Test av vanntette smarttelefoner

Telefonene har vært utsatt for kulde, regn og svette

Test av tre vanntette smarttelefoner.

VANNTETT: Telefonene har vært utsatt for kulde og fukt under praktisk bruk i form av regn og svette og vi har hatt dem senket under vann for å se om de er helt tette.
VANNTETT: Telefonene har vært utsatt for kulde og fukt under praktisk bruk i form av regn og svette og vi har hatt dem senket under vann for å se om de er helt tette. Foto: FOTO: Tungen/Aktivt testteam
Sist oppdatert
TESTET: Klikk.no og Villmarksliv har testet vanntette smarttelefoner.
TESTET: Klikk.no og Villmarksliv har testet vanntette smarttelefoner. Foto: FOTO: Tungen/Aktivt testteam

Slik er testen gjennomført

Vi har brukt telefonene over en periode på minimum seks uker. De har fungert både som kontortelefon, vært med på trenings- og jaktturer i inn- og utland og turer i forbindelse med andre testoppdrag.

Telefonene har vært utsatt for kulde og fukt under praktisk bruk i form av regn og svette (ligget på innerlomma) og vi har hatt dem senket under vann for å se om de er helt tette. Vi kunne ikke avdekke forskjell på de tre mobilene med tanke på vanntetthet, dette punktet er derfor ikke tatt med i tabellen. Ingen av produsentene har oppgitt noe med tanke på støt og slag, vi har derfor ikke gjort noen falltest.

Vi har testet kameraene med tanke på å se bildene på skjermen og å sende dem som MMS. Vi har ikke vurdert kvalitet på bildene med tanke på å skrive ut på papir.

Vi utførte også en kuldetest som gikk over 40 minutter i minus 20 grader, hvor respons på trykkskjermen ble sjekket hvert 10. minutt.

Det er viktig å merke seg at de vurderingene som er gjort i denne testen er basert på sammenligninger av de mobiltelefonene som er med i testen. Vi har ikke gjort sammenligninger med andre type telefoner.

Priser som er oppgitt er cirkapriser uten abonnement.

Vi har vektlagt batterilevetid, tekniske og fysiske spesifikasjoner, brukervennlighet, soliditet, skjerm og kamera.

Det er ikke så mange modeller å velge blant om en ønsker seg en smarttelefon som tåler litt fukt og møkk. Vi har testet tre ulike modeller fra tre av de mest kjente mobilleverandørene på markedet.

Tidligere var såkalte allværstelefoner kun egnet til å ringe og sende tekstmeldinger med. De tre vi har testet denne gangen er mer eller mindre fullverdige smarttelefoner, men de kan allikevel ikke sammenlignes med de aller beste mobilene på markedet med tanke på tekniske spesifikasjoner.

Gjennomsnittsbrukeren vil nok uansett komme fram til at disse telefonene «gjør jobben».

Konklusjon

Alle tre telefonene kommer godt ut totalt. To får terningkast fem, mens én får terningkast fire.

Motorola Defy+ er best til generelt friluftsliv.

Sony Ericsson Experia Active er den beste telefonen til trening.

Samsung Galaxy Xcover GT-S5690 er en vanntett smarttelefon som gir deg mye for pengene.

IP-sertifisering

Normalt er IP-sertifisering ikke noe en sjekker når en skal kjøpe seg ny mobil, men er du ute etter en telefon som skal tåle litt ekstra, er dette et viktig moment.

IP-sertifiseringen sier noe om hvor godt telefonen er beskyttet mot støv og fukt. Det første sifferet i denne koden forteller hvor godt beskyttet apparatet er mot inntrenging av faste partikler, mens det andre sifferet angir hvor godt beskyttet mobilen er mot inntrenging av vann. For å være støvtett og tåle å bli senket i vann, må mobilen være sertifisert IP67.

Det er viktig å være klar over dette slik at en ikke utsetter mobilen for mer enn den er ment å takle. Det er også viktig at en er nøye med pakninger og lignende om en f.eks. har tatt av batteridekselet eller om mobilen har falt i bakken og fått seg en trøkk. Alle de tre mobilene i denne testen er sertifisert til IP67.

3G eller ikke

De aller fleste nye mobilene i dag har 3G. Dette er viktig med tanke på å laste ned/sende større informasjonsmengder ved hjelp av mobilen. 3G kan imidlertid trekke mye fra batteriet.

Om du bruker mobilen kun til å ringe og sende SMS, trenger du strengt tatt ikke en mobil med 3G. 3G-funksjonen kan slås av for å spare batteriene.

SAR-verdi

SAR-verdien viser hvor mye stråling som absorberes av hodet når telefonen sender med full styrke. Jo lavere verdi jo bedre. I Norge skal telefonene ha verdier som ligger under 2 W/kg - noe alle mobilene i denne testen gjør.

GPS

Alle tre telefonene i testen har GPS og mulighet til å bruke f.eks. Google Maps til navigering. Dette fungerer godt i bebygd område og til å finne fram i gater, men kan ikke sammenlignes med en fullverdig GPS med topografiske kart som er tiltenkt friluftsbruk.

Vi har derfor ikke vektlagt dette i testen.

Kulde

Det er ikke til å komme bort ifra at slike smarttelefoner er noe ømfintlige med tanke på kulde. Skjermen reagerer gjerne tregere og batterikapasiteten synker. Bortsett fra at skjermen på mobilen fra Sony Ericsson viste seg noe bedre enn de to andre i vår kuldetest, var det små forskjeller vi kunne dokumentere på disse tre modellene.

Klikk deg inn på hvert enkelt produkt i testen for å se hvilke delkarakterer de får. Totalvurderingen er uavhengig av pris.

Trykk her og følg Klikk Helse på Facebook

Meld deg på vårt nyhetsbrev og få ukentlige oppdateringer på epost

LES OGSÅ:

Stor test av dagstursekker

Disse fleecejakkene holder deg varm

Stor test av årets ullundertøy

Vi har testet 14 par lette fjellsko

Denne saken ble første gang publisert 22/03 2012, og sist oppdatert 28/06 2017.

Les også