kjerringråd mot kviser

Dropp kjerringråd mot kviser

Tannkrem og andre kjerringråd mot kviser kan gjøre vondt verre.

KJERRINGRÅD MOT KVISER: Fungerer egentlig kjerringråd mot kviser? Vi gir deg en oversikt over hvilke kjerringråd som fungerer mot kviser, og hvilke som ikke fungerer. FOTO: Getty Images.
KJERRINGRÅD MOT KVISER: Fungerer egentlig kjerringråd mot kviser? Vi gir deg en oversikt over hvilke kjerringråd som fungerer mot kviser, og hvilke som ikke fungerer. FOTO: Getty Images.
Publisert Oppdatert

På nettet er tannkrem, sitron, tomat og salt, potetmel og eplecidereddik blant de mest populære kjerringrådene for å få bukt med kvisene.

Men hjelper egentlig kjerringråd mot kvisene, eller gjør de bare vondt verre? Vi har spurt hudekspertene.

Fruktsyre og eddik mot kviser

Fruktsyrer, som finnes i blant annet sitron, tomat og eddik, har en dokumentert effekt i hudpleieserier, men ifølge ekspertene vil ikke hel frukt ha noen effekt.

- Moser man en frukt og legger på, vil det ikke fungere fordi molekylene ikke er små nok til å penetrere ned i hudlaget hvor talgproduksjonen foregår, forklarer Natasha Gamble, eier av Divino Kroppspleie.

Frukt og planter kan også fremkalle irritasjon og allergi - spesielt syre som i for eksempel sitron og tomat - og kan derfor ha motsatt effekt på røde flekker i ansiktet.

- Eddik og sitron er sure væsker som virker bakteriehemmende, men de vil også irritere huden. Mange med uren hud har også sensitiv hud, og kan derfor reagere på disse syrene, sier Kjersti Johansen, Nordisk Fagsjef i Dermanor AS.

Les også: Slik foregår en hudanalyse

Potetmel og tannkrem mot kviser

Potetmel virker på samme måte som talkum, altså talgabsorberende, men dette er ikke nødvendigvis bra.

- Har man tørr overhud og fet underhud, vil man kunne skape en ubalanse i huden. Dette kan gjøre at talgproduksjonene faktisk øker for å motvirke den overflatiske uttørringen, forklarer Johansen.

Ekspertene er også usikre på om tannkrem, som sies å tørke ut kvisene, egentlig er særlig bra for huden.

Noen tannkremer kan inneholde betennelsesdempende sink og bakteriedrepende stoffer som kan ha en effekt på urenhetene, men de er ikke beregnet for å brukes på huden.

- Spørsmålet er hvor bra tannkrem er å bruke over tid, siden man ikke har testet det som hudpleieprodukt. Kremer beregnet for bruk på huden er testet av frivillige over lengre tid, slik at man vet hvordan det påvirker huden på sikt, forteller Johansen.

Les også: Fem råd til hvordan du kan behandle kvisene dine

Få hjelp av profesjonelle

Som regel er kjerringrådenes effekt kortvarig, og sliter du med kviser er det lurt å oppsøke profesjonelle som kan hjelpe deg med en varig løsning.

- En profesjonell hudterapeut kan sette sammen et hudpleieprogram tilpasset den aktuelle hudtypen og hudtilstanden, forklarer Johansen.

Er det snakk om alvorlig akne, vil det være lurt å gå til fastlege eller hudlege for riktig behandling.

Ha i bakhodet at kostholdet ditt også påvirker huden, og sukker og karbohydrater gir deg kviser. Derfor kan ofte en omlegging av kostholdet hjelpe mot problemet.

Det finnes også ulike produkter man bør unngå, flere kremer inneholder nemlig ingredienser som kan gi deg kviser. Det kan derfor være lurt å droppe disse hvis du sliter med urenheter.

Nyttige tjenester

FORUM

Underholdning