Trodde du denne var fransk?

Croissant er ikke fransk.

Publisert

(SIDE2:) Hamburgeren er selvsagt tysk, og fra Hamburg. Og brunosten er jo norsk. Eller?

Her er i hvert fall tre matvarer som ikke kommer fra der du tror:

CROISSANT:

Franskmennene får æren for det sprø bakverket av smørdeig. Også på grunn av uttalelsen hvor det er lett å anta at den er fransk. Men halvmånebaksten er egentlig fra Wien, Østerrike. Den heter opprinnelig «Hörnchen».

Det var den østerrikske prinsessen, Marie Antoinette, som introduserte bakverket for Frankrike i 1770. Croissanten hadde imidlertid blitt servert allerede under et festmåltid holdt av den franske dronningen i 1549 i Paris.

Tross dette er det ingen som vet med sikkerhet hvem som står bak bakverket, eller hvor det opprinnelig kommer fra. Uansett ble croissant først nevnt i franske ordbøker i 1863. Nå er den fast å frokostbordet til franskmennene.

EPLEPAI:

Noe av det vi forbinder med veldig amerikansk er «apple pie». Men matretten er angivelig egentlig britisk. Det var britene som først fant opp den søte paien, og den første oppskriften på gresskarpai er blitt sett i en britisk kokebok fra 1675, skriver Huffington Post. Og eplepaien ble først nevnt i et historisk dokument skrevet av den britiske poeten Robert Greene.

CHURROS:

Nope, de er ikke fra Mexico. Frityrstengene består av blant annet hvetemel, smør, vann og egg. De blir gjerne servert rullet i sukker og mel, eller med sjokoladesaus eller vaniljekrem.

Meksikanerne får gjerne æren for de gode kaloribombene, men de ble ikke funnet opp av dem. Det er fortsatt noe uvisst hvem som står bak baksten, men som regel omtales de som spanske. Men noen mener det er portugisiske sjømenn som står bak churros, fordi de oppdaget baksten i Kina og tok den med hjem og lagde sin egen vri.

(Kilde: Huffington Post, Wikipedia, Store norske leksikon)

SJEKK OGSÅ:10 språklige slurvefeil du egentlig kan