Analsex for nybegynnere

Alt du vil vite om analsex

Her er rådene til deg som har prøvd, og til deg som skal prøve for første gang.

Pluss ikon
ANALSEX FOR NYBEGYNNERE: Analsex kan være en fantastisk opplevelse med den rette sexpartneren. Det er viktig å lytte til hverandre og ta hensyn, spesielt i begynnelsen.
ANALSEX FOR NYBEGYNNERE: Analsex kan være en fantastisk opplevelse med den rette sexpartneren. Det er viktig å lytte til hverandre og ta hensyn, spesielt i begynnelsen. Foto: Getty Images
Sist oppdatert

En av samlivets mange gleder er å utforske ulike sider av seksualiteten.

Kanskje kjedelig å lese om for deg som har tørke, men variasjon og nytenking kan gi inspirasjon til å komme ut av det.

Studier viser at flere og flere har analsex, men det krever litt mer planlegging og forberedelser enn andre former for sex.

Helt fersk i gamet? Se tips til nybegynnere lenger ned i saken!

Kan kjennes som du må på do

– Hvordan kan jeg være sikker på at partneren ikke får avføring på tissen? er et spørsmål mange stiller seg på ulike forum.

– Dette er et spørsmål vi får ofte, og som mange lurer på, sier Maria K. Ebbestad, sexolog og presseansvarlig for Nytelse.no.

Sexolog og presseansvarlig for Nytelse.no, Maria K. Ebbestad.
Sexolog og presseansvarlig for Nytelse.no, Maria K. Ebbestad. Foto: Nytelse.no

– Det er helt vanlig at det kjennes ut som om man skal på do under analsex. Når noe befinner seg i den ytre delen av analkanalen er den naturlige reaksjonen at en vil presse det ut, forteller hun.

I tillegg begynner den bakre delen av tarmen å trekke seg sammen for «å hjelpe kroppen» med å få det ut.

– Hvis det anale samleiet varer over tid kan det komme avføring ned i den ytre delen av analkanalen. Derfor er det lurt å bruke et kondom, råder Ebbestad.

Les også(+): Baklengs til himmels

Vask rumpa både utenpå og inni

Har du søkt på nettet etter svar på hvordan du kan sikre deg, eller kanskje mest partneren, mot avføring under analsex, har du kanskje kommet over uttrykket «analtømming».

– Analtømming er det samme som å gå på do før analsex.

– Den nederste delen av tarmen er vanligvis tom, med mindre man føler at man må på do. Det er først når avføringen kommer ned til denne delen at behovet for et toalettbesøk melder seg, men det kan ligge rester av avføring igjen etterpå, forteller Ebbestad.

Endetarmen og anus

  • Endetarmen er den nederste delen av tarmkanalen. Den ligger i det lille bekken og er ved endetarmsåpningen, anus, omgitt av to lukkemuskler.
  • Endetarmen er omkring 10-15 centimeter lang og nedre del er utvidet (rektumampullen). Her lagres avføringen til den forlater kroppen via analkanalen og endetarmsåpningen.
  • Tarmen bøyer seg nedenfor halebeinet før den går over i den trangere analkanalen (canalis analis), som gjerne er ca. 4 cm lang. Analkanalen har to kraftige lukkemuskler ved endetarmsåpningen (anus/rumpehullet),
  • Den ene lukkemuskelen kan kontrolleres av viljen, den andre ikke.
  • Anus er fullt av nervetråder og fine hårstrå som gjør det svært følsomt.
  • Det myke rosa vevet rundt åpningen svulmer i likhet med skjeden opp når man er kåt, og siden tarmen deler vegg med skjeden så virker berøringer i baken indirekte på skjeden som igjen er dårligere utstyrt med nervetråder.

Kilder: Store Norske Leksikon, «Sexboka» av Suzi Godson og Mel Agace (Gyldendal fakta, 2002)

– Man kan bruke en analdusj og spyle med rent vann før man skal ha analsex hvis man er redd for rester. Når man bruker analdusj vil vannet komme ut igjen så det kan lønne seg å bruke den over toalettet.

