Økologisk hårfarging:

Sunnere med økologisk hår

Det holder ikke lenger at du er bevisst på hva du spiser. Når plateaktuelle Lilyjets skal friske opp hårfargen, må det være økologiske hårfarger.

SVERGER TIL ØKOLOGISK HÅR: Jentene i Lilyjets er strålende fornøyde med økologiske hårfarger. Fra venstre: Tinki Tønseth Troye, Kine Lee Aksnes og Lisbeth Mjaugeto.
SVERGER TIL ØKOLOGISK HÅR: Jentene i Lilyjets er strålende fornøyde med økologiske hårfarger. Fra venstre: Tinki Tønseth Troye, Kine Lee Aksnes og Lisbeth Mjaugeto. Foto: Bjørn Inge Karlsen/HM Foto
Publisert Oppdatert

- Vi er superfans av naturlig hårpleie! synger de samstemt.

Trofaste økologer

Alle de tre Lilyjets-jentene har oppsøkt frisørsalonger eller eksperimentert med hjemmefarging i årevis.

Men det var først for ett og et halvt år siden at de forsøkte økologisk hårfarging. Siden har de aldri gått tilbake til noe annet.

Ville skåne fosteret

- Jeg begynte med økologisk farging av håret da jeg var gravid. Disse fargene er jo ufarlige, forteller Lisbeth Mjaugeto (25), som gjør seg klar til å få en omgang lys, naturblond farge i det lange håret sitt på Klinikk Kropp & Sjel i Oslo.

Les også: Dette må du vite om hjemmefarging

Salongen var en av de første her i landet som kunne tilby økologisk hårfarging.

TAR ETTERVEKSTEN: Lisbeth Mjaugeto i Lilyjets får farget etterveksten før hele manken får en økologisk fargebehandling.
TAR ETTERVEKSTEN: Lisbeth Mjaugeto i Lilyjets får farget etterveksten før hele manken får en økologisk fargebehandling. Foto: Foto: Bjørn Inge Karlsen/HM Foto

Ingen fargehjelm

Ifølge Lisbeth er hun spesielt glad for at de økologiske fargene ikke "overkjører" hennes naturlige hårfarge. Dermed blir ikke resultatet en "fargehjelm", som hun mener vanlige farger kan gi. Med økologiske farger får håret et helt naturlig spill i seg.

- Det både ser sunnere ut og føles sterkere etter behandling, mener hun.

Velduftende salong

Det som er mest påfallende når man kommer inn i en salong som driver med økologisk hårpleie, er at ammoniakk, hårspray og andre typiske frisørsalonglukter er totalt fraværende.

I stedet dufter det friskt og godt, noe både kunder og de ansatte setter pris på.

Karamell og toffee

I stolen ved siden av Lisbeth sitter Tinki Tønseth Troye (25), som nå venter på at frisøren skal påføre "8 karamell og noen dråper toffee" i det røde håret hennes.

- Fargen blir så naturlig. Dessuten gjør det håret godt, for det blir så glansfullt, mykt og sterkt. Men noe av det beste er at fargen holder så godt, ja, den dekker til og med over grått - bare spør stemoren min! sier Tinki.

Les også: De største hårfargingstabbene

UTSKYLLING: Tinki Tønseth Troye skyller ut de økologiske fargene. Nå gjenstår bare føningen!
UTSKYLLING: Tinki Tønseth Troye skyller ut de økologiske fargene. Nå gjenstår bare føningen! Foto: Bjørn Inge Karlsen/HM Foto

To frisører går i gang med å påføre jentene de fargene de skal ha. Mulighetene er mange for å lage personlige farger. Det gjelder bare å eksperimentere seg fram blant de vel 50 grunntonene til en farge og tone man vil ha.

Nytt album

Lilyjets har eksistert i nesten ti år. Nå er omsider oppfølgeren til debutalbumet "3rd floor" på vei til platebutikken.

Les også: Vi har testet hjemmebleking av håret...

Til Tinkis gitarakkompagnement synger de harmonibasert popmusikk som de selv har skrevet. De slo gjennom med låter som "Going Blind", "Don't Let it go to Your Head" og "Perfect Picture".

Nå har de nettopp gitt ut singelen "Save me".

Flass av vanlig hårfarging

Sistemann i trekløveret, Kine Lee Aksnes (25), har mørkt, asiatisk hår. Nå sitter hun med en plasthette på hodet mens hun venter på at den økologiske fargen skal virke.

VENTETID: Kine Lee Aksnes må vente en halv times tid mens de mørkebrune, økologiske nyansene skal sette seg.
VENTETID: Kine Lee Aksnes må vente en halv times tid mens de mørkebrune, økologiske nyansene skal sette seg. Foto: Bjørn Inge Karlsen/HM Foto

- Da jeg holdt på med vanlig hårfarging eller eksperimenterte med farger hjemme, måtte jeg bleke håret før jeg kunne endre farge, for det er så vanskelig å få slik farge til å trenge gjennom i hvert hårstrå. Samtidig sved det i hodebunnen, og jeg hadde ofte tørr og flassete hodebunn. Kjipt! sier Kine.

