Overgangsalder

Slik vet du at du er i overgangsalderen

Den kan begynne allerede i 30-årene.

TIDLIGERE ENN DU TROR: Overgangsalderens første tegn kommer allerede i 30-årene. Hyppigere menstruasjon er et av tegnene.
TIDLIGERE ENN DU TROR: Overgangsalderens første tegn kommer allerede i 30-årene. Hyppigere menstruasjon er et av tegnene. Foto: colourbox.no
Publisert Oppdatert

Åsle-Marit Ullern

Gynekolog Åsle-Marit Ullern tok medisinsk embedseksamen ved Universitet i Oslo i 1984. Hun ble godkjent spesialist i gynekologi og fødselshjelp i 1992. Kvinneklinikken, Akershus Universitetssykehus var hovedarbeidsplass i mange år inntil hun etablerte seg som privatpraktisernede gynekolog på Brynseng i Oslo i 2004.

Hun har siden år 2000 vært tilknyttet nettstedet barnimagen.com. Hun har bred erfaring fra sitt fagfelt som foruten kvinnesykdommer også inkluderer fødsleshjelp og kreftmedisin. Ullern er også tilknyttet overgang.no som fagperson.

De fleste er vant til å tenke at overgangsalder er noe vi først møter når vi har fylt 50. Eller iallfall etter 40!

Sannheten er at de aller første tegnene kan komme allerede i 30-årene.

Hvorfor overgangsalder?

Når en kvinne blir kjønnsmoden i puberteten, går kroppen gjennom store endringer slik at hun blir fruktbar. Denne perioden avsluttes når hun kommer i overgangsalderen og slutter å menstruere.

Overgangsalderen kan deles i fire faser: premenopause, perimenopause, menopause og postmenopause.

De fleste tenker på overgangsalderen som den perioden da de opplever fysiske endringer og plager, samt mister menstruasjonen - den såkalte perimenopause. Men dette er i virkeligheten andre steg på veien.

- Menopause er siste mens, men perioden i livet der man merker disse endringene varer alt fra 3-7 år, av og til også enda lengre, forteller gynekolog Åsle-Marit Ullern.

- Kvinner er født med alle de eggene vi trenger, og fra pubertet forbruker vi av kontoen vi har i eggstokkene. Når eggene er oppbrukt og kontoen tom, går vi gjennom menopause, forklarer hun.

Tidligere enn vi tror

I følge Ullern er snittalderen for menopause 51 år.

- Men alt fra 45 til 55 år er vanlig, sier hun.

Symptomene på at du er i perimenopause er hetetokter, nattesvette og tap av menstruasjon.

Men de første tegnene på at kroppen er på vei inn i overgangsalderen, i den premenopause fasen, kommer mye tidligere.

De første tegnene

Symptomer på at du er i premenopausestadiet er hyppigere menstruasjon, nedsatt seksuallyst, hyppigere vannlating, og tørrere skjede.

- Hormonendringene, som kulminerer med bortfall av mens, går over mange år. Eggstokkene lager hormonene østrogen og progesteron. Det er først et fall i progesteron - og dette merkes først ved at syklusen blir kortere, forklarer Ullern.

Overgangsalderens fire faser

Premenopause: Perioden da progesteronet faller og østrogenet øker

Perimenopause: Perioden da du opplever de klassiske symptomene forbundet med overgangsalder

Menopause: Tidspunktet da du slutter å menstruere

Postmenopause: Perioden etter du har sluttet å menstruere

Kilder: WomensHealth.com, overgang.no, wikipedia.no

- Etterhvert blir mensen uregelmessig, før den hopper over sykluser, og til slutt blir borte. Østrogenfallet kommer når nattesvetten og hetebølgene merkes, sier hun.

De amerikanske legene Dr. Jonathan W. Wright og Dr. Lane Lenard har forsket på premenopause, og mener det er nedgang i progesteron kombinert med økning i østrogen som står for mange av de tidligste symptomene.

Tørrere skjede, som er et av symptomene, kan motvirkes ved å holde underlivsmuskulaturen i god form. Et hjelpemiddel som norske kvinner bruker for lite av er glidemiddel.

Til deg som er tidlig ute

Spesialist i allmennmedisin Nina Lindstad, skriver på Doktor Online at om du kommer tidlig i overgangsalder, er det viktig å forebygge benskjørhet.

- Hormontilskudd er det mest aktuelle, skriver hun.

- Jeg tror de fleste vil anbefale hormoner ved tidlig overgangsalder, i alle fall frem til rundt 50 år. Uten hormoner øker du risiko for benskjørhet og hjertekar-sykdommer, skriver gynekolog Mette Moen på samme nettsted.

Genetisk betinget varighet

Overgangsalderen, med sine fire stadier, er av individuell varighet.

- Det er foreløpig ingen test som sier hvor lang tid denne prosessen tar. Det beste er å spørre sin mor, da tidspunkt for menopause er til dels arvelig. Menopause er tidspunkt for siste mens, og den kan fastslåes først når det er gått ett år og man ser seg tilbake og ikke har hatt mens, sier Ullern.

Les mer om overgangsalder i Helseleksikonet på Doktor Online.

Symptomer på den perimenopause fasen er:

- Nattesvette og humørendringer er vanligst, men de andre symptomene ser vi også hyppig, sier Ullern.

Slik blir overgangen lettest

Overgangsalderen er en uunngåelig del av livet, og noe vi umulig kan kjempe i mot, på lik linje med puberteten. Derfor kan det være godt å forberede seg best mulig, slik at den bli lettest mulig både for deg - og menneskene rundt deg.

Familien er en ressurs i denne perioden, særlig kan mor og eventuelt eldre søstre sitte på informasjon om hva du har i vente.

- Du forbereder deg best på overgangsalderen ved i utgangspunktet å være i god fysisk og psykisk helse. Det vil si i god fysisk form og god vektkontroll, men også et stressnivå som heller reduseres enn økes i denne perioden, sier Ullern.

- Snakk med mor og søstre, da tidspunkt og plager ved overgangsalder er arvelig betinget. Vær obs på andre arvelige sykdommer som hjerte-karsykdom og sukkersyke som gjerne opptrer etter overgangsalder og som i stor grad kan forebygges. Skaff informasjon om tilgjengelig terapi hvis du skulle bli mye plaget, sier Ullern, og legger til:

- Sett av tid til deg selv og vit at det er en overgangsfase i livet.

Les også:

Åtte råd som får forholdet til å vare

Kvinners erogene soner

Kvinnens skjulte underliv

Nyttige tjenester

FORUM

Underholdning