Analsex for nybegynnere

Alt du vil vite om analsex

Her er rådene til deg som har prøvd, og til deg som skal prøve for første gang.

ANALSEX FOR NYBEGYNNERE: Analsex kan være en fantastisk opplevelse med den rette sexpartneren. Det er viktig å lytte til hverandre og ta hensyn, spesielt i begynnelsen.
ANALSEX FOR NYBEGYNNERE: Analsex kan være en fantastisk opplevelse med den rette sexpartneren. Det er viktig å lytte til hverandre og ta hensyn, spesielt i begynnelsen. Foto: Thinkstock.com
Publisert Oppdatert

En av samlivets mange gleder er å utforske ulike sider av seksualiteten.

Kanskje kjedelig å lese om for deg som har tørke, men variasjon og nytenking kan gi inspirasjon til å komme ut av det.

Studier viser at flere og flere nyter å gå bakveien, men på ulike forum stilles det flaueste spørsmålet av dem alle når det kommer til analsex:

- Hvordan kan jeg være sikker på at han ikke får avføring på tissen?

Helt fersk i gamet? Se tips til nybegynnere lenger ned i saken!

Kan kjennes som du må på do

- Dette er et spørsmål vi får ofte, og som mange lurer på, sier Maria K. Ebbestad, nettredaktør og presseansvarlig i Kondomeriet.

Endetarmen og anus

  • Endetarmen er den nederste delen av tarmkanalen. Den ligger i det lille bekken og er ved endetarmsåpningen, anus, omgitt av to lukkemuskler.
  • Endetarmen er omkring 10-15 cm lang og nedre del er utvidet (rektumampullen). Her lagres avføringen til den forlater kroppen via analkanalen og endetarmsåpningen.
  • Tarmen bøyer seg nedenfor halebeinet før den går over i den trangere analkanalen (canalis analis), som gjerne er ca. 4 cm lang. Analkanalen har to kraftige lukkemuskler ved endetarmsåpningen (anus/rumpehullet),
  • Den ene lukkemuskelen kan kontrolleres av viljen, den andre ikke.
  • Anus er fullt av nervetråder og fine hårstrå som gjør det svært følsomt.
  • Det myke rosa vevet rundt åpningen svulmer i likhet med skjeden opp når man er kåt, og siden tarmen deler vegg med skjeden så virker berøringer i baken indirekte på skjeden som igjen er dårligere utstyrt med nervetråder.
  • Historisk sett har analsex blitt brukt for å holde jomfruhinnen intakt og for å hindre graviditet, men teknikken er ikke helt til å stole på fordi sæd kan dryppe fra anus til skjeden.

Kilder: Wikipedia.no, snl.no, Sexboka/Gyldendal

- Det er helt vanlig at det kjennes ut som om man skal på do under analsex. Når noe befinner seg i den ytre delen av analkanalen er den naturlige reaksjonen at en vil presse det ut, forteller hun.

I tillegg begynner den bakre delen av tarmen å trekke seg sammen for "å hjelpe kroppen" å få det ut.

- Hvis det anale samleiet varer over tid kan det komme avføring ned i den ytre delen av analkanalen. Derfor er det lurt å bruke et kondom, råder Ebbestad.

Les også: De 10 mest vanlige sexfantasiene

Vask rumpa både utenpå og inni

Har du søkt på nettet etter svar på hvordan du kan sikre deg, eller kanskje mest partneren, mot avføring under analsex, har du kanskje kommet over uttrykket "analtømming".

- Analtømming er det samme som å gå på do før analsex.

- Den nederste delen av tarmen er vanligvis tom, med mindre man føler at man må på do. Det er først når avføringen kommer ned til denne delen at behovet for et toalettbesøk melder seg, men det kan ligge rester av avføring igjen etterpå, forteller Ebbestad.

- Man kan bruke en analdusj og spyle med rent vann før man skal ha analsex hvis man er redd for rester. Når man bruker analdusj vil vannet komme ut igjen så det kan lønne seg å bruke den over toalettet.

Lukkemuskelen er viljestyrt og man kan derfor holde vannet inne, men det vil da kjennes ut som om det virkelig haster med et toalettbesøk. Man må gjøre det samme pressøvelsene for å tømme tarmen med vann som når man tømmer tarmen for avføring.

