Ikke redd rynker

Norske kvinner er ikke redd for å få rynker, viser en ny undersøkelse.

Foto: iStockphoto
Publisert Oppdatert

Undersøkelsen ble nylig gjort av analysebyrået Norstat, på oppdrag fra Möller VAK-R, og viser at jenter ikke frykter rynker så mye som man skulle tro ut fra tilbudet av rynkekremer.

Undersøkelsen blir lagt frem i dag, på et fagseminar om kostold og hudpleie.

Få tar tilskudd

I undersøkelsen ble 500 norske jenter over 15 år spurt om sitt forhold til hud, selvtillit, rynker og kosthold. Kun 12 prosent mener rynker får dem til å føle seg gamle.

Og det er ikke bare de unge jentene som er fryktløse ovenfor skrukkehuden. I den verste rynkealderen, 40 til 49 år, sier bare 18 prosent at rynkene får dem til å føle seg gamle.

- Jeg tror en del av dette dreier seg om hva som er lov til å si og ikke. Det er en overordnet moral at du skal mene at skjønnheten kommer innenfra, derfor blir det ikke moralsk riktig å dømme etter overflaten, sier samfunnsgeograf Karl Fredrik Tangen til DetNye.no.

Tangen tror ikke folk syntes rynker er stygt. Han mener at rynker har en status, men ingen skjønnhetsstatus.

- Hadde det vært det, så hadde det vært produkter på markedet som gir deg mer rynker, sier han.

Selger mye rynkekrem

Skjønnhetsmerket L'Oréal har flere produkter mot både rynker og aldring. Presseansvarlig Ellen Scheen tror undersøkelsen kan stemme, til en viss grad.

- Det er nok mange som syntes at rynker er greit og at det blir sett på som en naturlig ting. Allikevel selger vi utrolig mye av slike produkter, sier hun til DetNye.no.

Scheens oppfatning er at norske jenter skal være litt tøffe og sporty, og at det kan være grunnen til at vi heller ikke skal bry oss om rynker.

- Men jeg er enig med Tangen i at det kan ha litt med moralen å gjøre også. Vi har jo veldig unge jenter som kommer til oss og spør om når de kan begynne med rynkekrem, sier hun.

Viktig for selvtilliten

94 prosent av de spurte tror det er viktig med inntak av riktig næringsstoffer og riktig kosthold for å få fin og sunn hud, men samtidig er det bare 24 prosent av dem som sier at de tar kostholdstilskudd for huden.

Jenter er såpass opptatt av huden sin at det har betydning for selvtilliten.

43 prosent av kvinnene under 30 år mener fin hud er viktig for selvtilliten, mens 58 prosent over 50 år mener det samme.

69 prosent av de spurte kvinnene mener at rynker er et vakkert spor av liv.

Nyttige tjenester

FORUM

Underholdning