PSYKOPATI:

Slik er den kvinnelige psykopaten

Kvinner med psykopati bruker manipulasjon, sosial utestenging og ryktespredning for å oppnå det de vil.

EGOIST: Kvinner med psykopatiske trekk kan ha en dramatisk personlighet, de kjenner lite empati, de manipulerer, og kan gå langt for å oppnå sine mål.
EGOIST: Kvinner med psykopatiske trekk kan ha en dramatisk personlighet, de kjenner lite empati, de manipulerer, og kan gå langt for å oppnå sine mål. Foto: Getty Images
Sist oppdatert

For de fleste har begrepet psykopat gjennom tidene blitt forbundet med det mannlige kjønn.

Imidlertid har man lenge visst at også den kvinnelige psykopaten eksisterer i beste velgående.

Så hvorfor vet vi ikke like mye om hvordan psykopati kommer til uttrykk hos kvinner?

Kan være like kyniske og skremmende

En ting er hvertfall sikkert, det er ikke fordi psykopati ikke forekommer blant kvinner.

– Bevisstheten rundt at kvinner kan være like kyniske og skremmende har nok vært der hele tiden, og forestillingen om at kvinner kan være ondartede og manipulerende på lik linje med menn er ikke noe nytt i seg selv.

Det sier Peder Nørbech, psykolog, forsker og spesialist i klinisk psykologi.

PSYKOLOG OG FORSKER: Peder Nørbech.
PSYKOLOG OG FORSKER: Peder Nørbech. Foto: Sveinung Uddu Ystad.

Han viser til eksempler fra litteraturen og eventyrene.

– Vi finner mange beskrivelser av utspekulerte, kvinnelige mordere, både i litteraturen og i fiktive fortellinger. Ta Snehvits onde stemor som et eksempel, sier Nørbech.

Test deg selv: Slik avslører du en psykopat

Ingen målemetoder for kvinner

Likevel er det ikke så ofte vi hører kvinner bli omtalt som psykopater, hverken i dagligtalen eller i krim-sammenheng.

– Er dette fordi det er så få kvinner som passer beskrivelsen sammenlignet med hos menn?

– Man regner med en forekomst hvor 1 prosent av menn og 0,3 til 0,7 prosent av kvinner passer beskrivelsen, sier psykologen.

Han forteller videre at forskningen har endel å gjøre med hvorfor vi vet lite om psykopati hos kvinner.

– I Norge er forskningen fortsatt tynn. Dette gjelder også blant menn, men en del av årsaken til den manglende kunnskapen om kvinner og psykopati er at måleinstrumentene man bruker er direkte utviklet for å forske på menn, sier Nørbech.

I dette får han støtte av Helge Andreas Hoff, psykologspesialist og forsker ved Kompetansesenter for sikkerhets-, fengsels- og rettspsykiatri, Helse vest.

PSYKOLOGSPESIALIST: Helge Andreas Hoff.
PSYKOLOGSPESIALIST: Helge Andreas Hoff. Foto: Privat.

Han bekrefter at psykopati er mindre vanlig hos kvinner enn menn, men sier det er uklart om dette skyldes egentlige kjønnsforskjeller, eller om en del av årsaken kan være vurderingsskjevhet i verktøyene som brukes for å identifisere psykopati.

– Det meste av forskningen rundt psykopati har fokusert på menn, spesielt innenfor kriminelle populasjoner og for eksempel innenfor næringslivet, sier han.

Han forklarer at vi derfor vet mye mindre om hvordan psykopatiske trekk kommer til uttrykk hos kvinner.

– En faglig kvalifisert gjetning fra min side er at om vi vektlegger personlighetstrekk mer enn hvordan de kan komme til uttrykk, for eksempel gjennom kriminalitet og vold, vil forekomsten av psykopatiske trekk være mer lik på tvers av kjønn, sier Hoff.

Les også: Dette er tegn på tre vanlige personlighetsforstyrrelser

Utestenging og ryktespredning

Han forteller at det finnes enkelte trekk man kan se som felles for psykopati uavhengig av kjønnene.

– Mest sannsynlig er manglende empati et kjernesymptom ved psykopati både hos menn og kvinner, forteller psykologspesialisten.

Likevel vil psykopati oftest komme til uttrykk på ulike måter og den manglende empatien kan derfor vise seg på en annen måte hos kvinner enn hos menn.

– For eksempel kan de «gjemme seg» bak at kvinner, som hovedregel, er bedre på empati og omsorgsatferd enn menn, og at de fleste tenker på en mann når de tenker på en psykopat, sier Hoff.

Han forklarer at de dermed kan spille på disse forventningene og i skjul misbruke omsorgsrollen sin for eldre eller barn.

Slik kan de oppnå materielle fordeler eller skadelig makt lettere enn det kanskje menn kan.

– Et eksempel på dette kan være en psykopatisk mor som utsetter barna sine for omsorgssvikt og behandler dem og partner som egen eiendom, sier han.

Hoff forteller at kvinner generelt er mindre fysisk aggressive enn menn, og i større grad bruker relasjonell aggresjon i nære relasjoner.

– Også sosial utestengning, ryktespredning og passiv aggresjon for å skade andre, er mer typisk for kvinner enn de mer «mannlige» formene for aggresjon. Kvinner med sterke psykopatiske trekk spiller kanskje også mer på sin seksualitet enn sine mannlige «kolleger» for å dominere, oppnå fordeler og komme under huden på andre, sier han.

