fjerne arr etter kviser

Slik kan du fjerne arrene dine

Arr oppstår for å reparere sår- men vi vil vite hvordan vi kan reparere arret også.

FJERNE ARR ETTER KVISER: Ønsker du å fjerne aknearr? Ekspertene anbefaler at du oppsøker hudlege for å få en individuell veiledning tilpasset din hud, FOTO: Getty Images.
FJERNE ARR ETTER KVISER: Ønsker du å fjerne aknearr? Ekspertene anbefaler at du oppsøker hudlege for å få en individuell veiledning tilpasset din hud, FOTO: Getty Images.
Publisert Oppdatert

Visste du at selv en av de egyptiske faraoene slet med aknearr?

Alskens sort magi ble brukt i håp om en silkemyk hud for den brydde faraoen uten hell. Men i dag, noen tusen år senere, har vi heldigvis en hel haug av behandlinger å velge mellom.

Ikke bare for arr etter kviser, men også for den gangen man sklei på brygga og fikk ett heftig merke på skinnleggen. Men hva gjør disse behandlingene, og blir man egentlig så god som ny?

Arr etter kviser

Arr er den siste fasen av kroppens reparasjonsprosess etter at huden er skadet. Arrdannelse oppstår som en direkte følge av for eksempel ulykker, brannsår, kirurgi, akne, eller annen vesentlig skade på huden.

Ordforklaringer

Fraksellert laser, eller fraxellaser - behandler linjer, rynker, porer, pigmentflekker samt operasjons- og aknearr.

Kjemisk peel - inneholder fruktsyrer som glykolsyre, melkesyre, salisylsyre og trickloreddiksyre, som har som virkning å frigjøre overflødige, døde hudceller fra det ytterste laget i huden.

Restylane - svensk hyaluronsyre gele som sprøytes inn i huden for å behandle rynker, gi fyldigere lepper og forme kinnbein og hake. Det finnes flere andre såkalt fillere på markedet.

A-vitaminsyre - speeder opp nydannelse av huden, brukes i behandling av akne, arr og aldring for eksempel.

Microneedling - stimulerer og øker tilveksten av nye kollagenfibre i huden.

Arrdannelseprosessen er en del av den sårhelende mekanismen som kroppen vår benytter for å gro etter skade på huden. Kroppen setter dermed i gang en fase hvor den forsegler såret for å hindre at bakterier kommer inn i såret og gir infeksjon. Kollagen, et naturlig forekommende protein i kroppen, blir så brukt til å reparere og lukke såret. Tenk på det som en type menneskelig sement utnyttet av kroppen for å fylle et hull, altså såret.

Sår som er medisinsk sydd igjen, helbreder som oftest bedre enn sår hvor kroppen har måttet gjøre jobben selv.

Individuell arrbehandling

Det finnes mange gode metoder for å behandle arr både hos hudpleier og hos hudlege.

Hvilken metode som fungerer er imidlertid individuelt, og det er ikke alle som vil oppleve samme resultat. Fagsjef ved hudpleieleverandøren Tekon AS, Ann Kristin Stokke, forklarer:

- Først og fremst er det viktig å understreke at arr er vanskelig å bli kvitt. Resultatet avhenger av årsak til arret og dybde, hvor gammelt arret er og hvor god evne huden har til å leges. Du får bedre resultater på arr som er mindre enn 6 måneder.

Les også: Slik kan du behandle sensitiv hud

Behandling av aknearr

Ifølge hudlege Jon Langeland ved Hudklinikken i Oslo, er det veldig viktig at de med alvorlig akne med store kviser og dype røde betennelsesområder ikke blir gående uten effektiv behandling.

- Man skal vurderes av hudlege snarest mulig for å få medisinsk behandling og aldri gå i mange måneder på klinikker som mangler oversikt over hele behandlingsreportoaret. Ubehandlet alvorlig akne gir arr som ikke kan fjernes fullstendig. Vi ser altfor mange som skulle kommet mye tidligere til spesialist for å unngå senskader i form av arr og langvarig psykisk påkjenning.

Kosmetisk sykepleier og markedssjef ved Elipseklinikken, Pia Cernin forklarer at det viktigste med behandling av akne og arr, er forebygging.

- Det å finne en behandling som passer deg og din hud er første steg. Bestill konsultasjon hos en klinikk eller hudlege, slik at du får en gjennomgang på hva som kan og bør gjøres av behandling.

Dermabrasjon og mikrodermabrasjon

Mikrodermabrasjon er en mild form for hudsliping, som har vist seg effektiv på arr. Huden "sandblåses" med slipende krystaller som med høy hastighet blåses mot huden og deretter suges opp igjen sammen med det vev som er fjernet/slipt vekk.

Ved mikrodermabrasjon påvirkes kun overhuden, derfor er ikke inngrepet så smertefullt som hudavsliping (dermabrasjon).

MICRONEEDLING: En populær behandling hos hudpleier er såkalt microneedling. Her er førbilde (til venstre) og etterbilde av aknearr behandling med microneedling.
MICRONEEDLING: En populær behandling hos hudpleier er såkalt microneedling. Her er førbilde (til venstre) og etterbilde av aknearr behandling med microneedling. Foto: FOTO: Karl Johan Hudpleie

Hudsliping eller dermabrasjon går ut på at man mekanisk sliper en del av huden vekk, dermed oppstår en hudavskrapning og kroppen vil deretter gjendanne det vev som er på avskrapet på stedet. Dermabrasjon utføres av lege.

Les også: Alt du vil vite om parabener i kosmetikk

Forebygging av aknearr

Dr. Jan Bunæs forklarer at han har mange pasienten med aktiv akne.

- Det er i denne behandlingen svært viktig å selvfølgelig hjelpe pasienten i øyeblikket, men også kanskje viktigst å forhindre arr. Vi bruker fortrinnsvis A-vitaminsyrekremer og Roaccutan-tabletter. Kombinasjonen er svært effektiv og fordelen med lokalbehandling sammen med tabletter er at tablettdosen kan reduseres.

En del arr inntreffer etter uhell, og disse er det vanskelig å forebygge, men i forhold til det du har kontroll over, vil det viktigste du kan gjøre for å forebygge arr, være å unngå å klemme på kviser og sorte prikker. Daglig rutine hjemme med rensing og produkter som holder huden fri for tilstopninger og dermed kviser, vil være en god investering for å forebygge arr. Samtidig må man ikke glemme kostholdet og mange sverger til et kosttilskudd med A-vitaminer.

Nyttige tjenester

FORUM

Underholdning