Les også: Seks grunnstillinger dere bør ha sex i

Ikke bruk klystér fra apotek

Mange lurer på om man kan bruke klystér fra apoteket for å få ut avføring eller rester av avføring før analt samleie, som for eksempel Microlax.

- Våre klysterprodukter har ikke slik indikasjon, det vil si at våre klystér ikke er ment å bruke til å tømme tarmen fordi man skal ha analsex, de har indikasjon forstoppelse, altså at man setter klyster for å løse opp en forstoppelse, sier kommunikasjonssjef i Apotek1, Hilde Ariansen.

- Det er derfor ikke riktig å anbefale et produkt til et annet type bruk. Disse produktene er også skadelig å bruke for hyppig, sier Ariansen.

- Hva om man bare bruker det av og til?

- Å uttale seg om hvor ofte det er forsvarlig å bruke produktene for et annet bruksområde enn det det er godkjent for (forstoppelse, eller ved engangstilfeller som for eksempel fødsel) er utenfor vår kompetanse.

Ja, du kan få slappere lukkemuskel

Er du hyppig plaget med forstoppelse eller løs mage, kan det løse seg ved at du legger om kostholdet. Og har du regelmessig, fast avføring kan du mest sannsylig droppe å rense analen før samleie, mens de som har hyppiger og løsere avføringsmønstre bør unne seg en dusj.

Spesielt hvis dere vil utforske anilingus, også kalt "rimming", der dere slikker, suger og kysser den andres rumpe, og eventuelt penetrerer med tungen. Da bør man være ren som en tallerken.

En annen bekymring ved analsex, er at man skal få slappere lukkemuskulatur fordi penis eller aannet som føres inn, vil utvide anus.

- Det kan hende at analsexen kan ha ført til slappere analmuskulatur, men for de fleste så klarer de fint å kontrollere muskelen etterpå. Det er to muskler som henger sammen i analåpningen. Den ene kan man kontrollere med viljen, den andre ikke, forklarer Ebbestad.

- Hvis man opplever at det blir slapt her etter analsex, er det mest sannsynlig at den muskelen du ikke kan kontrollere er blitt utvidet slik at du tar inn luft. Det anbefales at man avventer analsex inntil du har bedre kontroll på musklene. Det kan ta tid.

Tips til nybegynnere

BEGYNN ROLIG: Å utforske hverandres ender bør gjøres i et rolig og hensynsfullt tempo. Å tvinge seg inn kan føre til både smerter og skader, så her er det alt å tjene på å være varsom.
BEGYNN ROLIG: Å utforske hverandres ender bør gjøres i et rolig og hensynsfullt tempo. Å tvinge seg inn kan føre til både smerter og skader, så her er det alt å tjene på å være varsom. Foto: Thinkstock.com

Her kan nybegynnere få råd fra sexinspirator og sexleketøy-ekspert Cecilie Kjensli.

1) Gå ikke direkte på rumpa, men sørg for at du er skikkelig kåt og mottagelig. Begynn med deilig munnsex, samtidig som partneren din sakte masserer seg bakover i sprekken. Husk: Du kan aldri bruke for mye glidekrem!

2) Hvis fingrene masserer rolig og behagelig vil rumpehullet slappe av og gi etter. Putt sakte inn første ledd av en finger og vent til det gir etter. Det kan ta alt fra fem til mange sekunder. Noen synes at en finger blir for puslete, og vil heller ha to. Kryss fingrene som et ljugekors, og gjør som nevnt ovenfor, før du presser dem litt mykt ned, og hold de der for å utvide hullet.

3) Putt gjerne inn en liten butplug så hullet gradvis venner seg til utvidningen.

4) Følg med på ansikts- og kroppsuttrykket. Kjennes det bra ut for mottageren, vil kroppen føye seg etter og be om mer. Det som for den som gir analsex kan virke svært rolig, kan for den som mottar analsexen virke alt for heftig.

5) Et smart triks er derfor at den som mottar presser seg mot partneren i det tempoet hun vil selv, fremfor at partneren går for fort fram.

Nyttige tjenester

FORUM

Underholdning