Dette betyr drømmene dine

Når du sovner, glir teppet opp for nattens teater. De utroligste personer dukker opp, og du får de mest absurde opplevelser. Men hva kan det bety, alt sammen?

Foto: Foto: Scanpix
Publisert Oppdatert

Hjeelp - han er etter meg!! Du kaster deg fremover for å komme unna monsteret av en mann som er ute etter deg - men plutselig er det som om du beveger deg i sirup. Svetten renner og hjertet dundrer, men du kommer ikke av flekken. Så kjenner du at forfølgeren puster deg i nakken, og med et ul våkner du og setter deg skjelvende opp i sengen. Takk og lov; det var bare et mareritt!

Men stopp litt: Marerittet kan være din beste venn, en som rusker opp i deg og forteller at du har et problem som du kanskje har ignorert i lang tid, men som du nå ikke bør overse lenger. Spesielt mareritt - eller også drømmer - som dukker opp igjen og igjen, er et varsel om at det er noe i livet ditt som du må ta tak i og gjøre noe med.

Del

I drømmene våre blir mye overdrevet, men det er for å gjøre oss oppmerksomme på det som drømmen prøver å fortelle oss. Enhver drøm er unik, på samme måte som ethvert menneske er unikt. Men det finnes en del symboler som er felles. Her er de vanligste.

Å reise

Livet er en reise. Når du reiser, utvikler du deg. Du gjør nye erfaringer, lærer noe nytt hele tiden. Men underveis kan du også få problemer som du må rydde opp i. Drømmer du for eksempel ofte at du kommer for sent til toget, flyet eller annet? Glemmer du bagasjen du skal ha med deg, eller billetten? Havner du på feil sted? Alt dette kan være tegn på at du er stresset, eller at du er redd for å «ikke være med når toget går».

Drømmer du om eksotiske reiser?
Drømmer du om eksotiske reiser? Foto: Foto: Yay Micro

Transportmidlet har også betydning. Kjører du bil eller buss? Er det du som bokstavelig talt har styringen, eller overlater du det til en annen? Hvis du kjører selv, har du da kontroll over det du kjører? Hvordan er veien - din «livsvei» her og nå? Lett, jevn og oversiktlig - eller svingete og full av dype hull?

Dyr

Dyr kan opptre i drømmene som representanter for mennesker rundt oss, eller som bilde på sider av oss selv.

Det som er viktig, er hva slags følelser du i våken tilstand har til de forskjellige dyrene. Å drømme om hunder kan innebære noe helt annet for en som er redd hunder, enn en som elsker dem. Er du glad i å ri, eller redd for hester? Ser du på katter som litt lumske, eller synes du de er de flotteste dyrene av alle?

Hva føler du for dyret, og hva kan denne følelsen si om livssituasjonen din? Å bli bitt av et dyr eller insekt, kan bety at du trenger å våkne opp - billedlig talt.

Å være naken

Plutselig står du der, naken og ubeskyttet. Ingen klær - ingen forsvarsmekanismer.

Dette kan være et tegn på at du er klar til å vise hvordan du virkelig er. Tenk over hvordan det føles i drømmen: Synes du det er greit å fremstå som den du er, eller er du redd for å bli «avslørt»? Føler du deg ubekvem, kan du jobbe med den delen og spørre deg selv hva som hindrer deg. Å drømme om å være naken er et positivt bilde, fordi det viser at du ønsker å stå frem som den du er.

Det er positivt å drømme at du er naken.
Det er positivt å drømme at du er naken. Foto: Foto: Yay Micro

Spesielle personer

Er det en eller flere personer som ofte dukker opp i drømmene dine, kan det bety at du har en uløst konflikt med vedkommende. Det kan også bety at personene representerer sider ved deg selv som du må gjøre noe med.

Bygninger

Huset er som regel et bilde på deg selv: Kjelleren er ditt ubevisste, loftet tankene dine.

Kjøkkenet kan si noe om hvordan du «ernærer» deg selv, både fysisk og psykisk, soveværelset kan vise både hvile og sex, osv. Husets fasade sier noe om den fasaden du selv viser omverdenen. Hvordan ser huset/rommene ut? Er de tomme, eller kanskje fulle av rot? Er huset forfallent eller godt vedlikeholdt? Føler du deg trygg der?

Ild

Huset i drømmen er som regel et bilde på deg selv.
Huset i drømmen er som regel et bilde på deg selv. Foto: Foto: Yay Micro

Ild kan være livsfarlig - eller bare en koselig peisvarme. Kan du temme ilden i drømmene dine, bruke den til å varme deg på, eller truer den med å ødelegge deg?

