Test av ullundertøy

Dette ullundertøyet er best i test

Vi har hardtestet ni sett ullundertøy i et halvt år.

LUNDHAGS MERINO: Aktivt testteam og DinKropp.no har testet ni lette og middels tunge undertøysett av ull.
LUNDHAGS MERINO: Aktivt testteam og DinKropp.no har testet ni lette og middels tunge undertøysett av ull. Foto: FOTO: Produsenten
Sist oppdatert

Testerne: Aktivt testteam

Det faste teamet er seks menn med bakgrunn fra friluftsliv, idrett, Forsvaret og jakt. Vi har også to-tre damer som tester modeller rettet mot kvinner.

I tillegg har vi et nettverk av aktive turfolk som bistår mengdebruk ut over det teamet har kapasitet til.

Ingen av teammedlemmene er ansatt der våre tester blir publisert. Ingen har selvsagt heller tilknytning til importør, leverandør eller produsent.

Ønsker du kontakt med teamet, send en e-post til John Arne Tungen.

Les mer om Aktivt testteams testmetodikk her.

Fordeler og ulemper med ull

+ God motstand mot smuss.

+ Beholder isolasjonsevnen selv om den er fuktig. Selv om ull holder på fukt, kan den ta opp mye fukt før den kjennes våt.

+ Ullplagg lukter ikke på samme måte som undertøy av kunstfiber - noe som er kjekt om en treffer folk etter noen dager i fjellet.

- Har dårligere slitestyrke enn kunstfiber.

- Kan som regel ikke vaskes på like høy varme som kunstfiber.

- Plagg av ren ull har en tendens til å krympe noe og etter hvert miste fasongen.

- Ull holder på fukt - noe som ikke alltid er like behagelig.

Kjøpetips

Ull fungerer meget bra til rolige aktiviteter når du skal holde deg varm.

De tynneste ullproduktene fungerer godt til aktiviteter med høyt intensitetsnivå som løping, gåing og hurtig skigåing, men de holder mer på fukt og tåler mindre vask enn syntetisk undertøy.

Ull slites ganske raskt på utsatte områder som knær og albuer og etter sekkereimer og trekkseler. For god slitestyrke bør du velge et produkt med en andel kunstfiber.

I skikkelig varmt vær kan det hjelpe deg med å regulere kroppstemperaturen ved å bruke undertøy av tynn ull.

Vi mener at de som er aktive gjennom hele året, trenger 2-3 ulike sett ulike typer undertøy. Gjerne et sett i netting (ull eller syntetisk), et sett tynt ullundertøy (under 200 g / m2) og et mellomtykt (rundt 250 g / m2) eller tykt sett (rundt 400 g / m2). Hva du trenger av mellomtungt eller de tyngste, vil være avhengig av type aktivitet og om du kan eller ønsker å kombinere to lag i stedet for å bruke bare ett.

Vi har testet lette og middels tunge ullundertøysett. Ull lukter ikke, noe som er en fordel etter harde treningsøkter eller noen dager i fjellet.

Testresultater

Vi har testet ni undertøysett av ull. Blant disse er det noen som skiller seg ut:

Best i test er Lundhags Merino. Meget god passform, komfort og isolasjonsevne og bra slitestyrke kjennetegner testvinneren.

Beste lettvekter er Devold Multisport. Klør ikke, har gode fuktegenskaper samt god lengde i livet og på ermene.

Ulvang Colibri er best til trening. Passer meget godt til trim og trening med litt intensitet, har god sliteevne og paneler (ullmesh) med «luftehull» på ryggen, i sidene og på utsiden av beina.

Norheim Nord gir deg mest for pengene. 698 kroner og fire på terningen. Et pent undertøysett med god sliteevne, god holdbarhet og god passform.

Aclima Warm Wool gir også mye for pengene: 948 kroner og terningkast fem. Slitesterk og nupper lite, og oppleves tykkere enn hva vekten skulle tilsi.

