Test av løpejakker 2016

Vinneren er både lett, vindtett og solid

Vi har testet ni vindtette løpejakker.

Publisert Oppdatert

Løpejakker veier minimalt, luner godt om det skulle bli friskt og mange kan pakkes sammen til en liten ball. En løpejakke gir bedre vindbeskyttelse enn en genser, men isolerer lite i seg selv. Et genialt plagg når du ikke vil holde på overskuddsvarme, men heller ikke bli kald i front, der vinden treffer. Det du har under jakken isolerer desto bedre når jakken er på, fordi jakken beskytter luftlagene i ull- eller superundertøyet. En løpejakke kan du ha over en singlet eller en tynn genser. På kalde dager kan du ha en ekstra genser under. Løpejakker egner seg godt til gå-, løpe- eller sykkelturer – enten du skal til jobben eller i skogen.

Testen er hentet fra ShapeUp nr. 9/2016.

Slik har vi testet

Løpejakker er ikke regnplagg, men de fleste av jakkene i testen er vannavstøtende, så du ikke blir søkkvåt om du treffer på en kort skur. Til gjengjeld ventilerer de mye bedre enn regntøy. At en jakke ventilerer, eller «puster», betyr at den lar svette fordampe mens du løper. Poenget er å slippe å bli klam. Jo tettere stoffet i en jakke er, desto bedre vil den beskytte mot vind og vann, og jo dårligere er ventilasjonen. Ingen jakke er best på alt. Løpejakker ventilerer generelt veldig mye bedre enn plagg som er regntette (som Gore-Tex).

De fleste jakkene har minst en lomme med glidelås, så du har et sikkert sted å legge nøkkel eller kort. Noen av jakkene kan pakkes inn i sin egen lomme, og bli en bitte liten ball som er lett å ta med seg. Noen har til og med en strikk på innsiden av den aktuelle lommen, så den kan festes til armen når den er pakket sammen. Når du skal velge en jakke, finn ut om du ønsker hette eller ikke. Om jakken ikke sitter inntil nederst, sjekk om den lar seg stramme eller snøre. De fleste jakkene har små refleksdetaljer så du synes i høstmørket.

Ni lette løpejakker

Vi har testet ni løpejakker som alle er relativt lette. De fleste ventilerer godt, og de er i varierende grad vannavstøtende. Vi har vurdert blant annet vindtetthet, passform, bevegelsesfrihet, ventilering og hvor godt de beskytter mot moderate mengder regn.

Testpanel

Tre løpejenter har testet: Malin Iren Haug, som konkurrerer aktivt i triatlon, har vært i norgeseliten i fallskjermhopping og er løpetrener i Idrettslaget BUL. Julie Mowinckel, som har suverent gjennomført halvironman og er medisinstudent med instruktørerfaring fra løping og fallskjermhopping. Og Maren Haugeto, profesjonell tester og journalist.

Vil du ha de beste sakene våre på epost? Meld deg på nyhetsbrevet vårt  her.

Vil du heller følge oss på Facebook? Lik oss, da vel!

Nyttige tjenester

FORUM

Underholdning