FOREBYGGE: Ekspertene anbefaler forebyggende behandling som det beste botemiddel mot pigmentflekker senere i livet.
FOREBYGGE: Ekspertene anbefaler forebyggende behandling som det beste botemiddel mot pigmentflekker senere i livet. Foto: ILLUSTRASJONSFOTO: Colourbox.com

Hudforandringer

Slik blir du kvitt pigmentflekkene

Les ekspertenes tips til hvordan du blir kvitt skjemmende pigmentflekker.

Publisert Oppdatert

Pigmentflekker er stort sett ufarlige. Det er den gode nyheten. Den dårlige nyheten er at de er skjemmende og ofte vanskelige å bli kvitt.

Er de først kommet forsvinner de heller ikke av seg selv. Men det finnes ulike metoder å fjerne eller minimalisere dem på.

- Ofte krever det tålmodighet og oppfølgende behandling, sier hudspesialist Ylva Ohlsson ved Hudklinikken i Oslo.

Hudspesialistens råd er også å være føre var; å unngå sola, bruke tilstrekkelig høy solfaktor og eventuelt bytte ut p-piller med annen prevensjon .

P-piller kan ha skylden

Det finnes mange typer pigmentforandringer. Melasma og Solar Lentigo er de vanligste.

- Det kan finnes ondartede utgaver av lentigo, men stort sett er disse to typene pigmentering ufarlige, sier Ohlsson.

- Melasma er såkalt hormonpigmentering. Den utløses av en kombinasjon av de kvinnelige kjønnshormonene østrogen og progesteron i kombinasjon med sollys eller solariumslys. Det kan enten skyldes pasientens egne hormoner eller påvirkning fra p-piller, sier Ohlsson.

Soling gir «leverflekker»

BEHANDLINGER: Pigmenteringer i huden kan ha veldig ulikt utseende og spredning. Dette er før- og etterbilder i forbindelse med behandlinger foretatt ved Ellipse Klinikken. Bildene brukes også i klinikkens markedsføring.
BEHANDLINGER: Pigmenteringer i huden kan ha veldig ulikt utseende og spredning. Dette er før- og etterbilder i forbindelse med behandlinger foretatt ved Ellipse Klinikken. Bildene brukes også i klinikkens markedsføring. Foto: FOTO: Ellipse Klinikken

Ulike typer pigmentforandringer

Melasma er flekkvis brunpigmentering av huden i ansiktet og er typisk ved graviditet eller bruk av p- piller. Mørk hudfarge disponerer. Forholdsvis kompliserte å fjerne.

Solar lentigo/leverflekker/aldersflekker opptrer hyppigst hos mennesker med lys hud som har vært disponert for langvarig og/eller sterk sol og kan øke med alderen. Enklere å fjerne

Vitiligo er redusert pigmentering som skyldes mangel på melanin. Hake, munnparti og genitalier er utsatte områder.

Fregner skyldes opphoping av pigmenter i overhuden

Kilde: NHI.no, lommelegen.no og Ellipseklinikken

Den andre hovedtypen, Solar Lentigo, kommer med alder og soling og kalles ofte "leverflekker" uten at det har noe med leveren å gjøre. Huden forandrer seg med alderen, og kan derfor avsløre alderen din.

- I motsetning til hormonpigmenteringen, sitter alderspigmenteringen i det øverste hudlaget. Den er også lettere å behandle, sier Marianne Jægtvik, sykepleier og kvalitets - og opplæringsansvarlig ved Ellipseklinikken i Oslo.

Hun mener at begge pigmenteringstypene kan behandles likt, men at effekten av behandlingen vil variere fra individ til individ.

Reseptbelagte medikamenter

- På melasmaflekkene kan man prøve ulike typer A-vitamin/hydrokinonpreparat eller en kombinasjon av disse, sier Ylva Ohlsson.

Disse midlene bleker huden ved å forhindre ny dannelse av pigmentet melanin i huden.

Preparater med hydrokinon er imidlertid reseptbelagt og må taes i samråd med lege.

Forskning har også antydet at det kan være kreftfremkallende.

