Test av superlette dunjakker

Dunjakker for vårvær

Vi har testet noen av markedets absolutt letteste dunjakker.

Publisert Oppdatert
TOPP: Craft Pro Warm er topp undertøy til aktiviteter med høy intensitet på kjølige og kalde dager.

Topp treningsundertøy i kulda

Isolerer bedre enn vanlig superundertøy. Får toppscore i vår test.

Disse jakkene passer like godt til bruk under skalljakken i hustrige rastepauser i høstfjellet, som varmejakke på terrassen på kjølige sommerkvelder eller som ytterjakke i solveggen på påskefjellet.

Uansett hvilken du går for - lær deg hvordan du holder dunjakken tett .

De fleste forbinder dunjakker med vinter og sprengkulde, men de jakkene vi har med i denne testen kan vel egentlig betraktes som tresesongsjakker. De varmer overraskende godt i forhold til vekt og den lave vekten og minimale pakkevolumet gjør at de ikke merkes om de ligger i sekken.

Alternativ til dunvest

For notoriske gramjegere og toppturentusiaster kan en slik jakke være et meget godt alternativ til en tyngre, mer tradisjonell dunjakke eller dunvest - samtidig skal det sies at disse jakkene ikke erstatter en "normal" dunjakke på de kaldeste vinterdagene.

Flere av disse jakkene pakker faktisk så lite at de går greit ned i brystlomma på skalljakken. På kjølige sommerkvelder fungerer disse veldig godt som ytterjakke - på litt hustrige høstdager går de greit under skalljakken om du trenger et ekstra isolerende lag.

Et viktig moment å huske om en bruker en dunjakke under en skalljakke er at dunjakkene er ømfintlige for fukt - om du svetter er det viktig å ta av dunjakken og lufte den slik at den ikke blir fuktig. Om dette skjer kan en oppleve at duna kollapser og isolasjonseffekten blir kraftig redusert.

Slik er testen gjennomført

For å kun teste de virkelige lettvekterne satte vi ca 400g som øvre vektgrense. Testeamet har bestått av 6 personer som har brukt jakkene over tid. De fleste av jakken har teamet disponert i ca 7 måneder, mens noe nyheter har vi hatt inne i en noe kortere periode. Jakkene er brukt som dagligjakke, i forbindelse med andre testoppdrag på turer på både snø og barmark og i forbindelse med reise.

På de kaldeste dagene er dunjakkene brukt under skalljakke som forsterkningsplagg. Jakkene er vurdert av hver tester og i tillegg sammenlignet innbyrdes når de har vært samlet. Vekt som er oppgitt er målt av oss og kan avvike noe fra det produsenten opererer med.

Vi har lagt vekt på

  • Isolasjonsevne

En dunjakke skal jo først om fremst varme. Lengde og utforming, tekniske løsninger og praktiske erfaringer er tatt med i vurderingene.

  • Soliditet

Generell slitestyrke på jakken er vurdert. Dunlekkasje er også tatt med på dette punktet.

  • Praktiske og tekniske løsninger

Hvordan fungerer de ulike løsningene på jakken i praksis. Lommer, glidelås, ulike stramminger, justeringsmuligheter osv. Vi har også sett på eventuell hette, vindklaffer, ekstra beskyttelse mot fukt/slitasje osv.

  • Dunkvalitet

Selve dunkvaliteten har mye å si for hvordan en dunjakke oppleves og fungerer. Dunspensten avtar også noe etter bruk - høy dunspenst vil derfor sikre høyere dunspenst også over tid. Samtidig skal en være klar over at dun med ekstrem høy dunspenst kan være vanskeligere å f.eks vaske enn dun med noe lavere dunspenst.

Nyttige tjenester

FORUM

Underholdning