MI-allergi

Blir du rød i ansiktet etter å ha smurt deg med krem?

MI-allergi kan være årsaken.

METHYLISOTHIAZOLINONE: Ser du ut som dette etter å ha renset ansiktet eller smurt deg med krem, må du slutte å bruke produktet umiddelbart.
METHYLISOTHIAZOLINONE: Ser du ut som dette etter å ha renset ansiktet eller smurt deg med krem, må du slutte å bruke produktet umiddelbart. Foto: FOTO: Getty Images.
Publisert Oppdatert

Tips til allergikere

Reagerer du allergisk på et produkt bør du slutte å bruke produktet. Og blir det et stort problem for deg, bør du snakke med legen din.

I kosmetikk merkes MI og MCI i ingredienslisten som henholdsvis methylisothiazolinone og methylchloroisothiazolinone.

Spesielt bør du være oppmerksom på dette i produkter som ikke vaskes av, for eksempel i våtservietter beregnet på små barn.

Frisører og andre grupper som arbeider med denne type stoffer i profesjonell sammenheng, bør prøve å begrense hudeksponeringen, for eksempel ved å vaske hudområdet slik at produkt ikke regelmessig blir på huden over lengre tid, eller ved å bruke hansker.

Kilde: mattilsynet.no

Lenge var det parabener vi fryktet aller mest. Nå er det MI som får mest oppmerksomhet. Methylisothiazolinone, også kalt MI, er et konserveringsmiddel som blir brukt i blant annet kosmetikk og husholdningsprodukter. Noen ganger er det kun MI som blir tilsatt, andre ganger er det en blanding med MCI, metykloroisothiazolinon.

Hovedoppgaven er å holde bakterier og andre mikroorganismer borte. MI har erstattet de omstridte parabenene fordi det angivelig skulle være mindre skadelig.

Likevel har flere opplevd å bli allergiske mot stoffet, noe som har fått mye oppmerksomhet både i medier og helsefaglige miljøer.

Les mer om allergi i Helseleksikonet.

Brukt i mange år

Seniorrådgiver i seksjon for merking og kvalitet i Mattilsynet, Rune Jemtland, forteller at MI har vært brukt som konserveringsmiddel i kosmetikk siden 2005, og at blandingen MCI/MI har vært tillatt i samme produkter siden 1980.

- Det benyttes mest i renseprodukter, sjampoer, balsamer og dusjsåper, forteller Jemtland, og legger til at MI også benyttes i maling og vanlige husholdningsartikler, som oppvasksåpe.

Bruken av MI er mer utbredt i maling og husholdningsprodukter og brukes da også i høyere konsentrasjoner enn i kosmetikk. Siden kosmetikk kommer i tettere kontakt md huden, er spesielt dette blitt en stor bekymring med tanke på allergi.

Utvikler seg over tid

Allergien mot MI kan utvikle seg over tid, og det er først i den senere tid det er observert en kraftig økning i antall allergitilfeller.

- Den økte forekomsten av personer som blir allergiske mot stoffet er bekymringsfull, forteller Jemtland.

Er du først blitt sensibilisert mot stoffet, vil du være det for resten av livet.

- Det er problematisk siden bruken av MI i mange produkttyper er økende. Tall fra Danmark tyder på at 1,5 prosent av alle kosmetikkprodukter er konservert med MI, og 10,4 prosent er konservert med blandingen MCI/MI.  Vi antar tilsvarende tall også gjelder for Norge, forklarer seniorrådgiveren.

Strengere regler

Ifølge Mattilsynet er konsentrasjon av MI avgjørende for om du vil reagere allergisk. Enkelte personer kan imidlertid reagere på svært lage konsentrasjoner. Dette har ført til at EUs vitenskapskomité for forbruksikkerhet (SCCS) har gjort risikovurderinger og foreslått strengere regler for hvor mye MI som er tillatt i kosmetikk.

Saken er ennå ikke vedtatt i EU, men er under vurdering i EØS/EFTA-statene.

- Spør på apoteket

Hudlege Hilde Kristin Vindenes i Helse Bergen har sett flere tilfeller av MI-allergi. Hennes tips til forbrukere som er allergiske mot et produkt som inneholder MI, er naturligvis å unngå det gitte produktet, men samtidig også andre produkter som inneholder MI.

- Dermed blir det viktig å lese på innholdsfortegnelsen på produktet for å sjekke at MI ikke er oppført, forteller Vindenes, og legger til at man for eksempel kan få personellet på et apotek til å hjelpe deg med å finne egnede produkter om det skulle bli vanskelig å finne det selv.

Symptomene kommer ofte i form av eksem. Er det for eksempel MI i en hårvoks man bruker, kan man få eksem i hodebunnen og på hendene fordi det er de to punktene voksen er i kontakt med.

- Men et eksem kan skyldes andre årsaker enn allergi. Om vinteren er det for eksempel en del som får tørr hud og eksemtendenser uten at det er allergi som er forklaringen. Dersom du får et kraftig utbrudd, er det fornuftig å kontakte en lege, sier Vindenes.

Mistenker du et spesifikt produkt, bør du slutte å bruke dette, i hvert fall for en periode, for å se om du blir bedre.

Her finner du MI

MI og blandingen MI/MCI kan finnes i følgende produktgrupper:

- Hudkremer

- Solkremer

Hva er MI?

Methylisothiazolinone, også kalt MI, er et konserveringsmiddel som tilsettes produkter som inneholder vann, for å stoppe fremvekst av mikroorganismer. MI hindrer produktet i å råtne og bli gammelt. Dessverre har MI også vist seg å ha e del uønskede allergene egenskaper. Noen yrker er mer utsatt for MI enn andre, deriblant frisør- og maleryrket. Vanlige reaksjoner og symptomer er som ved annen kontaktallergi. Det kan være eksemlignende rød hud, hevelser, blemmer, irritasjon, kløe eller sprukken og væskende hud. I ekstreme tilfeller kan det også være blødende sår.

- Sminke (maskara)

- Hudrengjøringsmidler

- Hårbalsam, sjampo, voks

- Flytende såpe, dusjkrem og skumbad

- Oppvaskmidler, rengjøringsmidler

- Møbelvoks

- Insektmidler

- Hundesjampo

- Lakk, vannbasert lim- og maling

- Spylervæske, bilsjampo og bilvoks

- Impregneringsmidler

Det finnes en del flere produkter hvor MI eller blandingen MI/MCI har sin tilstedeværelse, og en fullstendig liste er vanskelig å komme over. Om du ønsker å kutte ut produkter med disse midlene, husk å sjekke ingredienslisten.

Vil du ha de beste sakene våre på epost? Meld deg på nyhetsbrevet vårt her.

Vil du heller følge oss på Facebook? Lik oss, da vel!

Nyttige tjenester

FORUM

Underholdning