Ikke for gravide og ammende

- Det er viktig å understreke at gravide og ammende ikke kan bruke A- vitaminsyre og hydrokonin, sier hudlege Karin Frølich ved Volvat medisinske senter i Bergen.

Hun skriver ut resepter på disse preparatene, men påpeker at enkelte kan få sterke allergiske reaksjoner.

Kremen Aberela er også reseptbelagt og svært sterk.

- Aberela kan gi lettere eller sterk irritasjon, særlig i begynnelsen. Man må være forsiktig og behandleren må alltid tilpasse seg type og styrke etter pasientens hud, understreker Frølich.

Salongbehandlinger

Et alternativ som ikke er reseptbelagt er ulike metoder kjemisk peeling med A-vitaminsyrer, AHA-syrer og BHA-syrer.

Disse tilbys både på skjønnhetsklinikker og til hjemmebruk.

Metodene skrubber og skreller huden og tvinger den til å fornye seg raskere.

Teknikken brukes til å forbedre og glatte teksturen i ansiktshuden og kan bidra til å forbedre pigmenteringen.

Kjemiske peelinger tilbys både som hjemmebehandlinger og på klinikk. Innhold, pris og antall behandlinger vil variere etter hvilken type du velger.

Nødvendige oppfølgingsbehandlinger

- Men pigmentene fjernes ikke permanent og vil komme gradvis tilbake ved soleksponering. Vedlikeholdsbehandlinger er derfor nødvendig, sier estetisk sykepleier Pia Cernic fra Jan Marini Skin Reseach som anbefaler oppfølgende behandling.

- Huden vil i etterkant av en behandling være ubeskyttet for stråling. Det er derfor avgjørende at du benytter anbefalte produkter for rens, fuktighet og solbeskyttelse. Du skal bruke solfaktor 50 rett etter peelingen og deretter gå over til solfaktor 30, sier hun.

Usikkert utfall

Ved Hudklinikken i Oslo bruker Ylva Ohlsson pigmentlaser eller fryseteknikkering til å behandle brune solflekker på hendene og i ansiktet.

Ekspertenes advarsler

Gravide og ammende skal avstå fra behandling av pigmentflekker.

Hydrokinon er omstridt og forbudt i kosmetikk. Stoffet klassifiseres som giftig og ifølge Mattilsynet kan det ha kreftfremkallende egenskaper.

Virker pigmentflekken unormalt ru, ujevn mørk eller blør bør du kontakte en hudlege

Kilde: Bedre Helse

Men også disse metodene kan ha sin begrensning,

- Ved laserbehandling kan huden til mørkhudede personer reagere med å bli for lys - såkalt hypopigmentering - eller enda mørkere, hyperpigmentering. Det samme kan skje ved frysemetoden som enkelte hudleger også benytter, sier hun.

Vanskelig og langtekkelig

- Frysing er en grov metode som er vanskelig å dosere og pigmentflekkene kan bli hvitere enn det man vil de skal bli, sier Karin Frølich som medgir at det å behandle pigmentflekker kan være en både vanskelig og lang behandling.

Advarer mot billige kremer

Hudpleier Hilde Christina Skaar blogger om hudpleie og makeup advarer mot billige produkter som finnes i dagligvarebutikker.

Gode merker er riktignok dyrere, men mer effektive, hevder hun.

Fjern pigmentflekker med laser, peeling - og frysebehandling

IPL - laser

laserstrålen avgir varme som gir en kontrollert overflateforbrenning. Jo mørkere pigmentflekken er, jo lettere er den å fjerne. En til to behandlinger vil vanligvis være nok.

Encore laser

- eller fraksjonert Ablativ CO2 laserbehandling er mer virkningsfull, jo mørkere pigmentet er og kan kreve lokalbedøvelse. Laserbestrålingen danner mikroskopiske punkt - og under helingen av disse vil det skje en utskiftning av både det ytterste hudlaget og av underhuden.

Fraxell laser

er en lett laserbehandling som hjelper huden å behandle pigmentflekkene ved å stimulere til ny collagenproduksjon.

