Test av varme vintersko

Tre vintersko får toppkarakter

Om du fryser på beina hjelper det ikke hvor mye av annen bekledning du tar på deg – du fryser uansett.

VINTERSKO: Tre modeller får toppkarakter i denne testen av vintersko.
VINTERSKO: Tre modeller får toppkarakter i denne testen av vintersko. Foto: FOTO: Tungen
Sist oppdatert

Testerne: Aktivt testteam

Det faste teamet er seks menn med bakgrunn fra friluftsliv, idrett, Forsvaret og jakt. Vi har også to-tre damer som tester modeller rettet mot kvinner.

I tillegg har vi et nettverk av aktive turfolk som bistår mengdebruk ut over det teamet har kapasitet til.

Ingen av teammedlemmene er ansatt der våre tester blir publisert. Ingen har selvsagt heller tilknytning til importør, leverandør eller produsent.

Ønsker du kontakt med teamet, send en e-post til John Arne Tungen.

Les mer om Aktivt testteams testmetodikk her.

Dette har vi vektlagt

Støtte og såle: Gir skoene tilstrekkelig støtte til variert bruk? Vi har vurdert både støtte i ankel og hvilken støtte sålen gir.

Isolasjonsevne: Vi har vurdert de isolerende egenskapene til støvlene. Både overdelen og hvor godt sålene isolerer ned mot bakken er vurdert.

Soliditet: Viser skoene unormale tegn på slitasje? Holder de fasongen etter en del bruk? På støvler med innersko/innersokk er slitasje på disse spesielt vurdert.

Komfort og snøring: Vi har vurdert snøring, hemper, reimer, osv. Fungerer disse hensiktsmessig, er de enkle å operere, glir lissene lett. Generell opplevd komfort under praktisk bruk. Fotseng, passform, oppleves de tunge, oppleves de klumpete, hvordan er påtrekket.

Total: Samlet vurdering med hele karakterer. Pris er ikke tatt med i vurderingen.

Gjennom siste høst og tidlig vinter har vi testet 10 par vintersko hvor alle kommer fra velkjente leverandører.

Kvalitetsnivået er høyt og det er ingen direkte dårlige modeller.

Vi har likevel klart å skille modellene noe med tanke på karaktersetting ut fra de testkriteriene vi har satt.

Du som forbruker kan ha et annet utgangspunkt og bruksmønster enn det vi har hatt som utgangspunkt i denne testen, det er derfor viktig at du leser gjennom det vi har skrevet om hver modell slik at du kan gjøre deg opp en egen mening i tillegg til de anbefalningene vi har gitt.

Best i test

Tre støvler får terningkast seks i denne testen:

Kamik Blacktail er en solid vinterstøvel med meget gode isolerende egenskaper og god høyde på skaftet.

Salomon Toundra Mid WP isolerer godt samtidig som den har lav egenvekt og oppleves relativt slitesterk.

Crispi Leeds ideal GTX er ikke vårt førstevalg til generelt friluftsliv, men den er definitivt vårt førstevalg som solid dagligsko på kalde vinterdager.

Vanntetthet

Under optimale vinterforhold er det minusgrader, og vann opptrer i fast form som is og snø, men alle vet at det ikke fungerer slik gjennom en hel vinter. I forbindelse med væromslag og mildværsperioder vil vi oppleve sludd og regn. Selv om sko med gummiering eller membran gjerne både er noe tyngre og puster dårligere enn en sko uten, er det likevel greit at sko til vinterbruk har en eller annen form for beskyttelse mot fukt.

Gåkomfort

Sko og støvler skal generelt være gode å gå i, men gåkomfort må vektes opp mot isolasjonsevne når en skal velge sko til vinterbruk. I denne testen har vi vært på utkikk etter sko til daglig bruk, trim og lette turer. Vi har derfor valgt å vekte komfort, støtte og isolasjonsevne jevnt. Om vi hadde hatt generelt friluftsliv som f.eks isfiske, trugemarsj, hundekjøring, osv som hovedkriterie, ville isolasjonsevne blitt vektet noe tyngre. Her må en gjøre noen vurderinger selv ut fra hva en skal bruke skoene til.

Isolasjon

En enkel og rimelig måte å "oppgradere" isolasjonsevnen på slike sko som vi har testet denne gangen er å bytte ut innleggsålene. De sålene som følger med som standard er ofte av dårlig kvalitet og er gjerne alt for tynne. Om disse byttes ut med innleggsåler av ull eller ullfilt av god kvalitet vil dette som regel gi gode resultater med tanke på økt isolasjon og opplevd komfort. Sjekk dette når du prøver sko slik at du eventuelt får plass til et par tykke innleggsåler som bedrer isolasjonsevnen ned mot bakken. For å oppnå best mulig isolasjon er det også viktig at selve yttersålen er relativt tykk. Er det skikkelig kaldt og du skal være mye ute, er det like viktig å prøve å unngå kuldegjennomslag gjennom sålen som å passe på at selve skoen og skaftet er fôret. Skal du stå mye stille er det et smart tips er å ha med et sitteunderlag eller en liten bit av et liggeunderlag som en kan stå på for å øke avstanden til bakken og dermed minke unødig varmetap.

Slik er testen gjennomført

Teamet har disponert de aller fleste skoene over en periode mellom tre og fire måneder. Vi har hatt to par av de fleste modellene inne til test. Seks testere har deltatt i gjennomføringen. Vi ønsket å teste sko med middels høyt skaft og har tatt inn sko med skafthøyde mellom 15cm og 24 cm høyde. Vi satte som krav at skoene skulle ha en eller annen form for isolasjon og alle skulle ha membran eller gummiering på nedre del av skoene for beskyttelse mot fukt. Vi har ikke tatt med rene gummi- eller neoprenesko. I forhold til vanntetthet har vi i tillegg til praktisk bruk testet skoene i vanntank for å sjekke blant annet sømmer. Alle modellene er brukt til varierte aktiviteter høst og tidlig vinter. Høyde og vekt som er oppgitt er målt av oss på str 43. Disse resultatene kan avvike noe fra det produsentene oppgir. Samme målemetode og vekt er brukt på alle skoene. Alle testerne har vurdert skoene hver for seg før dataene er samlet og sammenlignet.

Ikke med i testen

For å få til en god testperiode med nok antall bruksdøgn er vi avhengig av at vi får inn produkter gjerne før det mange laverandører regner som aktuell sesong. Derfor er det ikke alltid at alle klarer å skaffe oss testprodukter tidsnok før en slik test skal publiseres. Med bakgrunn i dette kan det være enkelte merker som ikke er representert i denne testen.

Trykk her og følg oss på Facebook

Meld deg på vårt nyhetsbrev og få ukentlige oppdateringer på epost

LES OGSÅ:

Vi har testet 14 par lette fjellsko

To gode fleecejakker

Stor test av dagstursekker

Dette ullundertøyet er best i test

Denne saken ble første gang publisert 04/01 2012, og sist oppdatert 28/06 2017.

Les også