Vortefjerning

Lesernes beste råd mot vorter

Det å bli kvitt vorter kan være en tålmodighetsprøve. Kanskje kan disse rådene forkorte ventetiden.

VORTE: En vorte vil så å si alltid forsvinne av seg selv, men irriterer du den litt kan du fremskynde prosessen.
VORTE: En vorte vil så å si alltid forsvinne av seg selv, men irriterer du den litt kan du fremskynde prosessen. Foto: www.colourbox.com
Publisert Oppdatert

Etter at vi skrev en artikkel om å fjerne vorter, har vi mottatt en rekke tips fra lesere om hva annet man kan gjøre for å bli kvitt vorter.

Siden så å si alle stifter bekjentskap med vorter på hender, føtter eller andre steder på kroppen i løpet av livet, er det mange som har gjort seg erfaringer med hvordan man blir kvitt vorter.

Noen bruker fyrstikker, andre neglelakk, ulltråd eller saltet plaster. Ett tips gikk ut på å svi vekk vortene med loddebolt.

Vorter kan forsvinne

Ifølge hudlege Ole Martin Rørdam i Trondheim kan slike vorteerfaringer etter hvert bli ganske unike.

Mye tyder nemlig på at vi slipper de små knuppene på kroppen i fremtiden.

- Vaksinen som brukes mot livmorhalskreft og kjønnsvorter er meget effektiv - faktisk historiens mest effektive vaksine. Det er derfor godt mulig at vi om noen år kan få en vaksine som dekker virustypene vi får på hender og føtter også, sier Rørdam.

Vi har bedt hudlege Rørdam kommentere tipsene leserne har kommet med.

Her er åtte vorteråd vi fikk fra leserne:

TIPS 1:

"Når jeg får vorter, skjærer jeg i den eller klipper i den med en avbiter til den ser ut som et åpent sår. Jeg fjerner på en måte lokket. Deretter tar jeg en lighter eller fyrstikk og brenner på vorten, og min erfaring er at den blir borte etter en dag eller tre."

Hudlegens kommentar:

- Dette er sikkert effektivt, men de fleste vil nok ikke gå løs med en så hardhendt behandling på seg selv. Man kan også smitte seg selv ved å skrape og skjære i vorten, og det kan også bli unødvendige arr hvis behandlingen er for aggressiv.

TIPS 2:

"Det går an å ta neglelakk på vorten for å bli kvitt den. Pass bare på så neglelakken dekker hele vorta. Pell så laget av etter noen dager og prøv på nytt igjen. Når man gjør dette, får ikke vorten puste og da kan du etter hvert plukke av det som er igjen til den er helt borte."

Hudlegens kommentar:

- Tja, hvorfor ikke. Det er faktisk gjort studier i USA der man brukte tykk teip til å dekke vortene. Effekten var visst ikke mye dårligere enn annen behandling.

TIPS 3:

"Hver gang jeg har fått en vorte har jeg revet den i fillebiter til blodet rant. Hver gang har det funket greit, og det er ikke vanskelig.

Hudlegens kommentar:

- Igjen litt for voldsomt. Det er fare for infeksjoner og for å smitte seg selv med denne metoden, og den anbefales derfor ikke.

TIPS 4:

"Knyt en ulltråd rundt vorta og grav ned ulltråden i jorda etterpå. Slik blir du kvitt vorta."

Hudlegens kommentar:

- Her er vi vel inne på troens kraft, og det er jo slik med noen behandlinger at hvis du tror det virker så gjør det av og til det. Dette kalles placeboeffekt. Det er for øvrig også rapportert at hypnose kan ha effekt mot vorter.

TIPS 5:

"Jeg hadde en vorte på lillefingere da jeg var liten. Fjernet den med lommekniv. Jeg stakk kniven ned og under vorten og brøt den opp. Jeg har aldri hatt vorter siden."

Hudlegens kommentar:

- Jeg ville kanskje heller foreslått å holde hånden i et kar med vann og grønnsåpe for så å slipe den ned og bruke Verrucid, men sørg i alle fall for at utstyret du bruker er rent. Vask det med sprit, klorin eller såpe.

TIPS 6:

"Salt funker. Væt et plaster og strø salt på det før du setter det over vorta. Bytt plaster hver dag til vorta forsvinner."

Hudlegens kommentar:

- Salt virker mykgjørende så det var ingen dum idé.

TIPS 7:

"Tomat fjerner vorter. Skjær en liten bit og fukt vorten med det. Gjenta dette daglig - eller når du husker det."

Hudlegens kommentar:

- Dette er helt ukjent for meg.

TIPS 8:

"Da vi var unger på 1950-tallet var det vanlig med mange vorter på hendene, men disse fikk vi fjernet effektivt på noen uker. Tro det eller ei, men vi gikk til en gammel kone. Hun ba oss telle vortene og så satte hun en knute på en snelletråd for hver vorte. Hun så lur ut og ville ikke fortelle hva hun gjorde med tråden etter at vi var gått, men ryktene gikk om at hun gravde ned tråden et sted. Så så vi på vortene hver dag og ventet på at de skulle forsvinne, og det gjorde de alltid i løpet a kort tid. Hvorfor? Det var nok ingen magi. Eneste forklaringen jeg kan tenke meg er at det skyldtes placeboeffekten. Vi forventet at vorten skulle bli borte, og derfor ordnet kroppen det opp på mystisk vis."

Hudlegens kommentar:

- Ja, her er i tilbake ved tankenes kraft eller placeboeffekten, men det er også et faktum at vorten forsvinner av seg selv før eller senere hos ellers friske personer.

En irritert vorte

- Her var det mange løsninger, men det morsomme er at vortene nok hadde forsvunnet uansett. Det gjør de fordi kroppen danner antistoffer, sier Lene Helland ved Hudlegekontoret. For selv om det kan være greit å irritere vortene litt, mener hun det er tilfeldig at vortene ble borte som følge av noen av disse tipsene.

- Det finnes utallige kjerringråd for å bli kvitt vorter, og før eller siden vil de alle hjelpe fordi vorten forsvinner av seg selv, sier hun.

Metoder uten skade

Hudlege Jon Langeland ved Hudklinikken mener de fleste av disse rådene er en kombinasjon av å redusere overflaten og å vente til vorten forsvinner.

Tips til egenbehandling

Her er hudlege Ole Martin Rørdams tips til egenbehandling:

- Bruk Verrucid som du får reseptfritt på apoteket. Følg bruksanvisning.

- Fjern tykk/død hud med et grønnsåpebad og fil.

- Blir vortene for store og plagsomme, kan du få frysebehandling hos fastlege eller hudlege.

- Immunforsvaret trenger tid til å danne antistoffer slik at vorten forsvinner, og alle milde metoder som ikke lager skade er OK. De kan jo også bidra til å strekke tålmodigheten litt ekstra, sier han.

Vil du ha flere gode råd? Følg Klikk Helse på Facebook

Eller: meld deg på vårt nyhetsbrev og få oppdateringer på epost

Les også:

Vorter på penis

Huden avslører alderen din

Slik oppdager du kjønnssykdommer

Alt du ikke tør å spørre legen om

Nyttige tjenester

FORUM

Underholdning