Test av mellomlagsjakker

Alle disse får terningkast seks

5 av 14 mellomlagsjakker helt til topps i testen.

MELLOMLAGSJAKKER: Klikk Helse og ShapeUp har testet 14 mellomlagsjakker i syntetiske materialer. Bildet viser to forskjellige fargemodeller av hver av de fem jakkene som får terningkast seks.
MELLOMLAGSJAKKER: Klikk Helse og ShapeUp har testet 14 mellomlagsjakker i syntetiske materialer. Bildet viser to forskjellige fargemodeller av hver av de fem jakkene som får terningkast seks. Foto: FOTO: Produsent
Sist oppdatert

Testteamet

Tre turtravere har testet tøyet: Ingunn Selvåg, brannmann og aktiv løper som har gått Norge på langs og konkurrerer i crossfit, Malin Iren Haug, som konkurrerer aktivt i triatlon, har vært i norgeseliten i fallskjermhopping og er løpetrener i Idrettslaget BUL, og Maren Haugeto, Shape-Ups eget turtroll.

Mellomlagsjakker er isolerende jakker som skal hjelpe deg å holde varmen på tur eller før, under eller etter trening.

En mellomlagsjakke er genialt å ha i sekken på tur fordi den tar så liten plass og veier lite, men gir mye varme når du plutselig trenger det. Det kalles mellomlagsjakke fordi den gjerne brukes som et isolerende lag mellom det ytterste laget, f.eks. en skalljakke, og de innerste lagene, som superundertøy og tynne gensere.

Testresultater

Vi lar oss imponere over kvaliteten på jakkene her. Hele 5 av 14 jakker får terningkast seks:

RAB Xenon er testens vinner - en veldig lett og komprimerbar jakke.

Houdini MRS er den varmeste jakken i testen.

Arc'teryx Nuclei er en ultralett jakke som gir mye ekstra varme.

Mountain Hardware Thermostatic gir best varme i forhold til vekt.

RAB Strata er et solid isolasjonsplagg beregnet på høy aktivitet i krevende vær.

Ytterplagg eller isolasjonsplagg

De fleste jakkene i denne testen er også egnet som ytterplagg, med mindre det høljer ned i timevis. På kalde dager er mellomlagsjakken en super turkompis. Skal du holde et høyt tempo så du kommer til å svette mye, er det ofte bra å gå med en tynnere ytterjakke som tar av for motvind, men som ikke isolerer så mye i seg selv, og heller ha mellomlagsjakken for hånden og ta den på i pauser eller når du trenger ekstra varme.

Ofte blir de lette, syntetiske mellomlagsjakkene kalt primaloftjakker, fordi primaloft er et materiale som er mye brukt i denne typen produkter. Noen av jakkene i testen er laget i andre syntetiske materialer.

Dun eller syntetisk

Et alternativ til syntetisk materiale som isolasjon er dun. Forskjellen på dun og syntetisk er at dun gir enda mer varme i forhold til vekt, og blir enda mindre når du pakker den sammen. Men dun blir ganske ubrukelig når den blir våt. De syntetiske materialene derimot, varmer selv om jakken har fått en dusj. De syntetiske plaggene tåler også mer slitasje (mens ett lite hull i dunjakken kan bety at dun begynner å sive ut), og er lettere å vedlikeholde.

Testutvalget

Vi har testet mellomlagsjakker i ulike syntetiske materialer. Yttermaterialet i jakkene er vind- og vannavvisende i større eller mindre grad. Vi har brukt dem som mellomplagg, men siden nivået på produktene er veldig høyt har vi også vurdert deres egenskaper som ytterplagg (ellers ville nesten alle endt opp som 6-ere!).

Tips: I tillegg til å være et must på tur fungerer mellomlagsjakken veldig godt i hverdagen. Den er egentlig et plagg du kan flytte inn i store deler av året fordi den er varm, tåler regn og er slitesterk.

Les også:

Vinterens test av tykke dunjakker

Stor test: 19 termoser

Test av skalljakker: Disse fortjener seks prikker på terningen

Denne saken ble første gang publisert 26/02 2014, og sist oppdatert 28/06 2017.

Les også