HVA som brenner, har også betydning. Brenner for eksempel barndomshjemmet ditt ned, kan det tyde på at du er ferdig med det gamle livet ditt og at det er på tide å gjøre noe annet.

Sex

Vi kan drømme om å ha dampende sex med personer som vi overhodet ikke kunne tenkt oss å gjøre det med i våken tilstand: Barna våre, foreldre og andre slektninger, personer som vi i våken tilstand ville finne regelrett frastøtende.

Disse drømmene er slett ikke varsler om at det er noe galt med oss; tvert imot er det symboler for den sunne nysgjerrigheten som gjør at vi utvikler oss gjennom hele livet. Uten denne nysgjerrigheten og forskertrangen ville vi ikke lære oss å snakke, gå - leve livet.

Drømmer om sex kan også være et bilde på at vi savner personen som vi har sex med, eller rett og slett et bilde på at vi har et veldig godt forhold til vedkommende.

Døden

Drømmer om sex er et utrykk for sunn nysgjerrighet.
Drømmer om sex er et utrykk for sunn nysgjerrighet. Foto: Foto: Yay Micro

Disse drømmene har sjelden med selve døden å gjøre, altså vår egen fysiske død. Snarere er de viktige budbringere om forandringer, at vi må legge noe dødt og gå videre. Det kan også være et forsøk på å vise deg at du er overbelastet, at du er veldig lei av noe.

Drømmer om døde personer kan vise oss at denne personen er viktig for oss, eller de kan være sider av oss som har betydning for hvordan vi har det her og nå. Det kan også være at den spesielle personen fungerer som en slags veileder; du har valgt å drømme om vedkommende fordi du trenger den type råd og hjelp som han eller hun kunne gi deg i levende live.

Å miste tennene

Denne drømmen kommer gjerne i stressede perioder. Vi bruker jo tennene til å spise med, eller til å bite fra oss. Mister du tennene i drømmen, kan dette være et bilde på at du ikke klarer å si fra, å sette grenser.

Barn

Får du besøk av barn i drømmene dine, kan dette være ditt eget indre barn som gjerne vil si deg noe: Kanskje er det noe i deg som ikke får den omsorgen det trenger?

Et barn kan også være et symbol på en idé eller lignende som du har, og som du bør se nærmere på og videreutvikle.

Vann

Å miste tenner i drømme kan indikere at du kan bli flinkere til å sette grenser.
Å miste tenner i drømme kan indikere at du kan bli flinkere til å sette grenser. Foto: Foto: Yay Micro

Drømmer du at du holder på å drukne, kan det være en måte å fortelle deg at du står oppe i en vanskelig livssituasjon og at du må gjøre noe for å komme deg opp til overflaten igjen.

Demmer du opp for følelsene dine? Det kan vises klart og tydelig i form av en drøm om en demning. Hva skjer med den? Lar du demningen briste?

Blir du oversvømt? Da kan det være at du nettopp blir det i din livssituasjon - av overveldende følelser, av oppgaver eller annet.

En elv kan symbolisere livsstrømmen din. Flyter den stille, eller fosser den av gårde altfor fort og sterkt og truer med å oversvømme alt på sin vei?

Drømmer kan styres

Til en viss grad skal du kunne klare å styre drømmene dine. Det krever litt trening, men belønningen kan bli at du i drømmen blir bevisst på at du drømmer, og derved kan styre den dit du vil.

Demmer du opp for følelsene dine, tro? Da drømmer man gjerne om vann.
Demmer du opp for følelsene dine, tro? Da drømmer man gjerne om vann. Foto: Yay Micro

Treningen går ut på at du ser for deg og planlegger hva som skal skje i drømmen, skriv det gjerne ned også. Prøv å få med så mange detaljer som mulig, gjør det så livaktig du bare kan.

Tenk gjennom denne drømmen mange ganger i løpet av dagen, slik at du husker den veldig godt i alle detaljer. Gjør det for siste gang når du legger deg til å sove.

Ikke forvent deg store resultater med én gang; du vil nok ikke oppleve å styre drømmen din før du har øvd deg på dette en tid.

Har du ofte mareritt, kan du prøve å bruke samme teknikken, men med en liten vri: Tenk gjennom det aktuelle marerittet mange ganger i løpet av dagen - men gjør konsekvent om på den skremmende delen av det. Du kan enten se for deg at du for eksempel snur deg og konfronterer det som forfølger deg, eller du kan endre det farlige som hender til noe som er hyggelig og positivt.

(Kilder: «Drømmene dine» av Lisbeth Nordqvist, «Drømmepsykologi» av Lisbeth og Paul Brudal, «Drømmer og selvutvikling» av Ann Aaboe Bengtsson)

Nyttige tjenester

FORUM

Underholdning