Test av løpetights

Her er tightsene du trenger akkurat nå

Høyt nivå, men to skiller seg klart ut.

SJU TIGHTS UNDER LUPEN: Craft og Nike får terningkast 6 for sine tights i denne testen.
SJU TIGHTS UNDER LUPEN: Craft og Nike får terningkast 6 for sine tights i denne testen. Foto: Erik Hannemann
Publisert Oppdatert

Om testen:

Løpetightsene som er valgt ut i testen er ment å gjenspeile markedet. Vi har fått forslag til testutvalget fra XXL, Gmax, Oslo Sportslager og Løplabbet.

Vi har etterspurt tights som passer til løping ute i vinterhalvåret og den kalde delen av høsten og våren. Leverandørene har selv valgt en modell som passer til bruksformålet vi har definert. 

Testpanelet:

Jonas Engebret Larsen, student ved NIH og langrennstrener/satsingsløper i Lyn Ski.

Marius Prestegård, student ved NIH og langrennstrener i Lyn Ski.

Morten Solli, testansvarlig i Klikk.no.

Løpetightene er prøvd flere ganger av alle testpanelet, før og etter vask, og til løping i ulikt tempo og vær. Våre testkriterier er passform, løpskomfort og isolasjon mot vind og kulde.

Til denne testen av løpetightser for vinterforhold har vi hentet inn tightser som skal være gode å løpe i når det blåser friskt og gradestokken kryper ned mot null og litt under. 

I testpanelet denne gangen har Klikks testansvarlige fått eksperthjelp av Jonas Engebret Larsen og Marius Prestegård, begge langrennsløpere og trenere i Lyn Ski og studenter ved Norges Idrettshøgskole (NIH). 

I testperioden har det vært mildt for året, fram til siste testdag. Da hadde vi tre minus og frisk vind, og fikk endelig testet plaggene i været de er beregnet på.

Alle tightsene i testen er varme nok til å løpe med ned mot noen få minusgrader, uten noe annet under. Men når det blåser på litt, er det noen som kommer mer til sin rett enn andre.

- Som å løpe uten tights

Vi har valgt løpskomfort som det viktigste kriteriet her. Jo mindre du merker til tightsen under løping, desto bedre. Det betyr at tightsen følger dine bevegelser uten at det er sømmer, strikker eller annet som holder igjen eller forstyrrer løpsfølelsen. 

- Du merker nesten ikke at du har den på!  sier Jonas Engebret Larsen om Nike Element Thermal Tight.

Vår testvinner er likevel Craft Brilliant Thermal tights.

Både denne og Nike Element Thermal gir optimal løpsfølelse, og begge ender med en sekser på terningen. Craft er et lite hakk vassere mot vind og varme, og har svært gode refleksdetaljer, som trekker opp.

To med kompresjon

Kompresjonstøy er i vinden, og markedslederen her heter 2XU Thermal Compression Tight. Teorien er at tøyet skal stramme opp muskulaturen og derved gi bedre blodomløp, som igjen påvirker utholdenhet positivt og gir redusert stølhet. 

Vi tar ikke stilling til hvor godt kompresjon faktisk virker i denne testen, men sammenlikner løpskomforten i disse plaggene på lik linje med konkurrerende produkter uten kompresjon.

Den populære kompresjonsmodellen fra 2XU gir i likhet med Nike- og Craft-tightsene usedvanlig god bevegelse, om ikke like optimal løpskomfort. Hvis du ikke er vant med kompresjonstights, kan den kjennes litt stram til å begynne med, men du blir fort vant til det. 2XU hadde fått 5+ på terningen, om det var mulig.

CW-X Stabilyx Insulator tights er en konkurrent til særlig 2XU, til og med utseendet likner. Den har mye kompresjon. For mye faktisk, er testpanelets oppfatning.

Vi tok på disse tightsene med stor nysjerrighet, men alle tre i panelet erfarer at disse pakker seg bak kneet og strammer for mye, også på steder hvor det virker unødvendig. I tillegg kommer sømmer som kan virker overflødige.

- Det virker som de strammer for å stramme, i stedet for å tilpasse seg beina, mener Jonas som ikke er i tvil om at det må bli en treer på terningen.

Midt på treet 

De øvrige, Gore Air Windstopper tights, Adidas Sequencials LW Winter Tight og Asics Speed Windstopper Tights, er alle gode løpetightser, men uten like god løpskomfort og passform som de tre beste i testen. 

Alle testerne erfarte at Asics-modellen ble litt slarkete i løpet av løpeturen. Men vindstopper-materialet kan være en bra ting på de kaldeste treningsturene, og tightsen kan alternativt prøves som en skitreningsbukse.  

Det gjelder også tightsen fra Gore. Den framstår som den beste i testen på kulde og vind, men har noen sømmer som irriterer og en tendens til å pakke seg for tett rundt knærne - dette går utover løpskomforten.

Les også:

Stor test av langrennsski

De beste terrengskoene

Slik gikk det da vi testet de beste pulsklokkene med GPS

Nyttige tjenester

FORUM

Underholdning