Test av lette dunjakker

Tre kanonbra dunjakker topper testen

Stor test av 14 lette dunjakker for vinter og vår.

LETTE DUNJAKKER: Klikk Helse og ShapeUp har testet 14 lette dunjakker til kaldt vårvær.
LETTE DUNJAKKER: Klikk Helse og ShapeUp har testet 14 lette dunjakker til kaldt vårvær. Foto: FOTO: Produsent
Publisert Oppdatert

Testerne

Tre selvutnevnte spesialister på komfort har testet vidunderplaggene:

  • Julie Mowinckel, som er medisinstudent med instruktørerfaring fra løping og fallskjermhopping og som suverent gjennomførte halvironman 2012.
  • Ingunn Selvåg, brannmann og aktiv løper som har gått Norge på langs og konkurrerer i crossfit.
  • Maren Haugeto, ShapeUps egen dunelsker.

Lette dunjakker er supervarme isolasjonplagg som veier lite og kan pakkes sammen til en liten ball. Vi har funnet ut hvilke som er aller best.

Vi har testet 14 dunjakker på under 400 gram, med varierende dunkvalitet. Alle jakkene i testen er gode produkter. På en måte ville vi gitt alle en sekser fordi dun er et terningkast 6-materiale! Men noen er bedre og mer spisset mot friluftsbruk enn andre. Det er dette vi har måttet skille på. Se uansett etter den som svarer best til dine behov.

Testvinnerne

Tre jakker får terningkast 6 i denne testen:

Berghaus Ilam Down Jacket

Norrøna Lyngen Lightweight

Rab Microlight Alpine

Praktisk plagg

Dun er et naturprodukt med en ekstremt bra varmeevne i forhold til vekt, som syntetiske materialer ennå ikke har klart å matche. Det gjør dunjakken godt egnet til å ha med i sekken på tur som et ekstra, varmende plagg.

Dunjakker kan smettes på utenpå eller innenfor skalljakken når du setter deg for å ta en rast. (Har du prøvd det går du aldri for tung strikkegenser igjen.) Den kan også brukes i alle andre situasjoner der du trenger å være varm.

Helårsjakker

I Norge er tynne dunjakker egentlig helårsplagg som passer til alt fra friske sommerkvelder til hverdagsbruk høst og vår, og til friluftsbruk året rundt. En ulempe med dun er at det klapper sammen når det blir vått, og da varmer det ikke mye. Dunjakker er ikke ment å være regnplagg, men noen av jakkene i testen har likevel et yttermateriale som er litt vannavstøtende.

Dunkvalitet

Dunkvalitet oppgis bl.a. i cuin, som angir dunets fyllgrad (fill power), dvs. hvor stor isolasjonsevne du får pr. gram dun. Kvaliteter fra 600 til 900 cuin regnes som bra.

Det som har vel så mye å si, er hvor godt jakken luner. Er den full av prima dun, men for kort på magen eller åpen i halsen, blir du likevel kald.

Tips: Hvis du oppbevarer dunjakker sammenpresset over lang tid klemmes dunet sammen permanent, og varmeevnen svekkes. Vask dunjakker på skånsomt program, og tørk på lav varme i tørketrommel med en tennisball inni maskinen. Den sørger for at dunet får tilbake formen sin. Ikke vask jakken for ofte.

Følg oss på Facebook

Meld deg på vårt nyhetsbrev og få ukentlige oppdateringer på epost

Nyttige tjenester

FORUM

Underholdning