10 supertips

Slik spiser du smart i påsken

Kos er lov i ferien, og med disse tipsene unngår du å gå på en smell.

Publisert Oppdatert

Ferie og reising kan gjøre det utfordrende å holde på de gode vanene fra hverdagen.

Ikke bare skal og vil vi kose oss litt ekstra, men fristelsene er også mange. Kanskje er storfamilien samlet på hytta, og du lager ikke maten selv. Eller du er på hotell, maten her er kanskje ikke den aller sunneste? Har dere påskelunsj, eller det er buffe på hotellet, er det lett å forsyne seg mange ganger. Man vil jo gjerne smake litt på alt?

På nye steder kan det også være vanskelig å få tak i sunn mat.

- Mange spør om hvordan de skal klare å unngå fristelser i ferien, forteller Vektkonsulentenes ernæringsfysiolog Randi Norheim.

- Mine beste råd er å prøve å holde på noen av de gode vanene. Velg alltid det smarteste alternativet. Kos deg med dessert, men ikke så mye, og kanskje ikke hver dag?

Følger man noen enkle regler unngår man å gå på en stor smell, og gjør det mye enklere å fortsette den sunne livsstilen når ferien er over.

Her er Randis liste med gode råd til ferieturen.

10 smarte ferietips

Vektkonsulentenes ernæringsfysiolog Randi Norheim.
Vektkonsulentenes ernæringsfysiolog Randi Norheim. Foto: Petter Berg HM Foto

1. Behold måltidsrytmen også i ferien. Spis frokost så snart som mulig etter at du har stått opp, og ha et måltid hver tredje-fjerde time gjennom dagen. Spis et grovt og magert kveldsmåltid en stund før du skal legge deg, så unngår du utskeielser om kvelden.

2. Bruk frukt og grønnsaker som mellommåltid mellom hovedmåltidene, gjerne to timer etter forrige måltid. Det er da kun en-to timer til neste hovedmåltid, så risikoen for å skeie ut er mindre om du beholder disse mellommåltidene.

3. Ved koldtbord bør du velge fisk først. Bruk laks, sild, makrell som proteinkilde, og velg det groveste brødet du finner. Det kan være smart å ha med en pakke grovt knekkebrød hjemmefra, da det ofte er dårlig utvalg når det kommer til grove kornprodukter på hotell.

4. Velg en tallerken av liten størrelse, og ikke less på mye mat ved første runde. Bruk god tid på å spise, slik at du gir kroppen mulighet til å gjenkjenne metthetssignaler - kanskje unngår du å ta flere porsjoner når du får tenkt deg litt om.

5. Fyll på med grønnsaker, halve tallerkenen bør være grønn, og husk å begrense mengde dressing og olje på salaten.

MYE MAT: Fristelsene på buffet kan være vanskelig å motstå.
MYE MAT: Fristelsene på buffet kan være vanskelig å motstå. Foto: Thhinkstock

6. Spis litt frukt til dessert, og ta gjerne med deg litt frukt og grønt som du kan bruke som mellommåltid senere.

7. Unngå fritert mat.

8. Velg magert kjøtt, og skjær bort synlig fett.

9. Ikke bruk dessert hver dag. Bestem deg for hvilken dag du skal smake på det søte, og hold deg til små mengder. Husk at et kakestykke inneholder like mange kalorier som en hel middag!

10. Begrens alkoholinntak. Det er mange kalorier i både øl, vin og drinker, så unngå store mengder.

Nyttige tjenester

FORUM

Underholdning