Slik er testen gjennomført

Denne testen er utført av Aktivt testteam, for Fit Living og Klikk.no. Utvalget av modeller er oppdatert siden Klikks forrige test av ullundertøy i september i fjor, slik at de modellene som ikke lenger er i salg er tatt ut og informasjon er oppdatert.

Alle testmodellene er 100 % ull med egenvekt på 150 g per m2 til 250 g per m2.

Vi satte også som krav at modellene skulle være tilgjengelig i lange bukser og topp med lange ermer.

Testen gikk over seks måneder, og vi har hatt to-tre sett av de fleste modellene som er med. Enkelte av de nyeste modellene har vi disponert noe kortere tid, men de er da brukt mer intensivt.

Totalt seks erfarne testere har deltatt. De ulike egenskapene til undertøysettene er vurdert av hver enkelt tester. Erfaringene varierer noe, men resultatene her er et snitt av det testerne har rapportert.

Vi har lagt vekt på utforming, komfort og passform på de ulike modellene, siden de fleste av de andre testparameterne vil inneha naturlige variasjoner av egenskaper ut fra tykkelse på materialet de er laget av.

Vask og stell av ull

Det er en forutsetning for et vellykket vedlikehold at en følger vaskeanvisningen på plagget. Alle plaggene i denne testen er merket med at de kan vaskes i maskin på 40ºC.

En test utført av SIFO i 2003 viser også at en relativt ny vaskemaskin med ullprogram generelt er mer skånsom på ullvask enn håndvask. Etter hvert har det kommet en del spesialvaskemidler beregnet for ull.

Ut fra samme test fra SIFO kom Milo best ut. Da var vaskeeffekt, dimensjonering og pris tatt med i vurderingen. Ut fra dette er det altså ingen hensikt i å koste på det dyreste av spesialvaskemidler for vask av ulltøy.

Merinoull

Brukes stort sett i undertøy, og omkring halvparten av verdens ullproduksjon kommer fra merinosauen eller krysninger av den.

Merinoull har tynnere fibre og er mykere enn ull vi får fra sauen her hjemme. Den blir derfor mer behagelig å ha inn mot kroppen. Vanlig saueull er billigere og brukes gjerne i mellom- og ytterplagg.

Merinosauen er en spansk sauerase utviklet gjennom mer enn 1000 år og spredt til land over hele verden. Størst er rasen i Australia og New Zealand. Det drives også avl av merinosau i Norge.

Dette har vi lagt vekt på

Holdbarhet: Vi har sett etter nupper, om sømmene holder, hull, krymping, om de holder fasongen, osv. Om et plagg nupper, så trenger ikke det å ha noe å si for funksjonsevne, men det er en form for slitasje og har noe å si utseendemessig. Mange av disse settene er ganske dyre - da er det også viktig at de tåler en del bruk.

Isolasjon: Vi har sammenlignet settene i testen slik at du som leser kan gjøre deg opp en mening om tykkelse og isolasjonsevne. De tynneste settene kommer selvsagt dårligere ut på dette punktet enn de tykke, men de tynne har også andre ulike egenskaper som det er viktig å se på.

Utforming, komfort og passform: Lengde på ermer, er skjorta f.eks. lang nok bak og buksene høye nok i livet, er en eventuell høyhals vid/trang, generelt snitt på plaggene. Klør plaggene, føles de behagelige på. Generell passform, sitter de godt på kroppen, hvordan er buksa i skrittet, er strikkene for slappe/stramme.

Allroundegenskaper: Her har vi sett for oss praktisk og variert bruk gjennom hele året.

Karakter: Samlet poengsum uavhengig av pris.

Trykk her og følg oss på Facebook

Meld deg på vårt nyhetsbrev og få ukentlige oppdateringer på epost

LES OGSÅ:

Test av elektriske hansker og såler

Disse luene holder deg varm på ørene

Her er alle testvinnerne i 2011

Test av 10 lette og varme vintersko

Denne saken ble første gang publisert 18/01 2012, og sist oppdatert 28/06 2017.

Les også