Test av vindjakker

Her er testen du har ventet på

Tre vindjakker får terningkast seks.

VINDJAKKE: Sjekk hvilken vindjakke som er best i test.
VINDJAKKE: Sjekk hvilken vindjakke som er best i test. Foto: FOTO: Produsent
Publisert Oppdatert

TESTTEAMET

Julie Mowinckel, medisinstudent, fallskjermhopper og løper.

Ingunn Selvåg, brannmann som har gått Norge på langs.

Maren Haugeto, profesjonell tester og journalist.

Disse jakkene er lette som vindpust og holder deg lun og varm i blest.

Vindjakke er et lett, vindtett og pustende lag du har utenpå annet tøy for å holde vinden fra skinnet og kroppen varm.

Vi har testet vindjakker til allsidig friluftsliv om høsten, og lagt vekt på at de skal veie lite, puste godt og beskytte mot vind. Noen er tynne og ultralette vindplagg som ikke tåler vann.

Andre er litt kraftigere vindjakker der lett regn preller av. Og så har vi regelrette skalljakker i Gore-Tex. Produsentene har selv fått velge ut produktene som de mener passer best til bruken vi beskrev.

Testvinner

Det ble en knepen seier til Arc'teryx Squamish Hoody denne gang. Jakken får terningkast seks, men det gjør også Fjällräven Abisko Hybridjacket og Bergans 143 Microlight.

The North Face Alpine Project er det beste valget i kuling og regn. I en skalljakketest ville også denne fått terningkast seks.

Du kan lese mer om alle 12 jakkene i testen lenger ned på siden.

Hvorfor vindjakke?

Det er ikke nødvendig å pakke seg inn i full regnhyre når det bare er vind du vil beskytte deg mot. En lett vindjakke holder vinden ute, men uten at du trenger å bli klam når du beveger deg og svetter, slik du blir med mer vanntette plagg.

Selv såkalt pustende membran som Gore-Tex, føles mye mer klamt enn rene vindplagg som ikke er regntette (bare vannavvisende).

Dessuten får du som regel lette vindjakker til en mye rimeligere penge enn jakker med vanntett og pustende membran.

De letteste vindjakkene kan pakkes sammen til en liten ball og er så små og lette at du alltid kan ha dem i sekken, rumpetasken eller klatreselen. Blåser det opp er det utrolig hvor godt et tynt og beskyttende lag luner kroppen.

For å holde varmen, ønsker man ofte å trekke jakken over et isolerende mellomlag, som en tynn genser, så det ikke blåser gjennom.

Derfor er det viktig at jakken ikke er altfor tettsittende.

Ulike egenskaper

Noen vindjakker har gode vannavstøtende egenskaper, andre er best på komfort, med mykt stoff som ikke knitrer når du beveger deg, mens noen igjen beskytter mot både vind og regn, men puster dårligere og egner deg dermed ikke like godt hvis du skal holde høy fart og svette mye.

Noen modeller har hette. Andre sparer noen gram på å droppe hetten. Blåser det opp, kan du miste mye varme fra hodet og halsen om de ikke er dekket, så for en vindjakke til tur i fjellet vil de fleste mene at hette er viktig.

Skal du for det meste bruke jakken ved høy aktivitet, som løping, kan derimot hetten være i veien. Da ønsker du uansett å slippe ut overskuddsvarme fra hode og hals, og en hette som danser bak i nakken er mest i veien. Finn ut hva du skal bruke jakken mest til for å kunne velge modellen som passer perfekt til dine behov.

Nyttige tjenester

FORUM

Underholdning