Test av store anatomiske ryggsekker

Store ryggsekker for lange turer

Skal du bære tungt på tur, trenger du en god ryggsekk. Vi har testet ti store anatomiske ryggsekker.

TUNG BØR: Ekspertenes råd er å pakke lurt i stedet for stort. Gå for den minste sekken som fyller dine behov. Bildet er tatt mellom Olavsbu og Leivassbu i Jotunheimen.
TUNG BØR: Ekspertenes råd er å pakke lurt i stedet for stort. Gå for den minste sekken som fyller dine behov. Bildet er tatt mellom Olavsbu og Leivassbu i Jotunheimen. Foto: FOTO: Espen Bratlie / Samfoto
Publisert Oppdatert

Kjøpetips

  • Ikke kjøp for stor sekk. Det gir bare mer å bære på, koster mer penger og har ofte dårlig bærekomfort fordi du ikke klarer å pakke riktig. Gå for den minste sekken som fyller dine behov. Pakk lurt istedenfor stort
  • Justeringsmuligheter er viktig på såpass store sekker. Å kunne justere rygglengden er smart, spesielt om det er flere som brukere sekken
  • Deling av sekkerommet er praktisk for pakkingen. To-tre utvendige lommer i tillegg til lommer i topplokket er tilstrekkelig
  • Tilgang til sekkerommet gjennom f.eks. en vertikal glidelås kan være praktisk
  • Et godt komprimeringssystem er viktig og gjør mye for bærekomforten
  • Utvendige festepunkter som passer din bruk er praktisk (til spade, ski, liggeunderlag, fiskestang osv.)
  • Lyst stoff innvendig gjør det enkelt å finne/se ting som ligger i sekkerommet

Jo tyngre du bærer, desto mer kan det være verdt å investere når du først skal kjøpe ny sekk.

Flere tester: Se alle våre tester

I denne testen har tatt for oss noen de største anatomiske sekkene på markedet (volum 80-100 liter). Det er forholdsvis enkelt å få tak i sekker som både er rimelige og gode når du ikke skal bære så tungt. Men når du skal bære virkelig tungt, kommer vi ikke bort fra at det er en tydelig sammenheng mellom pris, kvalitet og opplevd komfort.

Dagstursekker

Hytte til hytte-, eller dagstursekkene, rommer gjerne 30-60 liter og koster fra 1000 til 2000 kroner. Om du ikke stiller for store krav til antall lommer, festepunkter og tekniske løsninger, er det mulig å finne lette og gode sekker til en forholdsvis grei pris. En slik sekk bør tåle en oppakning på 12-14 kg.

Se også: Test av dagstursekker

Store sekker

Langtursekkene rommer ofte 60-90 liter og koster fra 2000 til 4000 kroner. Sekker som er beregnet på langtur, skal ha flere fester til utstyr som liggeunderlag, spade, vandrestaver, telt og ski. De må også ha et godt bæresystem som står i forhold til volumet på sekkeposen. En langtursekk med god kvalitet bør tåle en oppakning på over 25 kilo.

Du får sekker i dette segmentet som til under tusenlappen, men da er som regel bæresystemet for simpelt, løsningene er lite holdbare og sømmene er enkle.

Se også: Test av ultralette sekker

Sekker til ekspedisjoner

Den siste gruppen av sekker kan en kalle ekstrem- eller ekspedisjonssekkene. De har som regel et volum på 90 til 120/130 liter. Her må du regne med å måtte betale fra 3000 kroner og oppover for en kvalitetssekk.

Dette er sekker for dem som skal bære skikkelig tungt på ekstrem- og jaktturer hvor man må påregne oppakning på 30 kg og mer. I tillegg til et bæresystem av meget god kvalitet, må alle detaljer på sekken være meget slitesterke. Dette gir som regel sekker med en egenvekt på 4-5 kg.

Se også: Test av tur-GPS

De som har behov for en sekk til slike formål, kan nok gjerne vurdere en pakkrammesekk istedenfor en anatomisk sekk. De beste sekkene i denne testen vil likevel kunne plasseres i denne siste gruppen.

Dame- og herremodeller av sekker

Innenfor alle disse kategoriene finnes det egne herre- og damesekker. Damesekkene har ofte litt mindre volum og bærereimer og hoftebelte som er bedre tilpasset kvinnens anatomi. Dessuten er sekkene gjerne kortere i ryggen.

Bærekomforten vektet tungt i testen

I denne testen er det enkelte billige sekker som kommer forholdsvis dårlig ut. Det skyldes at bæresystemet er for dårlig til å kunne bære forholdsvis tungt over lengre tid. Men selv om disse sekkene ikke egner seg til de helt store ekspedisjonene, kan de være et godt valg til lettere bører når du ikke skal gå for langt.

Se også: Test av soveposer

Disse sekkene kan også være en egnet nybegynnersekk for ungdom som skal på f.eks. leirskole eller som "familiesekk" for dem som trenger stort volum, men ikke bærer så tungt og langt.

Nyttige tjenester

FORUM

Underholdning