Avliver håndkrem-myten

Ifølge ekspertene er det ingenting som tilsier at vi kan bli avhengige av håndkrem.

Publisert Oppdatert

Det er en godt etablert myte at det er mulig å bli avhengig av håndkrem. Noen hevder for eksempel at huden slutter å produsere smørende talg og fett hvis man tilsetter for mye krem utenfra - og at man dermed blir tørrere på hendene av å bruke håndkrem enn om man ikke gjør det.

Men hudekspertene mener myten må avlives først som sist. Håndkrem er bare bra - og slett ikke skadelig for hendene.

- Det er ingen holdepunkter for at man kan bli avhengig. Jeg synes vi skal anbefale alle å bruke håndkrem, for å få mykere hud på hendene. Huden blir mer motstandsdyktig når den er smidig, sier Kristin Ryggen, overlege og avdelingssjef ved hudavdelingen ved St. Olavs Hospital.

Kunstige liv

Den kjente hudlegen Ole Fyrand har en naturlig forklaring på hvorfor hendene føles tørre.

- Vi lever veldig kunstig med hendene våre. Vi er mye inne, og vi fyrer i hjemmene våre. Til sammen gir dette svært lite fuktighet og hendene blir både tørre og irriterte, sier Fyrand til DetNye.no.

Han tror kvinner er mer utsatt enn menn når det kommer til tørre hender.

- Selv om det ikke er som i gamle dager, står kvinner fortsatt mer i oppvasken enn hva menn gjør. Det gjør at kvinner er mer eksponert for forskjellige såper og dette er ikke bra for huden, sier han.

Fyrand syntes både kvinner og menn burde bruke så mye fuktighetskrem de føler de har behov for, og ikke være redd for avhengighet.

Dyre eller billige?

I jakten på den perfekte håndkremen mener overlege Kristin Ryggen at man like gjerne kan lete i billighyllene på Rimi som på dyre parfymerier.

- Det er ikke noe som tyder på at dyre håndkremer er mye bedre enn de billige. Det er flere billige håndkremer som er svært så gode. Det viktigste er bare å finne en som fungerer for deg, sier Ryggen.

Hun tror det er viktig å finne en god håndkrem, og bruke den hver dag.

Nyttige tjenester

FORUM

Underholdning