Bekkenbunnstrening:

Bedre orgasmer på ti minutter

Med orgasmekontroll får du de villeste orgasmene.

ORGASME: En sterk bekkenbunn er helt avgjørende om du vil oppnå de kraftigste orgasmene.
ORGASME: En sterk bekkenbunn er helt avgjørende om du vil oppnå de kraftigste orgasmene. Foto: ILLUSTRASJONSFOTO: colourbox
Sist oppdatert

En sterk bekkenbunn

  • Gir økt lyst
  • Gjør at hun lettere tenner seksuelt
  • Gjør det enklere å oppnå orgasme
  • Gir sterkere og lengre orgasmer
  • Øker muligheten for multi- og serieorgasmer
  • Gjør skjeden strammere, til glede for henne og ham

Kilde: Sexolog Gro Isachsen, Vagiflex.com

Studien fra Indiana University, som konkluderte at kvinner kan få orgasme under trening, ble umiddelbart en «snakkis» her til lands. Snakk om treningsmotivasjon, skrev norske medier og satte i gang å gi tips til treningsformer.

Men dette er ikke et nytt fenomen, opplyser sexolog Gro Isachsen, som er leder og faglig ansvarlig for Klinikk Sexologen og sexolog.no. Det ble beskrevet allerede i Kinsey-rapportene på 50-tallet!

Kinsey-rapportene er en omfattende studie av menneskelig seksualitet som ble publisert i USA i form av to bøker, Sexual Behavior in the Human Male i 1948 og Sexual Behavior in the Human Female i 1953. Rapportene ble skrevet av Alfred Kinsey, Wardell Pomeroy, Paul Gebhard og Clyde Martin.

Sexologens treningstips får du her.

Tren elskovsmusklene!

Sexolog Gro Isachsen råder både kvinner og menn til å trene musklene i underlivet bevisst (isolert) for å få full kontroll over egne orgasmer. Disse musklene kalles beskrivende nok elskovsmusklene og ved å trene disse musklene skal kvinner kunne få økt lyst og sterkere, lengre og andre typer orgasmer.

Å trene bekkenbunnen er faktisk det viktigste kvinner kan gjøre for å få større glede av sexen. Kvinner med godt trent bekkenbunnsmuskulatur har bedre kontakt med underlivet, tenner raskere seksuelt, har flere og sterkere orgasmer og er oftere serie- og multiorgastiske, sier Isachsen, som i tillegg til å drive sin egen klinikk har drevet folkeopplysning om sex i en årrekke, blant annet ved å skrive sexhåndbøker og ved å svare på spørsmål i forumet seksualitet på Doktor Online.

I sin bok «Mer lyst!» (Cappelen Damm forlag, 2010) vier hun ekstra mye plass til bekkenbunnstrening som ledet utviklingen av en egen bekkenbunnstrener for kvinner, VagiFlex.

Bekkenbunnens betydning for seksuallivet er ingen ny oppdagelse heller. En undersøkelse utført av den danske fysioterapeuten Helle Godtved for cirka 30 år siden, viste at kvinner som aldri har fått orgasme, kan få det ved å trene bekkenbunnsmusklene.

Vanlig trening er ikke nok

Hvor sterke bekkenbunnsmusklene til en kvinne er, varierer fra kvinne til kvinne alt ettersom hvordan og hvor bevisst hun har trent dissse musklene, hvor gammel hun er og hvorvidt hun har født barn eller ikke. Men vanlig trening for å holde seg i form er ikke nok trening for disse musklene, de må trenes bevisst og helst isolert – og gjerne med en bekkenbunnstrener.

SEXOLOGEN: Sexolog Gro Isachsen
SEXOLOGEN: Sexolog Gro Isachsen Foto: Presse

– Bekkenbunnen er kroppens beste orgasmegenerator, for begge kjønn, sier Isachsen.

Menn derimot, må klare seg uten hjelpemidler, men trente bekkenbunnsmuskler skal kunne gi også ham økt lyst og sterkere orgasmer, i tillegg flottere reisning, mer sprut, bedre utholdenhet og bevegelighet.

Les også(+): Slik får du multiorgasme

Sterke muskler = sterke orgasmer

En sterk bekkenbunn er også helt avgjørende om du vil oppnå de kraftigste orgasmene, som multi- serie- og sprutorgasmer. Mange tror at multi- og serieorgasmer er det samme, men multiorgasmer er en rekke enkeltstående orgasmer, mens ved serieorgasmer avløses den ene av den neste. Sprutorgasmer er det samme som kvinnelig ejakulasjon.

- Kvinnekroppen er laget for muligheten til å få flere orgasmer, men de som har godt trente bekkenbunnsmuskler har større sjanser enn de som har slapp muskulatur. Det gjelder særlig de som får g-punktorgasmer. Da kommer orgasmene ofte i serier, som erter som triller ut av en sekk, sier Isachsen.