Peeling Enerpeel

er kjemisk eksfoliering av huden og kan også brukes på linjer, rynker og akne. Noen dråper peelingvæske påføres hudpigmentet fire ganger med 10 dagers mellomrom.

Frysebehandling av pigmentflekker

Flytende nitrogen med temperatur på minus 196 grader celcius sprayes på huden. Skorpen som dannes forsvinner etter 1- 2 uker og pigmentflekken blir borte. Avbleking av hudområdet kan forekomme.

Kilder: Klinikkbergen.no, Colosseum-stavanger.no, Stolav.no, Ellipseklinikken.no

Kan gi motsatt effekt

Glykolsyre er en vanlig ingrediens i både hudpleie - og peelingprodukter, men det er også omdiskutert.

- Behandling med glykolsyre bleker pigmentflekkene noe. Men produkter med glykolsyre kan samtidig gi pigmentflekker ved aktiv soling, advarer Skaar.

Regn med 10 behandlinger

Hudpleier Gerd Steinheim, daglig leder ved hudpleiesalongen 2care i Oslo anbefaler at man først oppretter fuktbalansen i huden.

Deretter kan man gå i gang med pigmentbehandlingene. Man må regne med opp til 10 behandlinger i salong samt oppfølgende hjemmebehandlinger.

Huden fornyes

Selve hudfornyelsen tar seks til åtte uker, sier Steinheim som blant annet anbefaler serum og kremer med A- og C- vitamin.

- De er mildere enn syren som legen skriver ut , sier hun.

Sterke syrer

A- vitamin og A- vitaminsyre virker på forskjellige måter.

- A - vitamin lagres i vevet i huden, virker der og er trygt å bruke hele året. A- vitaminsyre, derimot , er sterk og gjør at huden blir rød og flasser i mange måneder etterpå, sier Steinheim.

Da må den heller ikke eksponeres for sterkt sollys.

Forebygging viktigst

Hudpigmentering er resultat av en lang prosess.

Det tar 10 til 30 år før solskader blir synlige på hudoverflaten.

Ekspertene anbefaler derfor forebyggende behandling som det beste botemiddel mot pigmentflekker senere i livet.

- Bruk solkrem eller dagkrem med minimum faktor 30 gjennom hele året, selv når det er overskyet. Og smør barna.

Ulik behandling

Hormonflekkene melasma og alderspigmenteringen solar lentigo behandles noe ulikt.

Melasma behandles først og fremst med blekende preparat som inneholder hydrokinon med ulik styrke, samt A - vitamin. Disse midlene bleker huden ved å forhindre nydannelse av pigmentet melanin i huden. Preparater med hydrokinon er imidlertid reseptbelagte og må taes i samråd med lege.

HUDEKSPERTER: F.v. Hudspesialist Ylva Ohlsson, hudlege Karin Frölich, estetisk sykepleier Pia Cernic, hudpleier Hilde C. Skaar og hudpleier Gerd Steinheim.
HUDEKSPERTER: F.v. Hudspesialist Ylva Ohlsson, hudlege Karin Frölich, estetisk sykepleier Pia Cernic, hudpleier Hilde C. Skaar og hudpleier Gerd Steinheim. Foto: FOTO: Privat/Cecilie Holtan

Skånsom peeling med fruktsyrer kan også ha effekt på Melasma. Laser/lys anbefaler vi som regel ikke. Men i visse tilfeller kan det bli forbedring med Fraxellaser/IPL.

Alderflekker frysbehandles vanligvis med flytende nitrogen. I visse tilfeller behandles de også med pigmentlaser.

Kilde: Ylva Ohlsson

Trykk her og følg Klikk Helse på Facebook

Meld deg på vårt nyhetsbrev og få ukentlige oppdateringer på epost

LES OGSÅ:

Slik vet du at du har hudkreft

8 tegn på at du har et helseproblem

Hudens ABC - alt du trenger å vite

Slik blir du kvitt kviser og arr

Nyttige tjenester

FORUM

Underholdning

Tjenester fra Nettavisen