Fiskekollagen mot rynker

Proteiner fra fisk blir middel mot rynker

Norsk fiskekollagen i pulverform skal motvirke både rynker og strekkmerker. – Spis fisk i stedet, sier overlege.

RYNKEFRYKTEN: Et norsk firma hevder nå å ha funnet løsningen på rynkeproblemer: Et proteinpulver basert på fiskeskinn.
RYNKEFRYKTEN: Et norsk firma hevder nå å ha funnet løsningen på rynkeproblemer: Et proteinpulver basert på fiskeskinn. Foto: Illustrasjonsfoto: Colourbox
Publisert Oppdatert

Det norske kosttilskuddet Marine Matrix er utviklet av fiskeskinn og skal "fornye og pleie huden fra innsiden".

Fiskeproteiner

- 75 prosent av hudens grunnstruktur består av kollagen, et protein som også finnes i hår, negler, bein og sener. Etter hvert som vi blir eldre, nedsettes kroppens evne til å produsere kollagen selv. Når kollagennivået i huden reduseres, fører det til at huden blir slappere, tørrere og mer rynkete, sier Bjarte Langhelle, ingeniør i bioteknologi og utviklingssjef i PrimexBioChemicals i Haugesund.

Les også: Slik fikser du fet hud

Langhelle er ansatt i firmaet som har utviklet kosttilskudd av fiskekollagen i Norge.

Stimulerer egenproduksjon

Det er spesielt kollagenet hydrolysat som skal stimulere kroppens evne til å produsere og omsette nytt kollagen.

Dette er kollagen

  • Kollagen er det proteinet det finnes mest av i menneskekroppen. Det utgjør over 30 prosent av kroppens proteinsammensetning og omkring 75 prosent av hudens grunnstruktur.
  • Kollagen er også en viktig komponent i hår og negler samt kroppens bein- og bruskvev.
  • Kollagenfibre er bygd opp av lange proteinkjeder og sørger for hudens struktur og elastisitet.
  • Kollagenprotein er bygd opp av aminosyrer, og inneholder store mengder av aminosyrene glycin, prolin og hydroxyprolin. Disse aminosyrene er essensielle for kollagenets spesielle egenskaper til å opprettholde hudens struktur og elastisitet.
  • Kollagenhydrolysat er kollagen som er kuttet ned (hydrolysert) til mindre proteinkjeder for lettere å kunne tas opp i kroppen. Kollagenhydrolysat har en tilnærmet lik aminosyresammensetning som kroppens eget kollagen.

Les også: Dette gjør du ved solforbrenning

Flere pilotstudier gjennomført av produsenten burde gi grunn til optimisme.

- Ved marin bioteknologi har vi klart å fremstille kollagen fra fisk som kroppen opptar. Når man tilfører kroppen fiskeproteinene, viser studier at det stimulerer kroppens evne til å øke kollagenproduksjonen igjen, fremholder Bjarte Langhelle.

Innvendig behandling

Huden består av tre lag - overhud, lærhud og underhud.

- Verken dyre kremer eller hudpleie har effekt på hudforandringer i de dypere hudlagene. Men det er mulig å behandle huden innenfra gjennom ernæring.

Det har vist seg at fiskeproteiner har en gunstig effekt ved at det forandrer hudens sammensetning og struktur, sier Langhelle.

- Spis fisk i stedet!

Overlege Ragnhild Halvorsen ved Voksentoppen senter for astma og allergi stiller seg meget tvilende til at Marine Matrix kan slette ut rynker og andre ujevnheter i huden.

- Problemet med slike helsekostprodukter er at produsentene ikke trenger å dokumentere virkningen slik som man må med legemidler. Her er det mye humbug ute og går, og det er som regel verre jo mer produsenten lover, sier Halvorsen.

Les også: Huden fra A til Å

- Uten at jeg kjenner til akkurat dette produktet, vil jeg anta at man har mye bedre effekt av å spise fisk og ta tran, sier hun.

Også mot strekkmerker

Kosttilskuddet Marine Matrix har, ifølge produsenten, vært testet på kvinner med tydelige aldersforandringer i huden, som rynker, pigmentforandringer og slapp hud.

Etter noen måneder skal kvinnene ha fått fuktigere hud, mindre markante rynker og blekere pigmentflekker.

Også strekkmerkene skal gradvis ha blitt borte, som produsenten illustrerer med disse to bildene:

Strekkmerkene forsvant

FØR OG ETTER: Fiskekollagen skal være årsaken til de reduserte gropene i huden (til høyre) og de jevnere overgangene mellom den normale huden og strekkmerkerne
FØR OG ETTER: Fiskekollagen skal være årsaken til de reduserte gropene i huden (til høyre) og de jevnere overgangene mellom den normale huden og strekkmerkerne Foto: Foto: Marine Matrix

Firebarnsmoren Monica Kristin Halvorsen (37) fra Haugesund takker fiskekollagenet for at hun i dag er kvitt mye av strekkmerkene sine.

Før hun fant proteinpulveret kjøpte hun den ene dyre kremen etter den andre i håp om at det skulle hjelpe mot strekkmerkene.

- Det var ingenting som hjalp, selv ikke intens trening med situps. Strekkmerkene og den slappe magehuden var fremdeles like ille. Til slutt vurderte jeg plastisk kirurgi, forteller Monica Kristin Halvorsen.

Skeptisk til proteinpulver

I fjor sommer fikk hun tilbud om å være med i testgruppen for studier av kosttilskuddet med fiskeproteiner, Marine Matrix.

- Egentlig hadde jeg liten tro på at pulveret kunne gjøre noe med strekkmerkene, sier Halvorsen.

Men i dag er hun glad for at hun var med på forsøket. Ikke bare er strekkmerkene og et arr hun hadde ved navlen blitt mindre markante, den løse huden er også blitt strammere.

Ca 400 kroner i måneden

- Kollagenpulveret har uten tvil hatt effekt. Riktignok tok det noen måneder før jeg syntes at jeg kunne merke forbedring, og ytterligere noen måneder før forskjellen var markant, sier firebarnsmoren.

Kosttilskuddet Marine Matrix fås i helsekostforretninger over hele landet, og en måneds forbruk koster cirka 400 kroner.

Tilbake til Klikk Helse

Nyttige tjenester

FORUM

Underholdning