- Mange får ikke disse orgasmene før de er godt modne, men de fleste som får dem har trent bekkenbunnsmusklene, ifølge Isachsen, som legger til at jo oftere du får slike orgasmer, jo mer spruter du gjerne også.

Les også: Sånn føles kvinnelig ejakulasjon

Ikke hold igjen, men press til du spruter

Når sprutorgasmen er nær føles det som at du må tisse, men i stedet for å holde igjen er rådet at du presser utover. Er du veltrent i bekkenbunnen og har kontroll vil du kunne skyve på riktig måte og oppnå sterkere orgasme.

– Mine undersøkelser har vist at nesten alle kvinner som har fortalt at de kan få g-punktorgasmer er multi- eller serieorgastiske og har trent bekkenbunnsmusklene mer enn vanlig. Noen fordi de danser, rir, holder på med turn, yoga eller pilates, andre fordi de har vært bevisste på å trene mye med knipeøvelser over lang tid, sier Isachsen.

Yogateknikker skal også kunne gi bedre bevegelighet og løse opp spenninger i muskulaturen, noe som er positivt for sexopplevelsen.

– Øvelser som går på å trekke bekkenbunnen sammen og slippe opp igjen, kan være nyttige for kvinner som ønsker å få en såkalt våt utløsning der de skiller ut væske. Det krever at du er veltrent i bekkenbunnen og har kontroll, slik at du kan skyve på riktig måte og oppnå sterkere orgasme, har yogainstruktør Jannicke Wiel tidligere uttalt til Klikk helse.

En trent bekkenbunn kobles også til multiorgasmer hos menn.

Les også: Tommel opp for tabubelagt nytelse

Isolert og bevisst bekkenbunnstrening

Isolert og bevisst bekkenbunnstrening er altså tingen. De gode, gamle knipeøvelsene holder stand, men anbefales i dag mest som en måte å holde musklene i aktivitet på. Det er kun fleksibel og konstant knipemotstand med trener i skjeden som er godkjent av US Food and Drug Administration (FDA).

– I likhet med all annen styrketrening trenger bekkenbunnsmusklene belastning for å utvikle styrke. Ved trening av musklene i armene bruker vi vekter for å belaste musklene. Når bekkenbunnsmusklene trenes med bekkenbunnstrener og knipeøvelser, gir knipemotstanden i bekkenbunnstreneren den riktige belastningen. Belastningen er til enhver tid tilpasset brukerens muskelstyrke, sier Isachsen.

Sexologen anbefaler å trene i circa ti minutter per dag med en bekkenbunnstrener i en inntreningsfase, senere noen ganger i uken.

Selv om øvelsene er enkle enten man kniper med eller uten motstand, er det mange som gjør dem feil. Mange har fått med seg at de skal knipe, men ikke at de skal slappe av.

«For å få orgasme er det viktig med muskulatur som både kan strammes og slappes av i. Dersom du glemmer å slappe av i musklene etter at du har knepet, kan du i verste fall utvikle kroniske spenningstilstander», skriver spesialist i klinisk sexologi (NACS) og professor i sexologi Elsa Almås på sin nettside Sexologi.com (nettsiden eksisterer ikke i dag, red.anm.).

Det er derfor rådet om å tenke at du skal stoppe en tissestråle er så viktig. Hjelpemidlene skal gjøre det enklere å trene de riktige musklene og ikke lår- eller setemuskler i stedet.

Bekkenbunnstreningen blir utført korrekt når musklene løfter seg opp og inn i bekkenet uten medbevegelse av mage-, sete- og lårmuskler.

Bør følge vanlige styrketreningsprinsipper

Professor, dr.scient Kari Bø ved Norges Idrettshøgskole er generelt skeptisk til det som loves kvinner når det gjelder bekkenbunnstrening og bedre seksualliv. Seksualitet er et vanskelig felt å forske på og, hun har ikke sett studier av høy metodisk kvalitet som understøtter det som hevdes om orgasmers varighet, intensitet og sammenheng med multiorgasmer og bekkenbunnstrening.

- Det er ikke riktig at bekkenbunnstrening må gjøres med hjelpemidler i skjeden slik som det hevdes av de som selger et treningsapparat. Styrketrening av bekkenbunnsmusklene bør følge vanlige styrketreningsprinsipper med 3 x 8-12 sammentrekninger opp mot maks per dag i opptreningsfasen, sier Bø.

– Det er riktig at mange kan gjøre øvelsene feil, men de fleste lærer det ved riktig instruksjon, sier hun.

Bø anbefaler kvinner som ikke klarer å trekke sammen musklene i bekkenbunnen riktig å kontakte en fysioterapeut med spesialutdanning på feltet som kan undersøke og veilede dem i rett og effektiv trening.

- Det er internasjonal enighet basert på gode kontrollerte studier og meta-analyser for at bekkenbunnstrening er første behandlingstilbud når det gjelder stress og blandingsinkontinens og underlivsprolaps, men det er foreløpig stor variasjon når det gjelder effekt på kvinners seksualliv og det er behov for mye mer forskning på dette før man kan gå ut med store lovnader, sier Bø.

