Villmarksliv tester lyddempere

Et jaktskudd gir fort et lydtrykk mot skytteren på over 170 desibel, og ifølge Folkehelseinstituttet er alt over 140 desibel skadelig for hørselen. Jegere har to alternativer – å bruke hørselvern eller lyddemper på rifla. Vi har testet 21 lyddempere.

Sist oppdatert

Det er gassen fra det brennende kruttet som tvinger kula framover i pipa med økende hastighet. Når kula er fri av pipa, slipper gassene fri, farer forbi kula og ut i omgivelsene. Både hastigheten av gassen og møtet med mer oksygen (forbrenning) utenfor pipa er en stor del av det vi opplever som skuddsmell.

En lyddemper fungerer slik at den bremser gasstrømmen før den når friluft. En positiv bieffekt er at den demper like mye av rekylen som en rekyldemper. Dessuten blir mesteparten av munningsflammen slukt av demperen. Det demperen ikke klarer å gjøre noe med, er overlydssmellet. Det er kula som baner seg vei gjennom lufta med en hastighet høyere enn lyden. Grovt regnet vil et skudd med jaktvåpen med lyddemper høres ut som en salongrifle uten demper. Dette varierer imidlertid en del.

Oppbygging

Tradisjonelt har hele demperen befunnet seg utenfor munningen. I dag finnes det også mange dempere som er strukket innover på pipa. Hvis demperen befinner seg kun utenfor munningen, blir det en kraftig forskyvning av balansepunktet. Flyttes en del av demperen innover munningen (teleskopdemper), kan du lage et stort førstekammer og forflytter samtidig vekten innover på pipa.

Et annet pluss er at dette gir mulighet for en støttering i bakkant mellom demper/pipa som gir en langt mer robust feste. Det er kun Hausken som gir mulighet til å bestemme hvor langt bakkammeret skal være. Hausken leverer også flere lengder på demperen foran munning og en forlengelsesdel til å skjøte på sine egne dempere for bedre demping.

A-Tecs moduldempere gir også denne muligheten til å skjøte på eller ta av etter behov, men kun i fronten. Moduldemper er konstruksjoner hvor du kan skru på så mange kammer du har behov for til ønsket demping. Mini- eller kompaktdempere har også dukket opp. De er mye mindre, men demper likevel nok til at hørselen spares en god del.

Materialvalg

Materialet er også med på å bestemme egenskaper. Aluminium er lett i vekt og mye brukt. Aluminium fås i mange kvaliteter, men kan ikke måle seg med stål/jern/syrefast når det gjelder motstand mot varme kruttgasser. I dempere av aluminium er det en fordel med både gjengestykke og førstekammer i stål. En mulighet er pressede dempere i tynnplate som BR Refleks og bakkammer i SAI for å spare vekt.

Karbon er også brukt som ytterrør for å spare vekt. Fordelen er at det ikke leder varme i samme grad som for eksempel aluminium, slik at varmeflimmer ikke blir så dominerende. Men karbon er dyrt. Titan er selve krumtappen og leveres i mange legeringer/tilstander som overstiger stål i styrke, men beholder vekten til aluminium.

Dempende tips

DEMPEREN BØR ha en design som ikke krever for mye endring av pipa di. Har du en 21 mm kaldhamret pipe, bør den ikke skrelles ned til 14 mm når den kunne vært gjenget til 18 x 1,5 isteden. Gjengen bør tilpasses den aktuelle demper og gi styring fra første gjenge. Dra til demperen med moderat håndkraft, noe annet er unødvendig.

VELG STANDARDPATRONER som 308 eller 30-06 istedenfor for eksempel 30-378 Weatherby. Du får dempere som tåler så høyt munningstrykk, men før eller siden får du problemer. Kapp pipa så balansen i våpenet og en funksjonell lengde opprettholdes.

EN DEL HALAUTOVÅPEN gir funksjonsproblemer med demper montert. Store kalibre er verre å dempe enn små. For eksempel setter 9,3 og 45/70 større krav til demper og kule/krutt for å få optimal demping.

DET ER SJELDEN NØDVENDIG å rense en lyddemper. Noen lar seg demontere og rense. Ellers kan du bruke trykkluft. Ikke spray demperen full med flytende olje og fyr av. Ta helst av demperen etter skyting. I demperen samles det gasser som framskynder rustdannelser.

TELESKOPDEMPERE med støttering mot pipe må ha klaring på 1/10 mm. Hvis ikke, vil den klype ved varmeskyting og gi treffpunktendring eller dårlig presisjon. En demper gir ofte treffpunktforandring. På den annen side gir den også ofte bedre presisjon. Lange tynne piper gir ofte mer avvik enn korte tykke.

Her er modellene:

A-TEC: CMM-6 gir mulighet til å velge antall moduler/vekt. Solid demper, bygger kun utenfor munningen. STD rifledemper er forholdsvis kompakt og har gjengestykke og første baffel i stål. Bra ytelse. Modulær STD er en kombinasjon av begge dempere, gir mulighet for å skreddersy antall moduler. Lett og kompakt, god ytelse. Leveres i plastcontainer.

HANSEN: Helt lik A-Tec STD-demper, men med større diameter. Det større volumet gir bedre demping av patroner med stor mengde kruttgass.

ASE UTRA: Kompakte dempere, bygger kun utenfor munning. Laget i helsveiset og dreid stål. Gir veldig balanseforskyvning. Demper bra, men føles som et lodd ytterst på pipa.

SAI: Enten i helstål med sveiset bakkammer som BR Reflex og løse asymmetriske bafler som A-Tec moduldempere, eller med bafler og ytterrør i alu./karbon. Særlig lettvektsdemperne er hendige i størrelse og vekt, men demper ikke like bra som stålversjonen.

ALM: I.M.S. (Innovative Mini Silencer) er minst av alle demperne i testen. Produsert med rustfri innmat med enten rustfri eller blånert overflate eller helt i titan. Leveres i tre lengder med forskjellig grad av demping. Bygger kun fra munning, og er ikke til hinder for et forsikte. M1 i titan er et klart førstevalg; den forskyver balansen minst, men langt mindre enn forventet. Solid, liten demper når størrelse teller mer enn ytelse.

HAUSKEN: Konstruksjonen er laget rundt en aluminiumsbolt som er dreid ut som bafler og et alu./titanrør som tetter mellom. Relativt tynt rør, og helt alene om å holde igjen gassene; det er derfor vanlig å finne Hausken-dempere med buler. Velg titan ment for magnum, så slipper du unna dette. Hausken gir også mulighet til å velge lengden på bakkammer og en løs enhet til å sette foran ved behov. Kan bestilles med forskjellig lengde på bakkammer: 162 mm, 212 mm, 262 mm, 312 mm eller 362 mm fra munning.

BR REFLEX: Laget i stanset og trukket tynnplate av jern og helsveiset stål. Veldig lett til å være en ståldemper. Kan leveres med kortere lengde på bakkammer og fra 4 til 12 bafler. Kunne tenkt meg en med kortere bakkammer for å spare vekt for standardkalibre. Krever et neddreid sylindrisk stykke på pipa som etter min mening er unødvendig. Solid demper, bra effekt, men stor og noe tung.

Denne saken ble første gang publisert 09/04 2008, og sist oppdatert 30/04 2017.

Les også