Spis deg sunn og glad

10 supermatvarer

Her er 10 sunnhetsbomber som booster humøret, energien og intelligensen.

RENSENDE: Epler har høyt innhold av pektin, som hjelper til med å fjerne giftstoffer fra kroppen.
RENSENDE: Epler har høyt innhold av pektin, som hjelper til med å fjerne giftstoffer fra kroppen. Foto: Illustrasjonsfoto: Thinkstock
Publisert Oppdatert

Hvis én enkelt matvare garantert ville gjøre oss slanke, glade eller friske i en fei, ville køen på matbutikken vært kilometerlang. Naturligvis finnes den ikke, men heldigvis finnes det mange matvarer som kan hjelpe oss godt på vei.

Vi har samlet 10 supervarer som alle har mange positive helseeffekter. Disse kan du med fordel putte i handlevognen:

1. Belgfrukter

Erter, bønner og peanøtter er gode kilder til magnesium. Magnesium er viktig for kroppens energiproduksjon, og er avgjørende for at stoffskiftet fungerer, at vi kan bruke musklene våre normalt og at hjertet fungerer normalt. Dessuten er belgfrukter som tørre linser, bønner og kikerter gode proteinkilder, som enten kan erstatte kjøtt eller brukes som tilbehør i stedet for poteter, pasta eller ris.

2. Spinat

HELSEBOMBE: Spinat er gull for kroppen!
HELSEBOMBE: Spinat er gull for kroppen! Foto: Thinkstock

Den grønne bladgrønnsaken har et høyt innhold av karotenoider, som kroppen omsetter til antioksidanten A-vitamin, som igjen utløser en immunreaksjon til bekjempelse av infeksjoner. Innholdet av C-vitamin er gunstig for huden, og B-vitaminet øker energinivået ditt. Spinat skal spises rå eller kun lettere tilberedt, da oppvarming ødelegger karotenoidene og C-vitaminet.

3. Quinoa

Quinoaplantens frø inneholder essensielle aminosyrer, samt masse proteiner. Aminosyrer er avgjørende for muskeloppbygging. Med økt muskelmasse øker også energiressursene dine, og potensielt også utholdenheten. Dessuten er fettinnholdet lavt og i hovedsak basert på de mest sunne fettsyrene, som omega-3.

4. Epler

Et effektivt rensemiddel, fordi det høye innholdet av kostfibre som pektin hjelper med å fjerne giftstoffer fra kroppen. Pektin binder seg nemlig til kolesterol, toksiner og tungmetaller, og øker dermed utskillelsen av dem. Eplesyre hjelper dessuten kroppen med å utnytte energien mer effektivt.

5. Tomater

Tomater er stappfulle av C-vitamin, som har en stor betydning for alle immunforsvarets funksjoner, i tillegg til å være virushemmende. Dessuten er den lille røde grønnsaken en god kilde til E-vitamin, som hjelper med å beskytte kroppen mot giftstoffer.

BESKYTTER: Spis tomater og hold deg frisk!
BESKYTTER: Spis tomater og hold deg frisk! Foto: Thinkstock

6. Persille

En grønn urt stappfull av næringsstoffer. Masse C-vitamin, som er godt for immunforsvaret og bidrar til kroppens jernopptak. Persille roer ned fordøyelseskanalen og lindrer fordøyelsesproblemer og tarmluft. Dessuten stimulerer den nyrene og er med på å rense kroppen.

7. Gulrøtter

En god kilde til betakaroten, som kroppen omsetter til A-vitamin, som igjen gjør cellene mer motstandsdyktige overfor virus, og som også er godt for synet. K-vitamin finnes også i gulrøtter, som får sår til å heles. Gulrøtter inneholder dessuten krom, som stabiliserer blodsukkeret, og dermed er den oransje grønnsaken din beste venn hvis du trenger å få bukt med søtsuget.

8. Rosmarin

Rosmarin styrker nervene og har samtidig en beroligende effekt. Derfor kan den fordrive negativitet, fjerne angst og løfte humøret. Planten stimulerer blodtilførselen til hjernen, noe som øker mental klarhet og konsentrasjonsevnen. Dessuten er rosmarin god mot hodepine.

9. Kajennepepper

Sett fart på vekttapet! Dette ildrøde pulveret kan bremse appetitten og øke forbrenningen, ifølge en ny amerikansk undersøkelse fra Purdue University.

10. Appelsin

En av de beste kildene til C-vitamin, som er en forutsetning for et sterkt immunforsvar. Vitaminet er også avgjørende for hudens kollagenproduksjon, som er med på å motvirke tørrhet og utsetter rynker. Det viser en undersøkelse offentliggjort i American Journal of Clinical Nutrition.

Kilder: Health.com, bøkene "Styrk dit immunforsvar" og "Mere energi med urter".

Nyttige tjenester

FORUM

Underholdning