhold som resulterer i samboerskap eller ekteskap? Forhold som varer i mer enn seks måneder? Det jeg har erfart og observert er at mange forhold på nettet "brenner ut" i løpet av seks uker til tre måneder.

Les mer:

Tilbake til Klikk Samliv

Samleside for nettdating

Nyttige tjenester

FORUM

Underholdning