Lukkemuskelen er viljestyrt og man kan derfor holde vannet inne, men det vil da kjennes ut som om det virkelig haster med et toalettbesøk. Man må gjøre det samme pressøvelsene for å tømme tarmen med vann som når man tømmer tarmen for avføring.

Mange lurer på om man kan bruke klyster fra apoteket for å få ut avføring eller rester av avføring før analt samleie, som for eksempel Microlax. Det bør du ikke gjøre.

Det er ikke anbefalt å bruke klyster som du får kjøpt på apoteket, kan Sex og samfunn - senter for ung seksualitet, informere om.

Dette klysteret er et medisinsk middel mot forstoppelse og kan være skadelig for tarmen om det brukes galt.

(Spesialist i seksualundervisning og opplysning (NACS) og pedagog Stine Kühle-Hansen har gitt mange single og par råd om erogene soner, også analsonen. Hun har tidligere fortalt at mange vegrer seg for å utforske denne sonen av frykten for «uhell», red.anm).

Les også: Finn din indre penis

Ja, du kan få slappere lukkemuskel

Er du hyppig plaget med forstoppelse eller løs mage, kan det løse seg ved at du legger om kostholdet. Og har du regelmessig, fast avføring kan du mest sannsynlig droppe å rense analen før samleie, mens de som har hyppiger og løsere avføringsmønstre bør unne seg en dusj.

Spesielt hvis dere vil utforske anilingus, også kalt «rimming», der dere slikker, suger og kysser den andres rumpe, og eventuelt penetrerer med tungen. Da bør man være ren som en tallerken.

En annen bekymring ved analsex, er at man skal få slappere lukkemuskulatur fordi penis eller annet som føres inn, vil utvide anus.

– Det kan hende at analsexen kan ha ført til slappere analmuskulatur, men for de fleste så klarer de fint å kontrollere muskelen etterpå. Det er to muskler som henger sammen i analåpningen. Den ene kan man kontrollere med viljen, den andre ikke, forklarer Ebbestad.

– Hvis man opplever at det blir slapt her etter analsex, er det mest sannsynlig at den muskelen du ikke kan kontrollere er blitt utvidet slik at du tar inn luft. Det anbefales at man avventer analsex inntil du har bedre kontroll på musklene. Det kan ta tid.

Les også(+): Bakfra-sex stimulerer klitoris

Tips til nybegynnere på analsex

Her kan nybegynnere på analsex få råd fra sexinspirator og sexleketøy-ekspert Cecilie Kjensli, i et utdrag hentet fra boken hennes «Sex fra ah til åh»:

CECILIE KJENSLI: Sexinspirator, forfatter, sexleketøyekspert og innehaver av den erotiske nettbutikken Cpunktet.no.
CECILIE KJENSLI: Sexinspirator, forfatter, sexleketøyekspert og innehaver av den erotiske nettbutikken Cpunktet.no. Foto: Cpunktet

Analsex er for viderekommende, men med litt erfaring kan stimuli der bak oppleves som en seksuell delikatesse.

Kunsten med å gå bakveien, er faktisk å begynne forfra. Massér klitoris godt, for da slapper du av i kroppen og også i rumpehullet.

Tipset om å onanere mens man blir stimulert i baken, gjelder også for ham. Du trenger ikke putte noe inn i rumpa, i alle fall ikke til å begynne med.

I mange tilfeller holder det bare å stryke over hullet, kanskje med en våt eller innsmurt finger. Press forsiktig, litt rytmisk og kjenn etter om hullet åpner seg litt. Det er superviktig å gå varsomt framt, for ellers gjør det vondt. En finger i rumpa virker ofte orgasmeforsterkende, men det kan sitte litt langt inne for enkelte å få en hel penis inn.

Det finnes sexleketøy som er spesiallaget for analsex, og disse kommer i flere størrelser. Det kan være lurt å starte med en plugg som er litt tykkere enn en finger. De beste variantene er anatomisk tilpasset kroppen, og smetter nesten inn på egenhånd. Det er viktig at pluggen har en stopper, og ikke forsvinner opp i tarmen. Bruker du tid og mye glid, kan analsex være overraskende godt, hvis du er klar for det. Ble du litt nysgjerrig nå? Få med deg dette før dere setter i gang.

