Hud og bodylotion

Derfor trenger ansiktet egen krem

Visste du at vanlig bodylotion er ikke god nok for ansiktet ditt?

BESKYTTE: En god krem skal beskytte huden mot stråler samtidig som den skal reparere rynker og solskader.
BESKYTTE: En god krem skal beskytte huden mot stråler samtidig som den skal reparere rynker og solskader. Foto: ILLUSTRASJONSFOTO: thinkstockphotos.com
Publisert Oppdatert

Noen har hyllemeter på hyllemeter fulle av dyre kremer og serum på badet. Alle dekker de jo ulike behov, for mens en er til øyne, er de andre til hender, føtter, ansiktet og resten av kroppen.

Andre igjen har kanskje bare en enkel flaske billig bodylotion i skapet, og denne velger de å bruke til både ansiktet og kroppen for øvrig.

For trenger vi egentlig egne kremer til ansiktet eller er det bare noe kosmetikkindustrien lurer oss til å tro?

Andre behov

- Nei, det er ikke greit å bruke samme produkter i ansiktet som på resten av kroppen, sier hudterapeut Hanna Otneim ved X-trend Hair and Beauty.

- Ansiktshuden har mye større talgproduksjon og krever derfor andre ingredienser og andre konsentrasjoner av ingrediensene enn kroppsproduktene har, sier hun.

Otneim legger til at alle produkter du bruker i ansiktet også kan brukes på kroppen, men prisen på en liten krukke ansiktskrem er gjerne så høy at det ikke er aktuelt.

Huden kan skades på mange måter, blant annet hvis du dusjer for ofte.

TØRR: Huden på kroppen er gjerne tørrere enn huden i ansiktet, og trenger derfor en krem som passer til dette.
TØRR: Huden på kroppen er gjerne tørrere enn huden i ansiktet, og trenger derfor en krem som passer til dette. Foto: ILLUSTRASJONSFOTO: thinkstockphotos.com

Utsettes for mer stråling

Gode egenskaper for en ansiktsrem:

- Ikke så fet

- Lukter godt

- Får ikke huden til å se fet ut

- Inneholder solbeskyttelse

- Reparerer rynker og solskader

- Innholder mer lotion

Kilde: Hudlege Jon Langeland

Hudlege Jon Langeland bekrefter at det kan være en fordel å kjøpe seg en egen ansiktskrem i tillegg til hudkremen du bruker på armer og bein.

- I utgangspunktet kan man si at den største forskjellen ligger i at huden i ansiktet er mer utsatt for UV-stråling og har mer talgkjertler enn huden på kroppen har. Samtidig er det ansiktet som vises for omgivelsene, og derfor vil vi gjerne at det skal se bra ut, sier Langeland.

På bakgrunn av dette vil det ofte være greit å velge en ansiktskrem som er mindre fet, inneholder mer lotion, lukter godt, ikke ser fet ut, inneholder solbeskyttelse samt ingredienser som reparerer rynker og solskader.

Det lønner seg å passe på huden sin. Det er nemlig ikke bare rynker som avslører alderen din.

Ansiktekrem på armene

Fordi vi har mindre talgkjertler på kroppen, er huden der gjerne tørrere enn i ansiktet. Den er heller ikke så mye eksponert for UV-lys eller fremvisning.

- Samtidig er det snakk om et såpass stort areale at man ikke ønsker å bruke de dyreste ingrediensene på kroppen, sier Langeland.

Han legger til at eksponerte områder på kroppen, som hals, bryst, håndrygger og nedre del av underarmene, faller mellom de to gruppene.

Her er det behov for UV-beskyttelse og kosmetisk gode egenskaper.

- Her kan du godt bruke ansiktskremen, eventuelt med tilskudd av kroppens fuktighetskrem, sier han.

Det finnes måter å holde rynkene i sjakk på, ikke bare ved hjelp av kremer.

Det finnes kombiprodukter

Det finnes imidlertid også produkter som er laget for deg som ikke ønsker å fylle skapet med ulike produkter. Noen begrensninger har likevel disse.

Hva med peeling?

Heller ikke vanlig kroppspeelingen bør du bruke i ansiktet ditt. Denne er ofte mye grovere enn ansktspeelingen og derfor for brutal for ansiktshuden. Velg eventuelt en peeling beregnet på både kropp og ansikt hvis du ikke vil ha flere ulike produkter.

Kilde. Hudterapeut Hanna Otneim

- Disse kan man selvsagt bruke begge steder. Problemet er imidlertid at ansiktet har noen andre behov enn kroppen har siden ansiktet er mer utsatt for vær og vind. Huden her trenger ofte mer fuktighet, mer næring, mildere peeling og er mer sensitiv for oljer og stekt parfymerte ingredienser, sier Otneim.

Huden kan trenge hjelp for alt fra akne til åreknuter.

Tetter porene

Hudterapeuten vil derfor heller anbefale to ulike kremer, og selv ville hun aldri smurt seg i ansiktet med en vanlig bodylotion.

- Oljene i bodylotionen kan tette igjen porene. Siden talgproduksjonen er en helt annen i ansiktshuden enn på kroppen, kan kroppskremen dessuten påvirke talgproduksjonen i negativ måte. Bodylotion vil være helt feil i forhold til ansiktshudens behov, sier hun.

Otneim legger til at noen også vil ha så varierende hud ulike steder i ansiktet, at de faktisk må velge flere kremer til ansiktet også.

- Spesielt vanlig er det å ha en fet T-sone, det vil si panne, nese og hake, samtidig som man har fettfattig hud på kinnene, sier hun.

Trykk her og følg Klikk Helse på Facebook

Meld deg på vårt nyhetsbrev og få ukentlige oppdateringer på epost

Les også:

Slik velger du riktig hårfjerning

Kvinnens skjulte underliv

5 myter om kvinnekroppen

8 tegn på at du har et helseproblem

Nyttige tjenester

FORUM

Underholdning