Les også: (+) Jeg var for ung til å forstå at mannen jeg giftet meg med var psykopat

Økt voldstendens med mer alvorlig psykopati

Men at det også finnes de kvinnene som sloss på byen og truer partnere fysisk er både Hoff og Nørbech enige om.

– I fengsler kan noen av de mest hardbarka kvinnene ligne mer på prototypen mannlig psykopat. Man har faktisk rimelig god dokumentasjon på at kvinnene med en mer alvorlig psykopatisk forstyrrelse oftere er fysisk voldelige, sier Nørbech.

Psykologen forklarer at dette kan muligens tyde på at graden av fysisk voldelige tendenser øker med graden av psykopati.

Han er imidlertid enig i at psykopati likevel oftest kommer ulikt til uttrykk hos kjønnene.

– Mannen sees oftere å være fysisk voldelig der kvinner bruker andre strategier for å nå målene sine. Dette kan sees i form av forsøk på å ødelegge andres rykte og omdømme gjennom å, for eksempel, spre sladder og usanne historier, forklarer han.

Nørbech synes det er viktig å understreke at det ikke nødvendigvis er slik at mannlige psykopater er mer aggressive, men heller at aggresjonen uttrykkes på en annen måte.

– De får litt ulike prototypiske trekk. Der mannen har en mer macho uttrykksform og jager etter den dominerende posisjonen, kan kvinner være mer kokett og manipulerende med et ønske om å være i sentrum, forklarer han.

Han legger til at kvinner også kan innta en underdanig og appellerende form for å manipulere sine omgivelser.

Ikke en diagnose i seg selv

Når vi snakker om psykopati er en vanlig misforståelse at beskrivelsen i seg selv er en diagnose.

– Psykopati er ikke en egen diagnose innenfor de tradisjonelle diagnosesystemene, men favnes av det som heter dyssosial personlighetsforstyrrelse, forklarer Nørbech.

Følelseskulde og mangel på samvittighet for destruktive handlinger er typisk for denne forstyrrelsen.

– Ved psykopati finner man i tillegg en betydelig grad av narsissisme, en følelse av å være hevet over og bedre enn alle andre, fortsetter psykologen.

Han forteller at man også kan se på tre ulike diagnoser som overlapper når vi snakker om psykopati:

Historioniske trekk (som blant annet omfattes av et ønske om å være i sentrum), narsissistiske trekk og dyssosiale væremåter.

– En kombinasjon av disse trekkene vil kunne komme til uttrykk på en måte som er i strid med normer og regler, sier Nørbech.

Les også: (+) Jeg ble gravid med en psykopat

Dyssosial personlighetsforstyrrelse

Personer med denne personlighetsforstyrrelsen

  • følger ikke sosiale normer for lovlydig adferd
  • viser vedvarende ansvarsløshet ved gjentatt svikt i stabilt arbeid eller i økonomiske forpliktelser
  • er impulsive eller har sviktende evne til å planlegge fremover
  • er svikefulle, noe som viser seg ved gjentatt løgnaktighet, bruk av falsk navn, eller ved å lure andre for egen vinnings skyld
  • viser uansvarlig ringeakt for egen eller andres personlige sikkerhet
  • viser mangel på anger som ved likegyldighet for eller bortforklaring av å ha såret, mishandlet eller stjålet fra andre
  • viser Irritabilitet og aggressivitet ved gjentatte slagsmål eller overfall

Kilde: Oslo Universitetssykehus

Mer utbredt blant kvinner

Historionisk personlighetsforstyrrelse, også kalt dramatisk personlighetsforstyrrelse, forekommer hyppigst blant kvinner.

Store Medisinske Leksikon skriver på sine sider at rundt 1,8 prosent av befolkningen kan ha en dramatiserende personlighetsforstyrrelse.

– Den omfattes av et ønske om å være senter for all oppmerksomhet. Her kan vi igjen bruke stemoren i Snehvit som eksempel på arketypen for den kvinnelige varianten av psykopati med sin kjente replikk: speil speil på veggen der, forteller Nørbech videre.

Hysterisk (histrionisk) personlighetsforstyrrelse

Personer med denne personlighetsforstyrrelsen

  • jakter oppmerksomhet
  • er dramatiserende og følelsesmessig ustabile
  • viser overflatiske følelser
  • bruker svulstig språk til å beskrive hverdagshendelser
  • søker hele tiden ros og anerkjennelse
  • er ofte manipulerende

Kilde: Norsk Helseinformatikk

– Likevel en av flokken

De aller fleste i samfunnet identifiserer seg heldigvis ikke med et psykopatisk tanke- og handlingsmønster, og psykopater er og blir en fryktet og mislikt gruppe.

Psykologen er likevel opptatt av å forklare at vi alle har sider eller øyeblikk som kan beskrives som psykopatiske.

– Vi har det i oss alle sammen, å prioritere oss selv foran andre. Hver gang vi ikke berøres av et lidende menneske så er det en form for psykopati, forklarer han.

Han mener at psykopater fortsatt er lite forstått i dagens samfunn.

– Det er tross alt mennesker vi snakker om, selv om de kan fremstå som onde og ikke investere i andre enn seg selv. Det er fort gjort å tenke at "det er ikke oss", men psykopatene er likevel en av flokken, avslutter Nørbech.

Denne saken ble første gang publisert 22/03 2021, og sist oppdatert 19/10 2023.

Les også