Tips! Hvis dere har lyst til å prøve ut analsex, er bakfra en naturlig posisjon. Den som skal bli tatt, kan med fordel stå på knærne, krumme ryggen og rulle forover så rumpa kommer i været. Den som skal føre, kan plassere seg på knærne tett opptil knærne, og presse seg forsiktig inn bak.

Fri vilje

Har du lyst har du lov, men om du ikke vil, så styr unna. Analsex er ikke noe man har for å være kul mot en lysten kjæreste, men fordi man ønsker det selv. Hvis man ikke har lyst, blir det garantert smertefullt og mislykket. Dette fordi selve rumpehullet vil låse seg.

Glidemiddel

GOD GLID MÅ TIL: Rumpa produserer ikke fuktighet selv, i motsetning til skjeden. Derfor er god med glidemiddel et must når dere skal teste analsexx.
GOD GLID MÅ TIL: Rumpa produserer ikke fuktighet selv, i motsetning til skjeden. Derfor er god med glidemiddel et must når dere skal teste analsexx. Foto: Illustrasjonsfoto / Unsplash

Bruk glidemiddel så det holder. Rumpa produserer ikke fuktighet selv, og smører du ikke fingrene, pluggen eller penis godt, vil det garantert lugge og gjøre vondt, og da er jo poenget borte. Det er ikke noe som heter for mye glidemiddel, så det er bare å pøse på.

Selvtillit

Hvis det er du som blir penetrert, må du ha selvtillit nok til å være tydelig overfor den andre. Det er kun du som vet hvordan det føles, og du må derfor gi klar beskjed om at du ønsker det litt saktere, litt fortere, litt mindre eller mer.

Onaner

For å slappe bedre av under inntrengningen, er det godt å onanere. Hold for eksempel en vibrator mot klitoris. Til en forandring blir du som jente kanskje nødt til å holde orgasmen tilbake.

SMART Å BRUKE KONDOM: Det kan være smart å bruke kondom under analsex. Det gjør det enklere å være renslig og du slipper klysterfølelsen hvis du får sæd inne i deg.
SMART Å BRUKE KONDOM: Det kan være smart å bruke kondom under analsex. Det gjør det enklere å være renslig og du slipper klysterfølelsen hvis du får sæd inne i deg. Foto: Illustrasjonsfoto / Charles Deluvio / Unsplash

Kondom

Et kondom kan være smart å bruke av flere grunner: Det er renslig og praktisk og så slipper du klyster-følelsen hvis sæden kommer inne i deg. Rumpa har dessuten en helt annen bakterieflora som ikke hører hjemme i vagina. Viser det seg at analsex ikke funker, at tidspunktet er feil, eller at det ikke er noe godt, fjerner dere bare kondomet og fortsetter med noe annet.

Oppvarming

Gå ikke direkte på rumpa, men sørg for at partneren er skikkelig kåt og mottagelig først. En god blowjob er en god starter, eller en orgasme først kan være enda bedre. Varm opp rumpa med en finger, og så to. Massér rumpehullet rolig utvendig til muskelen slapper av. La første første ledd av en finger gli inn, og vent noen sekunder til muskelen gir etter. Blir en finger for puslete, krysser du to fingre før du lar de gli litt inn.

Samspill

Når dere er i gang er det lurt å følge med på ansikts- og kroppsspråket. Er det godt, vil du sikkert merke det på partneren, men er du usikker så spør. Husk at det som virker rolig for deg, kan virke heftig for den som mottar. Vil dere gå hele veien og prøve med penis eller en passende dildo, kan det være et smart triks at den som skal bli penetrert presser seg mot den som gir, så risikerer dere ikke å bli for overivrig og gå for fort fram.

Ingen skam å snu

Det går ikke alltid som det skal, og fungerer det ikke, så er det i orden. Dette må dere nesten være forberedt på. Snakk før, under og etter dere har hatt analsex, og særlig om hva som ikke fungerte. Det kan godt tenkes at det går bedre neste gang dere forsøker, men ikke press partneren til å prøve igjen. Uten lyst har man jo heller ingen glede.

NB: Saken er gjennomgått og sjekket med kildene i juli, 2021.

Denne saken ble første gang publisert 18/08 2016, og sist oppdatert 28/10 2022.

Les også