Derfor bør du være snill

Du kommer ikke nødvendigvis langt med spisse albuer.

HJELP TIL SELVHJELP: Snillhet betyr ikke bare god samvittighet, men kan også bety at du får fremgang i livet.
HJELP TIL SELVHJELP: Snillhet betyr ikke bare god samvittighet, men kan også bety at du får fremgang i livet. Foto: FOTO: ISTOCKPHOTO
Publisert Oppdatert

Ikke bare kan snillhet lønne seg i form av at du får god samvitthet. Det kan også gjøre deg framgangsrik.

Å være snill er utvilsomt den egenskapen mennesker bør sette aller høyest, ifølge Stefan Einhorn, forfatter bak boken "Kunsten å være snill".

Einhorn er en populær foredragsholder i hjemlandet Sverige, innen temaer som etikk, gode relasjoner, lederskap og religion.

Gir framgang

- Snillhet er en vei til framgang. Undersøkelser har vist at vi nyter å gjøre gode gjernninger, og at mennesker som vi behandler vel neste gang behandler andre mennesker vel. Noe som skaper bølger av snillhet, sier Einhorn, som også er overlege, professor ved Karolinska Institutet og leder i Karolinska Institutets etikkråd.

- Det er også vist at mennesker presterer bedre når de blir møtt med generøsitet, og at godhet øker tillitten mennesker imellom. På denne måten finnes det flere bevis for at snillhet lønner seg, sier Einhorn.

At vi behandler andre bedre dersom vi selv blir behandlet bra, er det en rekke eksperimenter og undersøkelser som viser.

Et eksperiment viste at hele ni av ti av dem som fant en "glemt" mynt i en telefonautomat, hjalp senere en person som mistet en bunke med papirer.

Blant dem som ikke fant mynten, var kun fire prosent behjelpelige mot personen som mistet papirene.

Gode gener

Men er man født snill eller er det noe man rett og slett bestemmer seg for å være?

Såkalte tvillingstudier viser at vår evne till godhet beror 50 prosent på genene våre og 50 prosent på miljøet.

- Oppvekstmiljøet spiller en stor rolle. Men evnen til å være snill kan vi utvikle under livets gang. Det gjelder bare å bestemme seg, sier forfatteren og foredragsholderen.

Einhorn mener at det kun er i de tilfellene hvor man er falskt snill og dumsnill, at man kan være for snill. Dersom man er "ekte" snill, kan man ikke være snill nok.

- Et snilt menneske kjennetegnes av en vilje til å gjøre noe godt som omsettes i handling. Snillhet krever omdømme, iblant mot, samt integritet, sier Einhorn.

Det finnes mye vi kan gjøre for å bli snillere og oppføre oss bedre mot våre medmennesker.

Einhorn har disse rådene :

  • Vær generøs med gode ord og oppmuntring.
  • Forsøk å se ditt medmenneske i hvert møte, og hver dag består av hundrevis av møter. Hver gang du passerer noen i en korridor bestemmer du om du skal se ned i bakken eller hilse, bare hilse eller spørre den andre om hvordan personen har det, bare spørre hvordan personen har det eller også å lytte til svaret.
  • Forsøk å være oppmerksom på andres behov og hjelp så ofte du har mulighet.
  • Unngå å havne i unødige konflikter. Og nesten alle konflikter er unødvendige.
  • Forsøk å leve som et eksempel. Mennesker gjør ikke alltid hva vi sier at de skal gjøre, men de gjør ofte det vi gjør.

Nyttige tjenester

FORUM

Underholdning