ELSKOVSMUSKLENE: Den viktigste muskelen heter pubococcygeus, men man snakker gjerne om PC-musklene.
ELSKOVSMUSKLENE: Den viktigste muskelen heter pubococcygeus, men man snakker gjerne om PC-musklene. Foto: ILLUSTRASJONSFOTO: colourbox

Les også: – Jeg kan nesten garantere at kvinnen får orgasme av det

De viktigste musklene å trene

Ifølge Isachsen er godt trente bekkenbunnsmuskler viktige for hele sexforløpet.

De er viktige for tenning fordi musklene brukes til å pumpe blod til kjønnet. Kvinner kan bruke dem bevisst for å bli mer svulmende og følsomme i kjønnet. Musklene har også mye å si for hvilke typer orgasmer kvinnen kan få, hvor mange orgasmer som utløses og hvor sterkt de kjennes.

Det er jo nettopp disse musklene som pumper under en orgasme. Jo sterkere muskler, desto kraftigere pumper de under orgasmen og desto sterkere kjennes den.

Mer informasjon

«Mer lyst!» (Cappelen Damm forlag, 2010) av Gro Isachsen

«Bekkenet på kryss og tvers» (Cappelens forlag Oslo, 1992) av Nanna Bjørnstad (finnes til utlån hos Deichman folkebibliotek)

Vagiflex.com

Sexologi.com (nettsiden finnes ikke lenger, red.anm.)

– Jeg tror ikke bare det er selve treningen av muskler som er viktig heller, men også at du utvikler bedre kontakt mellom bevissthet og underliv, har den danske gymnastikkpedagogen Helle Godtved uttalt, som ga ut boken «Muskler og orgasme» på 80-tallet.

Denne boken har vært utgangspunktet også for Isachsens arbeid, der hun i forskningsprosjektet «Seksuell lyst hos kvinner» fant at rundt 60 prosent kvinner som opplevde lyst- eller orgasmeproblemer hadde svak bekkenbunn. Flere av disse opplevde også urinlekkasje (inkontinens).

– Etter min mening er bekkenbunnsmusklene de absolutt viktigste musklene å trene. Ikke bare unngår vi å tisse på oss, som jo svært mange plages av og gjør at mange er engstelige eller kjenner seg ukomfortable i en seksuell situasjon. De fleste får også økt lyst av å trene dem, kjønnet blir mer blodfylt og følsomt, skjeden retter seg ut og blir lengre og mer fleksibel. Noen kaller det for at de blir bløtere, fordi bekkenbunnstrening også påvirker lubrikasjonen, sier Isachsen.

Dårlig trent muskulatur kan også bidra til ufrivillige "fiselyder" under samleiet, som for noen kan virke hemmende på parsexen.

Bø tror imidlertid at fokus på at dette er «sexmuskler» gjør at mange kan kvie seg for å snakke om disse musklene og at det kan gjøre det enda vanskeligere for for eksempel instruktører og trenere og inkorporere dette i vanlige treningsprogram for kvinner, noe som burde vært helt naturlig.

- Et slikt fokus kan med andre ord føre oss tilbake i tid da kvinners underlivsproblemer var mer tabubelagt. Et godt sexliv er også avhengig av mange andre faktorer enn en trent bekkenbunn, men jeg pleier å si at dersom et bedret seksualliv er en bieffekt av trening, er jo dette bra, sier Bø.

Klem-, blink- og sakte kino programmet:

Den viktigste muskelen heter pubococcygeus, men man snakker gjerne om PC-musklene. Å stramme disse kalles Kegel-trening etter forskeren som utviklet den. Denne muskelen går fra pubesbenet, Frydbenet, rundt alle åpningene hos kvinner og rundt penis og endetarmsåpningen hos menn.

Slik trener du bekkenbunnsmusklene:

Knip sammen i underlivet slik du ville gjort for å stoppe strålen mens du tisser.

Klem. Knip sammen i tre sekunder og slapp av i tre sekunder.

Blink. Knip sammen og slapp av igjen så raskt du kan.

Sakte kino. Dra musklene sammen så sakte du kan til de er så stramme som mulig og slapp av like sakte.

Er du i tvil om du gjør det riktig, kan du stikke inn en finger og prøve å knipe rundt den.

Som henne kan han finne fram til de riktige musklene ved å stoppe strålen når han tisser. Er musklene kraftige, vil han merke at penis vifter eller vinker. Bruk klem-, blink- og sakte kino programmet (over).

Kilde: Sexolog Gro Isachsen

Trykk her og følg Klikk Helse på Facebook

Meld deg på vårt nyhetsbrev og få ukentlige oppdateringer på epost

Denne saken ble første gang publisert 23/03 2012, og sist oppdatert 06/08 2021.

Les også