Aldri mer hjemmefarging!

Nå skal hun farge håret mørkebrunt, noe som er adskillig lysere enn hennes egentlige, dyp mørke farge.

- Jeg går aldri tilbake til hjemmefarging igjen! Til dét ble resultatet altfor dårlig, sier Kine.

Lider ikke for skjønnheten

Mens trioen får nye hårfarger, går skravling og latter på kryss og tvers i salongen. Fargene gir verken svie eller kløe, slik mange kan oppleve med andre hårfarger. Heller ikke sår eller tørr hodebunn i etterkant er et problem.

- Før trodde jeg at jeg måtte lide for skjønnheten, men jeg skjønner jo nå at det ikke er nødvendig, gliser Lisbeth.

- Dette er jo bare herlig!

Mykt og skinnende

Helt naturlig blond...

"Helt naturlig" har vært mottoet for Klinikk Kropp og Sjel helt fra etableringen i hovedstaden for fire år siden.

Ammoniakkskadde frisører

- Tradisjonelle hårbehandlinger gjør at vi nærmest balsameres i live, mener klinikkinnehaver Nina Ødegaard (foran på bildet).

Hun er kritisk til det store tilfanget av kjemikalier gjennom hår- og hudpreparater, og påpeker at man i Sverige har funnet ut at frisører hadde en overhyppighet av barn med handikap. Trolig som resultat av overeksponering for ammoniakk.

Vil tilbake til naturen

Sammen med medeier Hanne Herdlevær (bak på bildet) satser hun nå på ulike hud-, hår- og kroppsbehandlinger som er så naturlige som mulig.

- Vi vet jo at kjemiske behandlinger gir raske resultater, men også bivirkninger. Jeg tror mange vil tilbake til det naturlige, sier Ødegård.

Ingen krav til sertifisering

I Norge finnes det ingen sertifisering av økologiske frisører, i motsetning til i for eksempel Danmark, der økologiske frisører må bruke økologiske produkter så langt det lar seg gjøre.

Produktene som blir brukt kan ikke inneholde stoffer som er bevist allergifremkallende og/eller hormonforstyrrende.

Fargene skal virke i 30 minutter, under en plasthette, før de skylles ut.

Og resultatet er, som jentene allerede har erfart, blankt, skinnende og mykt hår.

- Hårete jenter, bemerker fotografen mens han knipser bilder av de tre med nyfarget hår: naturlig lys blond, naturlig mørk brun og "8 karamell med noen dråper toffee".

Absorberes i blodet

Grapefrukt, appelsin, kokosnøtter og aloe vera er noen av hovedingrediensene i økologiske hårfarger.

- Hårfarging kan være brutalt for håret. Det er i alle fall ingen naturlig prosess, og mange av stoffene i tradisjonell hårfarging absorberes også i blodet, forklarer Raoul Perfitt.

Han leder firmaet Herb UK, produsenten av de økologiske hårproduktene Organic.

Fornøyde allergikere

Perfitt har solgt naturlige og siden økologiske hårpleieprodukter i over 15 år. Han kan fortelle spesielt allergikere er fornøyde med naturlig hårpleie.

Likevel finnes det hypersensitive mennesker, særlig de som reagerer på sitrus, som kan oppleve at de plantebaserte fargene kan gi en reaksjon.

Ingen ammoniakk

De organiske fargene - rundt 50 grunntoner som alle kan blandes med hverandre - inneholder ekstrakter fra sitrusfrukter, som sitron, appelsin, lime og grapefrukt, i stedet for ammoniakk.

Disse konsentratene skal få skjell-lagene i håret til å "åpne" seg slik at fargen suges inn.

Økologisk eller naturlig?

En liten ordforklaring: Økologiske hårmidler produseres, bearbeides og fremstilles i overensstemmelse med strenge krav til dyrking og produksjonsmetoder.

Naturlig produkter er alt som stammer fra naturlige ingredienser, som planter, og som bevarer deres "naturlige egenskaper" i sluttproduktet.

LANGHÅRET TRIO: De plateklare jentene i Lilyjets poserer villig i buegangen med sine nyfargede frisyrer.
LANGHÅRET TRIO: De plateklare jentene i Lilyjets poserer villig i buegangen med sine nyfargede frisyrer. Foto: Foto: Bjørn Inge Karlsen/HM Foto

Dekker grått

I tillegg til at ammoniakken er fjernet, inneholder de økologiske hårproduktene heller ingen parabener, sulfater, ren resorcinol eller nonoxynol, tilsetningsstoffer som i varierende grad er koblet til helseskader.

Fargene kan lysne inntil fire toner og fungerer både som en permanent hårfarge og som en toning. Og, best av alt for oss som begynner å dra på årene, de grå hårene dekkes helt av de økologiske fargene!

Les også: Alt du må vite om hår (ikke gå til frisøren en gang til uten å ha lest denne!)

Tilbake til Klikk Helse

Nyttige tjenester

FORUM

Underholdning