- Har ikke vasket håret på tre uker

Vi tester «no poo».

Publisert

(SIDE2): «No poo»-fenomenet, altså trenden som går ut på at man skal slutte å vaske håret med sjampo, sprer seg over verden i full fart både gjennom skjønnhetsmagasiner, blogger og kjendiser.

Blant annet fortalte «Girls»-stjernen Zosia Mamet nylig at hun ikke hadde vasket håret sitt med sjampo på tre uker, og at det funket fint for henne. 

- Jeg har ikke vasket håret mitt på tre uker, og det føles flott. Jeg skyller det bare i varmt vann, men bortsett fra det, gjør jeg ingenting. Jeg trener mye, og svetter, naturligvis, men kjæresten min har ikke klaget så langt, sier hun til Allure.

Har «No poo» noe for seg?

Å slutte å bruke sjampo skal ikke bare være godt for håret, men er også i tråd med en økende interesse for produkter som er frie for hormoner og parabener. Man ønsker nå å ha det så naturlig og økologisk som mulig, og det lanseres stadig nye produkter som skal ettergå forbrukernes ønsker.

At det å vaske håret hver dag kan føre til unødig slitasje på håret, vet de fleste, men har det noe for seg å droppe sjampo totalt?

HÅRSTYLIST Kevin Hughes mener man heller bør se etter milde hårprodukter, fremfor å utelukke dem totalt.

- Jeg har hørt om dette fenomenet, og at flere mener at dette blir det «neste store», men selv har jeg ikke så stor tro på dette, sier hårstylist ved Jan Thomas Studio, Charlotte Elveland.

Teoretisk sett løses ikke smuss, produktrester og støv seg opp ved hjelp av bare vann.

-  Håret blir ikke ordentlig rent uten at man vasker det på den normale måten. Jeg vil tro at håret etter hvert vil bli livløst om man går for lenge uten å vaske det, sier hun.

Elveland anbefaler derfor å heller gå over til mildere produkter som er fri for parabener og sterke ingredienser, som er mer skånsomt for hodebunnen.

Da vi møtte Morrocanoils internasjonale utdanningsansvarlige, Kevin Hughes, var ikke han heller overbegeistret.

- Jeg skjønner at det er mye som skal prøves ut i skjønnhetens navn, men selv foretrekker jeg rent hår, og jeg vil tro at man kan få produkter som både er milde, og som gir håret pleie, uten å slite, sa han til Side2.

Begrenser eksponeringen av hormonforstyrrende stoffer

På tross av at frisørene kanskje ikke har allverdens tro på dette, så mener Forbrukerrådet at det kan være en god ide å redusere bruken av sjampo og hårprodukter, med tanke på at dette er produkter som kan inneholde potensielt helseskadelige stoffer.

Forbrukerrådet jobber for en strengere regulering av hormonforstyrrende stoffer i kosmetikk og andre forbrukerprodukter. Dette er stoffer som er sterkt mistenkt for å være helseskadelige.

Forskere frykter de kan gi økt risiko for blant annet ulike kreftformer, fedme, diabetes 2 og nedsatt fruktbarhet. Forskerne frykter også at det kanskje ikke finnes noen sikker nedre grense for når disse stoffene er trygge. Forbrukerrådet har derfor lenge etterlyst en strengere regulering av stoffene i kosmetikk og andre forbrukerprodukter.

- Tenker du at dette er en god trend med tanke på antall giftstoffer vi får i oss?

- Forbrukerrådet er bekymret for totaleksponeringen av hormonforstyrrende stoffer som forbrukerne utsettes for fra en rekke ulike kilder, blant annet kosmetikk. Ved å begrense bruken kan man selv enkelt bidra til å redusere eksponeringen. Andre enkle råd er å velge svanemerkede produkter eller bruke Forbrukerrådets app, Hormonsjekk, når man handler, sier Elin Vestrum, rådgiver ved Forbrukerrådet, til Side2.

Side2 testet

Det er altså ikke så lett å finne ut av hvordan man helt skal holde seg unna disse kjemikaliene, og derfor kan det, som Forbrukerrådet sier, være greit å i alle fall i perioder droppe hårprodukter, og dermed de potensielt skadelige hormonforstyrrende stoffene.

Undertegnede har selv testet «no poo»-fenomenet i to uker. Og, det gikk helt greit. Håret stabiliserer seg selv etter en stund, men jeg må si at jeg nok har hatt bedre hårdager.

Likevel merket jeg i tiden etter at de naturlige fettsyrene i håret hadde gjort godt, og at håret ikke lenger ble like knusktørt som det hadde vært tidligere. Så kanskje er en detox i ny og veien og gå?

Mange vanlige hverdagsprodukter inneholder nemlig små mengder av skadelige stoffer, og forskerne er bekymret for hva giftcocktailen gjør med helsa vår. I kjølvannet av dette har det dukket opp en rekke produkter som skal være økologiske, naturlige og fri for hormonlignende stoffer. 

Ikke alltid like «naturlig» som du tror

Men disse holder ikke alltid hva de lover, så det kan være greit å sjekke innholdslisten før du kjøper, og ikke lar deg lure av det som står på etiketten.

En liste over helse- og miljøbelastende stoffer i hudpleie og kosmetikk finner du her.

- Dessverre er det nok et generelt problem at mange produkter i dette segmentet prøver å framstå som rene naturprodukter gjennom bilder og tekst på emballasjen. Det er ofte temmelig langt fra sannheten.

Hormonforstyrrende stoffer

Om et stoff er hormonforstyrrende avhenger ifølge ESFA av tre forhold:

- Om det foreligger vitenskapelig holdepunkter for at det kjemiske stoffet påvirker hormonsystemet

- Om stoffet kan føre til en uønsket helseeffekt

- Om det er en sannsynlig sammenheng mellom hormonpåvirkningen og den uønskede helseeffekten.

Kilde: NHI


Den norske kosmetikkforskriften forholder seg ikke til begreper som organiske produkter, naturprodukter, grønne produkter eller økologiske produkter.

Grunnen for det er ganske enkel, forklarte Hans Jørgen Tallberg ved Mattilsynet nylig til Side2.

- EØS-landene, Norge inkludert, har stilt seg skeptisk til å utarbeider og offentliggjøre krav som må oppfylles for at markedsfører kan påstå at produktet er organisk og lignende, sa han, og la til:

- Dette bunner i at slike krav lett vil kunne gi inntrykk av at organiske produkter og lignende er helsemessig tryggere enn produkter som ikke oppfyller kravene. Ettersom alle produkter skal være trygge, er det ikke mulig å ha sikkerhetsbestemmelser spesielt for grønne produkter.

Han påpekte også at mange plantebaserte ingredienser medfører problemer knyttet til allergi og sensitiv hud.